NIEUWSiFi

iFi Neo iDSD: DA-converter en hoofdtelefoonversterker

Sinan Kökbugur | 05 november 2020 | Fotografie Fabrikant | iFi

Het Britse iFi Audio heeft de Neo iDSD aangekondigd, een DA-converter tevens hoofdtelefoonversterker. De Neo iDSD kan horizontaal of verticaal geplaatst worden. Het OLED-display op de voorkant draait automatisch mee. Moderne bitrates alsmede MQA worden ondersteund. Oh, hij kan natuurlijk ook bluetooth-signaal ontvangen. In de loop van deze maand komt de iFi Neo iDSD op de markt. 

iFi Neo iDSD: verticaal of horizontaal?

Met de dreiging van een mogelijke lockdown in het zicht, moet nog even snel de persoonlijke audioapparatuur thuis worden verbeterd. De iFi Neo iDSD belooft goed gezelschap te zijn naast de computer of in de woonkamer. Tijd om vakantiegeld en reisgeld uit te geven aan mooie audioapparatuur.

De Neo iDSD van het Britse iFi Audio bevindt zich tussen de vlaggenschip Pro-serie van het merk en de meer kostenbewuste Zen-serie. De slanke aluminium behuizing van de Neo iDSD kan horizontaal of verticaal worden geplaatst. Het OLED-display draait automatisch mee om de oriëntatie van het apparaat aan te passen. Een multifunctionele draaiknop zorgt ervoor dat de Neo iDSD eenvoudig te gebruiken is, ondanks zijn verfijning en veelzijdigheid, aldus de Britse fabrikant.

De Neo iDSD heeft drie operationele modi. Ten eerste kan het worden gebruikt als een pure DA-converter met een analoge uitgang met een vast niveau om aan te sluiten op een afzonderlijke geïntegreerde versterker of voorversterker in een audiosysteem. Als alternatief kan het apparaat werken als een DA-converter / voorversterker met een variabele uitgang, ideaal om rechtstreeks op een eindversterker of actieve luidsprekers aan te sluiten. Ten slotte kan het natuurlijk worden gebruikt als een op zichzelf staand hoofdtelefoonsysteem.

iFi Neo iDSD: ingangen en uitgangen

De Neo iDSD biedt drie digitale ingangen, t.w. asynchrone USB Type B, evenals zowel optische als coaxiale smaken van S/PDIF. Via deze ingangen kunnen drie apparaten tegelijkertijd worden aangesloten, plus een vierde via bluetooth.

Er worden gebalanceerde uitgangen geleverd om het meeste uit de volledig gebalanceerde schakelingen van de Neo iDSD te halen. Aan de voorzijde bevindt zich, naast een standaard 6,3 millimeter hoofdtelefoonaansluiting een 4,4 mm Pentaconn-uitgang voor hoofdtelefoons met een gebalanceerde aansluiting.

Aan de achterkant worden single-ended RCA-uitgangen vergezeld van een paar XLR-aansluitingen om de NEO iDSD aan te sluiten op een versterker of een set actieve luidsprekers.

iFi Neo iDSD: digitale engine

Het zal geen verrassing zijn om te zien dat de NEO iDSD is gebaseerd op een Burr-Brown DAC-chipset, die iFi al op grote schaal in allerlei producten heeft gebruikt. De fabrikant heeft naar eigen zeggen veel ervaring om het meeste uit deze specifieke DAC-chip te halen.

Bovendien gebruikt de XMOS-chip die het digitale muzieksignaal verwerkt dat wordt ontvangen via de digitale USB- en S / PDIF-ingangen een nieuwe XMOS-microcontroller met lage latentie. Met een sterk verbeterde verwerkingskracht in vergelijking met de huidige generatie 8-core chips, levert deze nieuwe 16-core IC een dubbele kloksnelheid (2000 MIPS) en vier keer zoveel geheugen (512 kB), evenals de nieuwste SuperSpeed USB-standaard, aldus de fabrikant. De XMOS-firmware is geprogrammeerd, maar het interne digitale ontwikkelingsteam van iFi zorgt voor een optimale geluidskwaliteit en perfecte integratie met de Burr-Brown DAC.

De Neo iDSD kan PCM-gegevens verwerken tot 32-bit/768 kHz, alle niveaus van DSD tot DSD512 en DXD met enkele en dubbele snelheid. Net als bij de nieuwste ontwerpen van iFi volgen PCM en DSD afzonderlijke paden waardoor zowel DSD als PCM 'bit-perfect' blijven in zijn oorspronkelijke vorm tot en met analoge conversie. Bovendien wordt MQA ook ondersteund via de USB- en S / PDIF-ingangen, met volledige 'drievoudige' MQA-bestanden tot 384 kHz.

Dankzij Qualcomm's QCC5100 bluetooth-chip, is bluetooth 5.0 aan boord voor de verwerking van bemonsteringsfrequenties van de huidige reeks 24-bits codecs, zoals aptX Adaptive en aptX HD tot 48 kHz, terwijl LDAC en LHDC 96 kHz bereiken. AAC, aptX Low Latency en SBC (de standaard bluetooth-codec) worden ook verzorgd. De Neo iDSD 'onthoudt' tot zeven gekoppelde bluetooth-bronapparaten, waardoor het gemakkelijk is om van het ene apparaat naar het andere over te schakelen.

iFi Neo iDSD: PureWave gebalanceerde dual-mono analoge versterkertrap

Een gebalanceerd, differentieel analoog circuitontwerp wordt al lang verdedigd vanwege zijn vermogen om ruis en overspraak binnen het signaalpad te verminderen door de linker- en rechterkanalen volledig te scheiden. iFi heeft geleidelijk een volledig uitgebalanceerd circuitontwerp geïntroduceerd in zijn assortiment, eerst in de vlaggenschipcomponenten uit de Pro-serie, daarna in de instapmodellen van de ZEN-serie.

De Neo iDSD, bijnaam 'PureWave', beschikt over een nieuwe, gebalanceerde, symmetrische dual-mono-topologie met korte, directe signaalpaden, ontwikkeld voor dit model. iFi heeft naar eigen zeggen overal hoogwaardige componenten gebruikt, waaronder aangepaste opamps met ultralage vervorming, meerlagige keramische TDK C0G-condensatoren, dunnen filmweerstanden van MELF en spoelen van Murata en Taiyo Yuden.

De hoofdtelefoonversterker belooft goed te spelen met hooggevoelige in-ear modellen tot aan grote en hongerige over-ear hoofdtelefoons. De fabrikant geeft een continu uitgangsvermogen op van meer dan 1000 mWatt bij 32 Ohm via de gebalanceerde hoofdtelefoonaansluiting. Om de maximale resolutie te behouden, wordt het volume in het analoge domein aangepast via een weerstandsladder, onder nauwkeurige microprocessorbesturing.

Of je nu verbinding maakt met bronapparaten via een kabel of high-definition bluetooth, de digitale engine van de NEO iDSD en de volledig gebalanceerde analoge circuits beloven een boeiend geluid te leveren. Dat is toch fijn als je aan huis bent gekluisterd.

iFi Neo iDSD: prijs en leveringsinformatie

De iFi Neo iDSD is leverbaar vanaf 7 november 2020 voor een adviesprijs van 749 euro.

MERK

EDITORS' CHOICE