NIEUWSMelco

Melco N10/2: nieuw vlaggenschip voor streaming op het hoogste niveau

Het Japanse Melco heeft een nieuwe streamer gelanceerd genaamd N10/2. De nieuwe N10/2 bestaat uit twee kasten want de voeding is in een aparte kast geplaatst. Melco bouwt twee versies van de N10/2, t.w. de HDD-versie genaamd N10/2-H50 met 5 TB opslagruimte en de SSD-versie genaamd N10/2-S38 met 3,84 TB opslagruimte. De koper kan kiezen uit een zwarte of zilverkleurige uitvoering.

Melco N10/2: streamer met ruimte voor een grote lokale muziekbibliotheek

Een abonnement op een streamingdienst samen met een fijn te bedienen streamer biedt een heleboel gebruiksgemak en de luisteraar heeft een bijna oneindige muziekbibliotheek. Er is ook een nadeel en dat zijn de maandelijkse kosten die blijven doorlopen, ook als de luisteraar slechts beperkt gebruik zou maken van het abonnement. De gebruiker bezit niets, net zoals bij een huurwoning, en is na opzegging van het abonnement (of de huur) alles kwijt.

Een lokale muziekbibliotheek heeft geen maandelijkse kosten. De gebruiker koopt één keer opslagruimte, zet daar al zijn muziek op en kan vervolgens eindeloos luisteren zonder terugkerende kosten. De gebruiker kan zijn muziekbibliotheek periodiek aanvullen met bijvoorbeeld bitperfect geripte cd’s of highres downloads. De prijs van opslagruimte is spectaculair gedaald de afgelopen tien jaar. De betrouwbaarheid van harde schijven en solid state drives is ook toegenomen, maar dat neemt niet weg dat de gebruiker wel de discipline moet opbrengen om periodiek een backup te maken van zijn muziekverzameling. En die backup moet op een veilige plek worden bewaard.

Melco Audio bouwt al heel lang streamers met een grote hoeveelheid opslagruimte aan boord en de nieuwe N10/2 zet die traditie voort. De N10/2 zal gebruikers met een grote lokale muziekbibliotheek aanspreken. De HDD-versie genaamd N10/2-H50 biedt 5 TB opslagruimte en biedt daarmee ruimte voor pakweg 9.000 bitperfect geripte cd’s, uitgaande van gemiddeld 500 MB per cd. De SSD-versie genaamd N10/2-S38 heeft als voordeel dat zich geen bewegende delen aan boord van de streamer bevinden. De hoeveelheid opslag is met 3,84 TB iets kleiner maar 3,84 TB biedt nog altijd ruimte voor ruim 6.000 bitperfect geripte cd’s. Als muziek in FLAC- of MP3-formaat zou worden opgeslagen, kunnen nog veel meer cd’s worden opgeslagen. Bovendien kan de opslagruimte worden uitgebreid door een externe USB-schijf aan te sluiten.

De HDD-versie van de N10/2 is de vervanger van de N10 en de SSD-versie is de vervanger van het eerdere SSD-vlaggenschip N1Z/2EX. Melco stelt zorgvuldig de geheugenunits voor de nieuwe streamers te kiezen i.v.m. maximale audiokwaliteit en betrouwbaarheid.

De N10/2 is opgebouwd uit twee losse kasten van 215 millimeter breed. De voeding met als basis een ringkerntransformator bevindt zich in een aparte kast. De streamer zelf is volgens de fabrikant opgebouwd met louter hoogwaardige onderdelen. Melco gebruikt naar eigen zeggen geen standaard PC-onderdelen. De N10/2 beschikt over twee LAN-aansluitingen. De Player-aansluiting is bedoeld voor aansluiting van een andere streamer of muziekbibliotheek zonder tussenkomst van een Ethernet-switch. Aan de voorkant en aan de achterkant zijn USB-poorten geplaatst om opslagmedia op aan te kunnen sluiten voor verschillende doeleinden, t.w. afspelen van muziek, importeren van muziek en het maken van een backup van de geheugenunit in de N10/2.

De N10/2 heeft geen DA-converter aan boord. Muzieksignaal komt naar buiten via een USB-aansluiting. De gebruikelijke optische of coaxiale S/PDIF-aansluiting is niet aanwezig dus dat is wel iets om rekening mee te houden. Het aantal apparaten dat voorzien is van een USB-ingang om muzieksignaal te ontvangen is groeiende. De N10/2 kan PCM-signaal tot een resolutie van 32-bit/384 kHz verwerken alsmede Octo DSD.

Melco N10/2: ondersteuning van DLNA, UPnP en streamingdiensten

Melco heeft ook de nodige aandacht besteed aan de softwarre. De N10/2 is voorzien van Melco’s Intelligent Music Library met daarin MinimServer en SongKong software. Natuurlijk kan de N10/2 omgaan met DSD en is hij Roon Ready. Verder ondersteunt de N10/2 Tidal, Qobuz en vTuner met de Melco Music HD app. Gebruikers kunnen rechtstreeks muziek downloaden naar lokale opslag van Qobuz Downloader en HighResAudio.com zonder tussenkomst van een computer.

Bediening van de N10/2 ghaat met de knopjes op de voorkant, met de Melco Music HD app of met goedgekeurde RF-afstandbedieningen van derden. Als gebruik gemakt van UPnP is er een grote keuze aan apparaten en software om muziek naar de N10/2 te zenden.

Melco N10/2: prijzen en leveringsinformatie

Zowel de N10/2 SSD-versie als de HDD-versie zijn verkrijgbaar in zwarte en zilverkleurige uitvoering. Prijsinformatie voor de Benelux moet nog bekend worden gemaakt.

MERK

EDITORS' CHOICE