De Beosound Theatre van Bang & Olufsen legt de lat hoog (en de prijs ook)

Het Deense audio- en lifestylemerk Bang & Olufsen heeft een nieuwe soundbar gelanceerd genaamd Beosound Theatre. De Beosound Theatre is een minutieus uitgekiende high-end soundbar die alle aspecten en power van een veelzijdige homecinema in één toestel verenigt. Het Deense audiomerk onderstreept zo zijn ambitie om 's werelds krachtigste, meest overrompelende soundbar te leveren.

Beosound Theatre

“Met de Beosound Theatre krijgt het concept bioscoopgeluid in de woonkamer een totaal nieuwe definitie. De overrompelende sfeer van een opstelling met meerdere luidsprekers wordt dankzij het krachtige geluid, het geavanceerde technologieplatform en het modulaire design samengebald in één soundbar die naadloos aansluit op elk scherm,” aldus Kristian Teär, CEO van Bang & Olufsen. “Dankzij de Beosound Theatre maken klanten kennis met het volledige potentieel van hoogwaardige streamingdiensten. De betoverende bioscoopsfeer dringt voortaan écht door in de woonkamer. Bovendien is het systeem modulair opgebouwd: de schitterende soundbar dient in de toekomst niet vervangen maar veeleer geüpdatet te worden, zodat ze tientallen jaren kan meegaan.”

Beosound Theatre: een hele bioscoop in een mooie soundbar

De Beosound Theatre is uitgerust met twaalf luidsprekerdrivers, waarvan twee op maat gebouwde 6,5-inch woofers met lange slag, naast een versterkervermogen tot 800 Watt, goed voor een geluidsdrukniveau tot 112 dB en meteen die krachtige, overrompelende bioscoopervaring. Het op maat gebouwde middenkanaal beheert de spraakverstaanbaarheid. De tweeter is hiertoe recht in het midden gemonteerd. De uitlijning van de drivers staat volgens de ontwerpers borg voor een betere geluidsverdeling zodat de geluidservaring van topkwaliteit is voor alle aanwezigen, met optimale spraakkwaliteit dankzij uitgekiende gerichtheid.

De Beosound Theatre bouwt voort op de Beam Width en Beam Direction Control die werden ontwikkeld voor de Beolab 90-luidsprekers (dat is volgens de fabrikant het paradepaardje van Bang & Olufsen): de nieuwe driedimensionale geluidsrichting met de unieke (en binnenkort gepatenteerde) combinatie van direct-, side- en up-firingluidsprekers waarbij alle luidsprekerdrivers samenwerken om geluid te produceren en ook de stralingsbreedte en -richting ervan te beheren.

“De Beam Width en Beam Directivity Control hebben we oorspronkelijk voor de Beolab 90 ontwikkeld, om het effect van zijwandweerkaatsing op de luisterplek te beperken, in feite alsof we de muren slopen. In de Beosound Theatre gebruiken we deze technologie om het geluid weg te sturen van de luisteraar. Dit versterkt het ruimtelijke gevoel wat tot overrompelende sensaties leidt,” aldus Jakob Dyreby, Senior Technology Specialist.

Beosound Theatre: geschikt voor gebruik bij nagenoeg elke televisie

Klanten kunnen de soundbar dankzij het modulariteitsprincipe vlot integreren in een complete Bang & Olufsen tv-ervaring tegen de muur of op de vloer: de soundbar vloeit er perfect in over en eist niet meer ruimte dan de bestaande tv.

Dit modulaire designdenken geldt ook voor de tv-schermen en de soundbarbekledingen: ze zijn voor beide vervangbaar. De aluminium 'vleugels' zijn uitschuifbaar voor klanten die bij het upgraden overstappen naar een groter tv-scherm. De Beosound Theatre garandeert perfect geïntegreerde oplossingen voor een langere levensduur.

“Wij beseffen dat onze klanten liefst investeren in producten die langer meegaan. De Beosound Theatre werd modulair ontworpen zodat het systeem voorbestemd is om tijdens zijn bestaan heel wat televisies te overleven. Onze oplossing is geschikt voor updating in plaats van vervanging, en kan met de tijd mee evolueren”, stelt Mads Kogsgaard Hansen, Head of Product Circularity. “De interfaceconsole van de Beosound Theatre is erop voorzien om nagenoeg elk scherm aan de soundbar te koppelen. Kopers hoeven dus niet meteen ook te investeren in een nieuwe televisie, maar ze kunnen eenvoudig kiezen welke tv-oplossing hen beter past.”

De interfaceconsole is gemotoriseerd en vormt een naadloze verbinding tussen de soundbar en het tv-scherm. Deze console bevat een vak waarin smart tv-boxen en de diverse kabels passen, en verbergt dus handig alle rommel zodat de tv als één geïntegreerd design verschijnt.

Beosound Theatre: van soundbar naar soundcenter

De Beosound Theatre is een krachtige all-in-one oplossing maar is ook geschikt voor gebruik als specifiek geluidscentrum, hetgeen nieuwe mogelijkheden schept om een eigen homecinema uit te bouwen. Het systeem kan – voorzien van zeven ingebouwde uitgangen en ondersteuning voor maximaal 16 externe luidsprekers – de kern vormen voor een volwaardige Dolby Atmos 7.1.4 surroundconfiguratie. In deze opstelling werkt Beosound Theatre als centrale luidspreker die de decodering en op maat getunede postprocessing van Dolby Atmos combineert met het eigen True Image-algoritme van Bang & Olufsen voor een optimale benutting van de mogelijkheden van alle Bang & Olufsen luidsprekers.

De Beosound Theatre wordt voorts geleverd met een nieuw beheersysteem voor lage tonen dat zijn gelijke niet kent. Andere systemen sturen de lage tonen gewoon naar de krachtigste luidspreker (meestal de subwoofer), maar de Beosound Theatre doet alle Bang & Olufsen luidsprekers in het systeem samenwerken als één unit. Zo wordt het maximale potentieel van het hele systeem ingezet en blijft bovendien de resonantie in de luisterruimte onder controle: de diverse luidsprekers werken samen, niet tegen elkaar.

“Je zou de Beosound Theatre kunnen kopen als soundbar en later, voor de achtergrond, een paar luidsprekers (bijv. Beolab 28) toevoegen in een driehoeksopstelling. Dit levert een ongelofelijke ruimtelijke geluidsprestatie, terwijl je einddoelstelling (zo weinig mogelijk toestellen, rommel en compromissen in de ruimte) overeind blijft. Je hoeft ze alleen maar aan te sluiten. Deze flexibiliteit betekent ook dat onze klanten niet worden beknot door hun initiële aankoopbeslissing, hetgeen ons dan weer helpt om de levensduur van de Beosound Theatre te verlengen waardoor de aanschaf van andere extra producten waarschijnlijker wordt,” zegt Senior Technology Specialist Jakob Dyreby.

Beosound Theatre: een ontwerp met zeilboten als inspiratie

De Beosound Theatre bouwt voort op de designfilosofie van Bang & Olufsen en zijn meest geliefde producten zoals de Beolab 8000, Beolab 18 en Beolab 28, waarbij zware volumes moeiteloos op een uiterst afgeslankte voet lijken te balanceren. Het design refereert aan de moeiteloze elegantie waarmee zeilboten door het water klieven: de aluminium voet waarop de Beosound Theatre steunt, lijkt de kiel van een boot waarop het toestel als één vloeiende vorm door de lucht scheert.

Deze illusie werd smaakvol gecreëerd via de expertise die Bang & Olufsen met aluminium heeft opgebouwd in zijn Factory 5 in Struer (Denemarken). Het in het midden geëxtrudeerde aluminiumprofiel werd gepolijst en geanodiseerd met twee eindstukken in een gebogen vorm en gesplitst tot vier eindstukken. Zo past de gebogen productrand naadloos in het vlakke profiel van de soundbar en ontstaat één geheel.

De massief eikenhouten lamellenkap is vervaardigd in een Deens familiebedrijf en past perfect bij Bang & Olufsens Beolab-luidsprekerreeks met de Beolab 18, Beolab 28 en Beolab 50. De lamellen zijn niet gelijmd maar met clips bevestigd zodat ze vlot verwijderd of vervangen kunnen worden, terwijl de stoffen versie werd ontworpen als een visueel zachter alternatief dat moeiteloos in elk interieur integreert.

Beosound Theatre: eenvoudige installatie met nieuwe roomsense-technologie

Bij de Beosound Theatre hoort Roomsense, de nieuwe installatietechnologie van Bang & Olufsen. Zodra de externe microfoon op de luisterplek staat, meet de Beosound Theatre via deze app van Bang & Olufsen de afstand van de luisteraar tot de soundbar. Het systeem wijst bovendien aan elke luidspreker een rol toe op basis van de diverse opstellingen en voert voor elke luidspreker een geluidscompensatie door indien deze vrijstaand, tegen een muur of in een hoek is geplaatst. Er is ook een globale ruimtecompensatie die ongewenste resonantie voorkomt.

“Met Roomsense realiseert iedereen in een handomdraai de perfecte opstelling. Belangrijk is ook dat de luidsprekers op eender welke manier mogen worden opgesteld, zodat mensen hun woning kunnen inrichten zoals zij dat willen, en niet op basis van de klassieke luidsprekerplaatsing”, aldus Jakob Dyreby.

Beosound Theatre: luisteren voor volgende en daarna volgende generaties

De Beosound Theatre eert de veelgeprezen tijdloze designtaal van de roemrijke productgeschiedenis van Bang & Olufsen. Bovendien wordt de soundbar geleverd met 'Mozart', het eigen softwareplatform van Bang & Olufsen dat de lijn doortrekt en ervoor zorgt dat de soundbar naadloos kan aansluiten op alle producten vanaf 1986, zodat deze home audio-installaties elke generatiekloof kunnen dichten.

“Producten zoals de Beolab 6000 en Beolab 8000 kolomluidsprekers blijven wereldwijd geliefd bij mensen met een hart voor design. We hebben ervoor gezorgd dat ze zonder gedoe bruikbaar blijven met de Beosound Theatre. Gewoon de stekker insteken, dat is alles”, zegt Chief Design Officer Miklu Silvanto.

Het Mozartplatform respecteert het verleden én anticipeert op de toekomst. Het platform beschikt over voldoende verwerkingskracht en geheugen om klaar te zijn voor nieuwe functies, mogelijkheden en connectiviteit die Bang & Olufsen mettertijd zal lanceren om op die manier vandaag én in de toekomst dezelfde naadloze ervaring met home audio te garanderen.

Beosound Theatre: prijs en leveringsinformatie

We weten niet wanneer de levering zal beginnen. De adviesprijs begint bij 6.490 euro.

MERK

EDITORS' CHOICE