NIEUWSiFi

iFi Neo Stream: streamer met DAC aan boord en naast RJ-45-LAN ook optisch LAN

Sinan Kökbugur | 24 september 2022 | Fotografie Fabrikant | iFi

Het Britse iFi Audio heeft de Neo Stream gelanceerd, een compacte streamer met een DA-converter aan boord. Wat met name opvalt zijn de bekabelde netwerkaansluitingen. Naast een gewone RJ-45 poort is er ook een optische netwerkaansluiting. De iFi Neo Stream heeft verder iFi's eigen technologie aan boord.

iFi Neo Stream: streamer met DA-converter

De Neo Stream is het tweede apparaat in de Neo-productlijn van het Britse audiomerk iFi Audio. De Neo-productlijn is gepositioneerd tussen de Zen-productlijn en de Pro-productlijn. Het eerste lid van de Neo-productlijn was de Neo iDSD (lees ook onze recensie over de iFi Neo Stream) en er zijn veel overeenkomsten tussen de Neo iDSD en de Neo Stream, zoals het formaat en de aluminium behuizing. Hoewel het circuit van de Neo Stream voortbouwt op bestaande iFi-ontwerpen, zijn de interne architectuur en kenmerken deels ook anders.

iFi Audio Neo Stream: open-source architectuur

Veel apparaten voor adiostreaming vergrendelen gebruikers op een specifiek platform. IFi Audio heeft zijn eigen streaming-engine ontwikkeld, speciaal gebouwd om flexibiliteit en prestaties te leveren. Het open-source karakter, gebouwd op een quad-core ARM Cortex-processor en een op Linux gebaseerd besturingssysteem, stelt het apparaat in staat om in de loop van de tijd te evolueren, terwijl het ervoor zorgt dat gebruikers niet vastzitten aan een specifiek platform, aldus de verklaring van iFi Audio.

De software van iFi is van de grond af ontworpen met als enig doel audiostreaming van hoge kwaliteit mogelijk te maken. De firmware in het hart van deze op maat gemaakte streaming-engine werd voor het eerst gebruikt in de Zen Stream en is sindsdien aanzienlijk geëvolueerd. De iFi Neo Stream combineert de nieuwste versie van deze firmware met verbeterde hardware.

iFi Audio Neo Stream: Roon Ready en ondersteuning van UPnP/DLNA en streaming-diensten

Er zijn meerdere manieren waarop de Neo Stream kan communiceren met online streamingdiensten of muziek die is opgeslagen op het lokale netwerk en de fabrikant heeft nu al uitbreiding beloofd.

De Neo Stream is gecertificeerd Roon Ready-certificering en kan dus direct werken met de software van Roon Labs. Voorts kan elke DLNA/UPnP-compatibele streaming-app (bijvoorbeeld: BubbleUPnP, mconnect, Audirvana, etc.) worden gebruikt om de Neo Stream te bedienen en toegang te krijgen tot muziek van online services en muziekbestanden op DLNA-gecertificeerde netwerkopslagapparaten.

Uiteraard worden de populaire streaming-diensten zoals Tidal Connect en Spotify Connect ook ondersteund. Gebruikers van deze populaire online muziekdiensten kunnen rechtstreeks vanuit de Tidal- en Spotify-apps streamen. Geïntegreerde Airplay zorgt voor eenvoudig streamen vanaf apparaten van Apple.

De Neo Stream kan werken als een NAA (Network Audio Adapter) in combinatie met Sygnalist HQPlayer-software. Dit betekent dat het pakketten met audiogegevens die via WiFi of Ethernet-kabel zijn ontvangen rechtstreeks naar de aangesloten DAC kan leiden zonder verwerking toe te passen.

Ten slotte, de gebruiker kan ook USB-opslag aansluiten en met gebruik van de Stream-iFi-app afspelen.

iFi Audio Neo Stream: analoge en digitale uitgangen

De gebruiker heeft de beschikking over analoge en digitale uitgangen. De Neo Strem kan PCM-muzieksignaal verwerken tot 32-bit/768 kHz en alle niveaus van DSD tot DSD512 en DXD met enkele en dubbele snelheid. Dit niveau van hi-res audio wordt niet alleen ondersteund via de LAN- en USB-kabelingangen, maar ook via WiFi, waarbij overigens voor 384 kHz PCM, DSD256 en hoger is een stabiel, krachtig 5 GHz WiFi-signaal is vereist.MQA-ondersteuning is ook opgenomen in het functiepakket.

iFi Audio Neo Stream: netwerkaansluitingen

Naast WiFi een M12-poort Dit is iFi's eigen technologie en het werkt door een OptiBox-transceiver aan te sluiten op de router en de Neo Stream op de OptiBox via een optische kabel - zowel de OptiBox als de kabel worden bij de Neo Stream geleverd.

Volgens iFi biedt Optical LAN de hoogste kwaliteit digitale audioverbinding tussen de router en de streamer, waardoor ultrasnelle gegevenssnelheden tot 10 Gbps en bit-perfecte overdracht van audio met ultraresolutie mogelijk zijn, met minimale degradatie over afstanden tot 1 km .Het LAN-signaal van de router wordt geregenereerd, opnieuw geklokt en opnieuw gebalanceerd door de OptiBox. Voorst is eer een volledige galvanische scheiding met nul-komma-nul parasitaire capaciteit en inductantie.

iFi Audio Neo Stream: DA-conversie

Het hart van de DA-converter is een Burr-Brown-chipset die iFi veelvuldig gebruikt, geselecteerd vanwege zijn volgens de ontwerpers natuurlijk klinkende 'muzikaliteit' en True Native-architectuur. De Neo Stream bevat een 16-core XMOS-microcontroller, geprogrammeerd door het interne team van iFi om de geluidskwaliteit te optimaliseren en een perfecte samenwerking met de Burr-Brown DAC te garanderen. Dankzij het vierkanaals True Native-ontwerp van de DAC-chip volgen PCM en DSD afzonderlijke paden en blijven ze 'bit-perfect' in hun direct-native vorm, tot aan analoge conversie. In het geval van DSD is er geen conversie naar PCM of toepassing van multi-bit verwerking.

iFi Audio Neo Stream: onderdrukking van alle mogelijke soorten ruis

Neo Stream is ontworpen om ruis en vervorming uit het audiosignaal te verwijderen. De USB-poorten, zowel input als output, profiteren van iFi's ANC II actieve ruisonderdrukking. Ook de S/PDIF-uitgangen bevatten iPurifier-technologie. Het digitale signaal wordt geregeld door de nieuwste versie van iFi's femtoprecision GMT (Global Master Timing) klokcircuit om jitter uit te roeien. Zelfs het twee inch hoge resolutie TFT-scherm links op het front heeft een SilentLine-ontwerp, zodat het geen elektrische ruis genereert die het audiosignaal verstoort.

iFi Audio Neo Stream: componenten

iFi Audio besteedt naar eigen zeggen veel aandacht aan selectie van onderdelen van hoge kwaliteit, zoals discrete, hoogwaardige oppervlaktegemonteerde componenten zoals TDK C0G meerlagige keramische condensatoren en inductoren van Taiyo Yuden en Murata.

Er worden spanningsregelaars met een hoge PSRR (Power Supply Rejection Ratio), een lage inactieve stroom en een lage uitval gebruikt, samen met een synchrone 1,2 MHz high-speed voedingscontroller die de filterefficiëntie verbetert en ervoor zorgt dat de ruis van de voeding zo laag mogelijk is. Dit is in combinatie met iFi's iPower 2 AC/DC-adapter, die aanzienlijk minder ruis veroorzaakt dan andere vergelijkbare apparaten dankzij ANC II-technologie en wordt meegeleverd met de NEO Stream.

iFi Audio Neo Stream: te personaliseren klank

Gebruikers hebben verschillende mogelijkheden om de klank van de iFi Audio Neo Stream te beïnvloeden. Er zijn bijvoorbeeld vier digitale filters, die volgens de fabrikant elk een subtiel maar duidelijk waarneembaar effect op het geluid hebben. Gebruikers kunnen wisselen tussen Bit-Perfect, GTO (Gibbs Transient Optimized), Minimum Phase en Standard, afhankelijk van hun persoonlijke smaak en welke instelling het beste bij hun muziekkeuze past.

iFi Audio Neo Stream: behuizing, verticaal of horizontaal plaatsen?

De iFi Neo Stream neemt met zijn compacte vorm (214 x 151 x 41 millimeter) weinig ruimte in. De gebruiker kan het apparaat horizontaal of verticaal plaatsen. Een standaard voor vertical plaatsing wordt meegeleverd en de weergave op het TFT-scherm draait automatisch mee met de gekozen plaatsing. De soepel werkende multifunctionele draaiknop zorgt voor makkelijk gebruik.

iFi Audio Neo Stream: prijs en leveringinformatie

De iFi Neo Stream is vanaf heden verkrijgbaar, maar we hebben nog geen prijsinfrmatie voo de Benelux vernomen. Accessoires die in de doos worden geleverd, zijn onder meer een OptiBox optische LAN-transceiver en optische kabel, een USB-A naar USB-C-kabel, een RJ45 Ethernet-kabel, analoge cinch-kabel, een iPower 2-voeding en de aluminium standaard voor verticale plaatsing.

MERK

EDITORS' CHOICE