NIEUWSMcIntosh

McIntosh MDA200: DA-converter met moderne aansluitingen, ook HDMI-ARC

Het Amerikaanse audiobedrijf McIntosh heeft de MDA200 aangekondigd, een moderne DA-converter die in totaal zeven digitale ingangen heeft, waaronder een HDMI-ingang. Analoog muzieksignaal komt naar buiten via een cinch-uitgang en een XLR-uitgang. De MDA200 zal als eerste in de loop van de huidige maand november in de VS worden gelanceerd waarna de rest van de wereld snel zal volgen.

McIntosh MDA 200: DA-converter

Het hart van de nieuwe DA-converter van het in de VS gevestigde McIntosh is de DA2 DAC-module die al een tijdje op de markt is. De DA2 DAC-module is voorzien van een niet nader beschreven Quad Balanced achtkanaals 32-bits DAC-chip. McIntosh vertelt nooit iets over de gebruikte DAC-chips in zijn apparaten, behalve dat het gaat om DAC-chips met audiofiele eigenschappen. De MDA200 heeft het Roon Tested label ontvangen.

De DA2 ondersteunt digitale audioweergave tot een hoge resolutie. De USB-ingang kan DSD-muzieksignaal tot een resolutie van DSD512 en DXD tot 384 kHz vertalen. De optische en coaxiale ingangen gaan tot een resolutie van 24-bit/192 kHz. In totaal heeft de MDA200 zeven digitale ingangen, t.w. 2 x optisch, 2 x coaxiaal cinch, 1 x USB-B, 1 x MCT (te koppelen met de McIntosh MCT-serie SACD/CD-loopwerken) en 1 x HDMI ARC.Theoretisch zou de DA2-module later vervangen kunnen worden als er in de toekomst nieuwe techniek voorhanden zou komen, dus de MDA200 heeft een zekere mate van toekomstbestendigheid.

Het uitgangsniveau van de MDA200 kan vastgezet worden, maar de MDA biedt ook de mogelijkheid om het volume te regelen met de rechterdraaiknop of met de meegeleverde IR-afstandbediening. De gebruiker zou de MDA200 dus rechtstreeks d.w.z. zonder tussenkomst van een voorversterker op een eindversterker of een set actieve luidsprekers kunnen aansluiten.

De opgegeven S/R-verhouding is 100 dB. McIntosh geeft een frequentiebereik op van 20 Hz tot 20 kHz op niveau -0,5 dB. Op niveau -3 dB is dat 5 Hz tot 60 kHz, maar dat ligt ook aan het aangeboden muzieksignaal. De totale harmonische vervorming is maximaal 0,005 procent. De afmetingen zijn 44,5 x 9,8 x 40 centimeter (B x H x D) en de MDA200 weegt 6,1 kilogram.

Natuurlijk is de MDA200 opgetrokken in de kenmerkende ontwerpstijl van McIntosh. Nee, geen VU-meters, maar wel een glazen frontplaat, een centraal groenoplichtend logo, een dotmatrix scherm met blauwe letters, een matzwarte behuizing en roestvrijstalen accenten aan de zijkanten van het front.

McIntosh MDA200: prijs en leveringsinformatie

De MDA200 komt in de loop van deze maand als eerste in de VS op de markt waarna de rest van de wereld snel zal volgen. De prijs voor de Benelux moet nog bekend worden gemaakt.

MERK

EDITORS' CHOICE