NIEUWSMeze

Meze Audio lanceert 109 Pro, de eerste open dynamische hoofdtelefoon van het bedrijf

Sinan Kökbugur | 15 september 2022 | Fotografie Fabrikant | Meze

De Roemeense hoofdtelefoonbouwer Meze Audio heeft in mei van dit jaar zijn nieuwe model genaamd 109 Pro meegenomen naar High End München. Op dat moment waren nog geen technische details en prijsinformatie bekend gemaakt en de fabrikant was ook wat spaarzaam met het verspreiden van foto’s. De 109 Pro is nu kennelijk rijp voor productie. En hij kost net geen 800 euro.

Meze Audio 109 Pro: open dynamische hoofdtelefoon

“In de kern van dit alles is muziek een uitdrukking van emotie, een viering van het leven en een teken van eeuwige herinneringen. Elk onderdeel van de 109 Pro, van de hoogwaardige materialen die we hebben gebruikt tot de ingewikkelde techniek, belichaamt dezelfde emotie die onze favoriete muziek ons laat voelen,” aldus de verklaring van António Meze, oprichter en hoofdontwerper van Meze Audio.

Bij de nieuwe 109 Pro draait alles om comfort. Van het ergonomische ontwerp van de hoofdtelefoon tot de materiaalkeuze, alle beslissingen zijn zorgvuldig genomen om de hoogste standaard op het gebied van ergonomie te garanderen. Meze Audio combineerde duurzaam geoogst walnoothout, zink, mangaanstaal en veganistisch leer in een comfortabele, lichtgewicht en zeer duurzame structuur.

Meze Audio 109 Pro: driver

Centraal staat de nieuwe 50 millimeter dynamische driver die speciaal voor deze hoofdtelefoon is ontworpen. Het Dual-Composite membraan dat in een aluminium frame zit, bestaat uit een combinatie van Beryllium-gecoat polymeer, een composiet van cellulose en koolstofvezel en een koper-zinklegering, afgestemd met ultieme precisie, waardoor Meze Audio naar eigen zeggen de grenzen van snelheid, nauwkeurigheid en dynamisch bereik kon verleggen.

De W-vormige koepel is gemaakt van cellulosecomposiet versterkt met koolstofvezel, dat zeer duurzaam en lichtgewicht is om hoge frequenties met ongelooflijke details en helderheid te reproduceren. Rondom de koepel bevindt zich de torus gemaakt met beryllium-gecoat semikristallijn polymeer, met een dikte van slechts 22 micron. Deze coating wordt aangebracht via Physical Vapor Deposition (PVD) om de stijfheid en duurzaamheid van de driver te verhogen, terwijl deze toch licht genoeg blijft om een snelle transiënte respons te bereiken. De dempende eigenschappen van beryllium helpen ook ongewenste resonanties te onderdrukken, waardoor de 109 Pro zijn neutrale, levendige en transparante karakter krijgt.

Rond het membraan vinden we de ringvormige stabilisator die is gemaakt van koper-zinklegering, die de absorptie van trillingen verbetert om vervorming verder te verminderen.

Alles in het ontwerp is erop gericht om van de 109 Pro een gemakkelijk aan te drijven hoofdtelefoon te maken, zodat hij net zo makkelijk met een draagbaar apparaat als met een thuissysteem gebruikt kan worden.

Meze Audio 109 Pro: oorschelpen en akoestisch ontwerp

De open oorschelpen van de 109 Pro zijn volgens de ontwerpers zorgvuldig afgestemd om dit boeiende organische geluid te bieden met superieure dynamiek en uitstekende beeldvorming. De spinvormige structuur en de akoestisch transparante grill in de oorschelp geven de driver aan weerszijden alle ruimte. Voorts, volgens de principes van de antropometrie is de driver in een precieze hoek en afstand van het oor geplaatst om een ideale anatomische pasvorm te bereiken.

Het combineren van de positionering van de driver met de velours pads voor een optimale afdichting om het natuurlijke geluid te creëren dat Meze Audio nastreeft. Zoals je weet, is velours veel zachter en ademender dan leer, dus het zal niet alleen comfortabeler zitten, maar het zal ook zweet en oververhitting tijdens lange luistersessies voorkomen.

Meze Audio 109 Pro: technische spcificaties 

  • Diameter driver: 50 millimeter
  • Frequentiebereik: 5 Hz tot 30 kHz
  • Gevoeligheid: 112 dB SPL bij 1KHz, 1 mWatt
  • Impedantie: 40 Ohm
  • Gewicht: 375 gram, zonder kabels
  • Oorschelpen: zwart walnoothout

 

Meze Audio 109 Pro: prijs en leveringsinformatie

De Meze Audio 109 Pro gaat voor net geen 800 euro over de toonbank.

MERK

EDITORS' CHOICE