NIEUWSSony

Sony LinkBuds WF-L900: ringvormige draadloze in-ears die gehoorgang vrij laten

Sinan Kökbugur | 16 februari 2022 | Fotografie Fabrikant | Sony

Het Japanse Sony heeft een nieuwe draadloze in-ear hoofdtelefoon gelanceerd genaamd LinkBuds. De LinkBuds zijn ringvormige oordoppen die de gehoorgang geheel vrij laten. De LinkBuds zijn dus niet gemaakt om zoveel mogelijk omgevingsgeluid buiten te sluiten, maar juist om omgevingsgeluid door te laten. De LinkBuds hebben dan ook geen noise cancelling. De koper kan kiezen uit een donkergrijze en witte uitvoering.

Sony LinkBuds WF-L900: draadloze in-ear hoofdtelefoon

Sony stelt dat de nieuwe LinkBuds WF-L900 vooral bedoeld zijn voor gebruik op kantoor en in het verkeer. In die situaties wil je wel muziek luisteren of een telefoongesprek voeren, maar je wil ook de omgeving blijven horen. De LinkBuds hebben daarom een aparte vorm die de gehoorgang vrij laat. De ringvormige driver is speciaal voor de LinkBuds ontworpen is. Sony stelt dat de ringvormige drivers de geluidskwaliteit van de WF-1000-serie benaderen, maar benadrukt dat de LinkBuds meer voor de zakelijke markt bedoeld zijn. Het geeft daarom vooral hoog op van de kwaliteit van de microfoons die in de oordoppen verwerkt zijn.

De LinkBuds worden niet in de gehoorgang geplaatst, zoals alle andere in-ear hoofdtelefoons. Het ringvormige deel valt in het buitenoor, waarbij het gat in de ring ervoor zorgt dat de gehoorgang geheel vrij blijft. Om de LinkBuds aan te passen aan de maat van het oor, levert Sony rubberen ringen mee die in het bovenste deel van het buitenoor haken.

De LinkBuds bevatten dezelfde V1-processor als de WF-1000XM4. Het door AI gestuurde algoritme analyseert volgens de fabrikant stemmen, hetgeen zou moeten leiden tot een betere verstaanbaarheid. De processor zorgt er ook voor dat de LinkBuds gebruik kunnen maken van DSEE, Sony's eigen algoritme waarmee naar eigen zeggen de geluidskwaliteit van lossy muziekbestanden zoals mp3’s worden verbeterd. Daarnaast kunnen de LinkBuds overweg met 360 Reality Audio, net als de meeste in-ear en over-ear hoofdtelefoons in de 1000-serie.

Sony LinkBuds WF-L900: bediening

Net als bij de oordoppen uit de 1000-serie zijn de LinkBuds te besturen met een app van Sony, waarin onder andere een equalizer is opgenomen. De LinkBuds hebben geen knoppen en ook geen touchbediening. In plaats daarvan bedien de gebruiker de in-ears door op zijn slaap te tikken. De LinkBuds bevatten een sensor die dergelijke tikken op de slaap registreert. Twee- of driemaal tikken geeft verschillende opties, zoals verhogen of verlagen van het volume of het opnemen van een telefoongesprek. De functies zijn in de app naar wens in te stellen.

De LinkBuds hebben dezelfde 'adaptive noise control' als de WF-1000XM4, waarmee wordt bedoeld dat het volume van de muziek automatisch wordt aangepast aan het geluid in de omgeving. Verder hebben ze 'wear detectie': de muziek pauzeert als een oordop uit het oor wordt gehaald. De oordoppen hebben bovendien een speak-to-chatfunctie, waardoor de muziek vanzelf stopt als je begint te praten. Daarnaast kunnen de LinkBuds overweg met de assistenten van Google en Amazon, en Googles Fast Pair en Microsofts Swift Pair. De LinkBuds hebben bovendien een IPX 4-rating.

Uiteraard komen de LinkBuds met een opberg- en oplaaddoosje. De accu's van de oordoppen zelf houden het 5,5 uur uit, maar kunnen met de accu uit het doosje opgeladen worden, De totale accuduur komt daarmee op 17,5 uur. Mochten de accu's van de oordoppen geheel leeg zijn, dan is tien minuten laden genoeg om weer 1,5 uur te kunnen luisteren. Zowel de LinkBuds als de oplaaddoos zijn kleiner en lichter dan de WF-1000XM4. De behuizing van de LinkBuds is gemaakt van gerecycled abs en de oordoppen worden geleverd in een verpakking die geheel van papier is gemaakt.

Sony LinkBuds WF-L900: prijs en leveringsinformatie

De LinkBuds verschijnen later deze maand en zijn verkrijgbaar in wit en donkergrijs. Voor 180 euro gaan ze over de toonbank.


EDITORS' CHOICE