NIEUWSAudiolab

Audiolab DC Block 6: betaalbare stroomreiniger

Het Britse audiomerk Audiolab heeft de DC Block 6 aangekondigd, Audiolab's DC Block 6 belooft RFI/EMI en gelijkspanning afkomstig van het lichtnet te verwijderen om aldus pure, opnieuw gebalanceerde stroom te leveren voor maximaal zes afzonderlijke audiocomponenten.

Audiolab DC Block 6

De nieuwe DC Block 6 is de opvolger van Audiolab’s DC Block die vorig jaar werd uitgebracht. De DC Block kon slechts één apparaat van schone stroom voorzien en de DC Block 6 kan, zoals de naam van het apparaat al verraadt, zes audiocomponenten tegelijkertijd van een meer schone voedingsspanning voorzien.

Audiolab's DC Block 6 ziet er uit als een stekkerdoos met zes aansluitingen, maar elke aansluiting heft feitelijk dezelfde netfilter- en DC-blokkeringstechnologie als in de originele DC Block. De kast is gemaakt van aluminium en de afmetingen stemmen overeen met de standraardafmetingen voor audiocomponenten. De DC Block 6 kan dan ook gemakkelijk geplaatst worden tussen audiocomponenten. He centrale ronde display laat het voltage zien, maar wie dat niet wil zien kan het display uitzetten.

Aan de achterkant bevinden zich zes C13 IEC-uitgangen om uw audiocomponenten te voeden, terwijl de enkele IEC-kabel de DC Block 6 verbindt met een stopcontact. Kabels worden overigens meegeleverd.

Wat doet de DC Block 6 met de binnenkomende netspanning? Audiolab zegt dat de voedingstransformatoren die vaak worden gebruikt in audioapparatuur de aanwezigheid van significante DC-spanningen niet kunnen verdragen zonder dat de geluidskwaliteit in gevaar komt. Minder dan 500 mVolt gelijkspanning - typisch voor een gemiddelde huishoudelijke elektriciteitsvoorziening - kan al voldoende zijn om ringkerntransformatoren zoals die in sommige versterkers worden aangetroffen, te verzadigen, hetgeen de sonische prestaties nadelig beïnvloedt en hoorbare mechanische trillingen kan veroorzaken.

Door de gelijkspanning binnen het wisselstroomnet te blokkeren of te annuleren, corrigeert de Audiolab DC Block 6 de gelijkstroomoffset en brengt de sinusgolf van het lichtnet opnieuw in evenwicht. De DC Block 6 bevat ook een gespecialiseerd, krachtig filtercircuit dat RFI/EMI-verontreinigingen uit de netvoeding verwijdert. De fabrikant zegt dat dit de differentiële ruis vermindert (die wordt verergerd door goedkope schakelende voedingen die door veel huishoudelijke apparaten worden gebruikt) en common-mode ruis ( die wordt veroorzaakt en/of verergerd door interferentie in de lucht van telefoons, wifi-netwerken en Bluetooth).

Het resultaat? Audiolab zegt dat de ruisvloer daalt en het geluid meer focus krijgt, met minder korrel, verbeterde helderheid, beter gedefinieerde bas en 'luchtiger' hoge tonen.

Audiolab DC Block 6: prijs en leveringsinformatie

De Audiolab DC Block 6 komt naar verwachting in de loop van november op de markt in een zwarte en zilverkleurige uitvoering. Bovendien wordt hij geleverd met een complete set voedingskabels: zes IEC C14-naar-C13-kabels om audiocomponenten op de stopcontacten aan te sluiten, plus een kabel om De DC Block 6 op het lichtnet aan te sluiten. Prijsinformatie voor de Benelux moet nog bekend worden gemaakt, maar louter ter indicatie willen we melden dat we een prijs van 350 Britse ponden genoteerd zagen staan op een Engelstalige website. De prijs in de Benelux hangt natuurlijk af van wisselkoersschommelingen, transportkosten, invoerheffingen en het lokale BTW-tarief.

MERK

EDITORS' CHOICE