NIEUWSRega

Rega lanceert Saturn Mk3 CDT/DAC

Sinan Kökbugur | 17 januari 2022 | Fotografie Fabrikant | Rega

Het in Groot-Brittannië gevestigde Rega heeft de Saturn Mk3 aangekondigd, een cd-speler die niet alleen is voorzien van een analoge cinch-uitgang maar ook is voorzien van digitale ingangen en uitgangen. Volgens Rega is sprake van twee producten in één behuizing, d.w.z. een hoogwaardig cd-loopwerk en een moderne DA-converter voorzien van alle gangbare toeters en bellen. Naar verwachting komt de nieuwe Rega Saturn Mk3 in de loop van dit kwartaal op de markt.

Rega Saturn Mk3

Is de nieuwe Saturn Mk3 van het Britse Rega een cd-speler of is het een DA-converter? Connectiviteitsopties zijn in elk geval in overvloed aan boord, met ondersteuning van een resolutie tot 24-bit/192 kHz. De Saturn MK3 heeft twee optische ingangen, twee coaxiale ingangen, een volledig asynchrone USB en een toegevoegde directe digitale uitgang van het cd-afspeelgedeelte. Rega zegt dat dit ervoor zorgt dat de Saturn Mk3 perfect in elk systeem integreert en het de perfecte partner maakt voor de aanstaande Rega Elicit Mk5 geïntegreerde versterker.

“De Saturn Mk3 maakt gebruik van onze beproefde DAC-architectuur en analoge uitgangsversterkertechnologie in combinatie met een paar Wolfson WM8742 DAC IC's. De voeding voor de cd-sectie is het resultaat van het onderzoek en de ontwikkeling van onze referentie-cd-speler,” zo verklaart Rega.

Het apparaat heeft een zogenoemde hoofdklok met hoge stabiliteit en een voeding met hoge capaciteit in het cd-circuit, een hoogwaardige PLL digitale interface-ontvanger, geïsoleerde digitale ingangen en een hoogwaardige voedingsarchitectuur in het DAC-circuit. Signaalomschakeling tussen de CD- en DAC-functies vindt plaats in de DA-conversie trap. Het signaalpad van het cd-gedeelte in cd-modus wordt tot een minimum beperkt.”

De USB-ingang van de DA-converter heeft een asynchrone werking met samplefrequenties van 44,1 tot 192 kHz met een bitsnelheid tot 24 bits. De USB-ingang heeft dezelfde galvanische scheiding als in de Rega DAC-R. Het USB-circuit gebruikt speciale stuurprogramma's in de computer, waardoor volledige ASIO-werking mogelijk is, waardoor signaalverslechtering veroorzaakt door generieke Windows-gebaseerde stuurprogramma's wordt geëlimineerd.

Pc-gebruikers moeten de Windows-driver downloaden om de Saturn Mk3 aan te sluiten. Voor MacOS is geen driver nodig. Zowel het transport- als het DAC-gedeelte van de unit zijn volledig op afstand te bedienen via de meegeleverde Solaris-afstandsbediening.

Natuurlijk zullen er vragen zijn over waarom de DAC-sectie geen hogere resolutie doet, maar Rega staat erom bekend zijn eigen tijdschema te volgen en geen trends over te nemen. Voor degenen die cd's afspelen of degenen met uitgebreide muziekbibliotheken op een computer of NAS en die de best mogelijke optische schijfprestaties eisen voor het geld, zou de Saturn Mk3 een zeer verleidelijk voorstel kunnen zijn. Bovendien, er is niet veel bronmateriaal met een hogere resolutie dan 24-bit/192 kHz.

Rega geeft een ferequentiebreik op van 17 Hz tot 20,5 kHz (op niveau -0,02 dB). De S/R-verhouding is 109 dB. De afmetingen zijn 435 x 180 x 400 millimeter (B x H x D) en de Saturn Mk3 weegt 9,7 kilogram.

Rega Saturn Mk3: prijs en leveringsinformatie

Naar verluidt zal de levering van de Saturn Mk3 in de loop van het eerste kwartaal van 2022 starten. De prijs voor de Benelux moet nog bekend worden gemaakt.

MERK

EDITORS' CHOICE