NIEUWSAudiolab

Audiolab DC Block: voor filtering van gelijkspanningscomponenten

Audiolab introduceert het DC Block, een lijnfilter dat de geluidskwaliteit aanzienlijk kan verbeteren door de gelijkspanningscomponenten in de voedingsspanning van het lichtnet efficiënt te elimineren. Schone stroom producten hoeven niet per se duur te zijn want de DC Block van Audiolab zal voor net geen honderd euro tegen het einde van deze maand op de markt komen.

Audiolab DC Block

Met het DC Block ontstoringsfilter bewijst de in Groot-Brittannië gevestigde fabrikant Audiolab naar eigen zeggen eens te meer zijn verantwoordelijkheidsgevoel voor elk detail van een audiofiele signaalketen. Effectieve oplossingen hoeven niet persé groot en duur te zijn. Het gaat vaak vooral om het direct bij de bron herkennen en oplossen van eventuele problemen.

Een zuivere netstroom is de randvoorwaarde voor een uitstekende geluidskwaliteit. Alleen in combinatie met een nauwkeurige sinusvormige wisselspanning komen hoogwaardige hificomponenten tot hun recht. Zelfs kleine gelijkspanningscomponenten kunnen ertoe leiden dat moderne transformatoren in de voedingen van de audioapparaten enerzijds niet hun volledige stroomafgiftecapaciteit bereiken en anderzijds worden gestimuleerd om te oscilleren. Hier komt het innovatieve DC Block van Audiolab om de hoek kijken. Het nieuwe apparaat garandeert volgens de makers een exacte sinus met een duidelijk gedefinieerde nul-as. Het compacte apparaat wordt eenvoudig aan de stroomvoorzieningsketen toegevoegd en vereist geen aandacht tijdens het gebruik.

Het Europese elektriciteitsnet wordt gedefinieerd als wisselstroom met een frequentie van 50 Hz. Deze lijnfrequentie is essentieel om de transformatoren in audioapparatuur te laten werken. Door steeds verschillende typen energiecentrales en steeds complexere verbruikers raakt met name de sinusvorm van de wisselspanning steeds meer vervuild. Niet-lineaire belastingen veroorzaken vaak een zogenaamde DC-spanningsoffset, die de nullijn van de sinusgolf verschuift. Zelfs als deze gelijkspanningscomponenten erg laag blijken te zijn, meestal minder dan 500 mVolt, kunnen ze een aanzienlijke impact hebben op powerpacks in audioapparaten: aangezien een halve golf groter is dan de tegenovergestelde pool, bereiken transformatoren hun prestatielimieten meer snel. Bovendien leidt de onregelmatige sinus tot mechanische en elektrische bromstoringen.

Met afmetingen van slechts 113 x 59 x 140 millimeter is het DC Block van Audiolab een klein, onopvallend apparaatje dat eenvoudig tussen het stopcontact en het audioapparaat geplaatst dient te worden. Het verwijdert gelijkspanningscomponenten en filtert tegelijkertijd hoogfrequente storingen uit de netstroom. Afgezien van twee IEC-aansluitingen voor stroominvoer en -uitvoer, zijn er geen bedieningselementen op het DC-blok zelf. Het werkt gewoon volledig automatisch. Ondanks zijn kleine formaat kan de audiofiele helper kortstondig worden belast tot maximaal 600 VA. De zeer efficiënte ruisonderdrukkingscircuits in de beste Audiolab-traditie garanderen een volledig artefactvrij geluid met een indrukwekkende ruimtelijkheid en een verbazingwekkende fijne dynamiek. Net als in de muziek zelf, telt elk klein ding in een audiofiele transmissieketen.

Audiolab DC Block: prijs en leveringsinformatie

De DC Block van Audiolab zal tegen het einde van deze maand leverbaar zijn in een zwarte en zilverkleurige uitvoering. De adviesprijs is 119 euro.

MERK

EDITORS' CHOICE