NIEUWSSony

Sony Bravia Z9J: 8K realisme dankzij de Cognitive Processor XR

Redactie Hifi.nl | 22 november 2021 | Fotografie Fabrikant | Sony

Sony heeft de Z9J aangekondigd, een 8K Full Array Led televisie met cognitieve intelligentie aangedreven door de Cognitive Processor XR. Deze nieuwe verwerkingsmethode gaat volgens de fabrikant verder dan conventionele artificiële intelligentie (AI). De Z9J (leverbaar in 75 en 85 inch) wordt aangedreven door de Cognitive Processor XR voor een zeer realistische weergave van alle typen content. “Deze innovatieve tv bootst de manier waarop mensen dingen zien en horen na,” aldus Sony.

Sony Bravia Z9J: nieuwe technologie voor beeldverwerking

Wanneer mensen objecten waarnemen, focussen zij onbewust op bepaalde punten. Door middel van cognitieve intelligentie verdeelt de Cognitive Processor XR het scherm in meerdere zones, waarbij de Z9J detecteert waar de ‘focuspunten’ in het beeld zich bevinden. Conventionele AI kan alleen beeldelementen zoals kleur, contrast en detail individueel detecteren en analyseren, maar de nieuwe Cognitive Processor XR kan volgens de ontwerpers een hele reeks elementen tegelijk analyseren, net zoals onze hersenen dat doen. Hierdoor worden alle elementen in onderlinge samenhang aangepast voor het beste eindresultaat, waardoor alles in de scene wordt gesynchroniseerd tot een levensecht geheel. Conventionele Artificiële Intelligentie (AI) is daar niet toe in staat.

De nieuwe televisie biedt naar eigen zeggen de beste beeld- en geluidstechnologieën van Sony. Zo maakt de Z9J gebruik van de XR Contrast Booster. Deze maakt lichte gebieden lichter en donkere gebieden donkerder, zonder dat er details verloren gaan in schaduwen of overbelichting. De Z9J is tevens uitgerust met X-Wide Angle. Dankzij deze technologie wordt kleurverandering beperkt wanneer men van de zijkant kijkt. Dit garandeert een optimaal beeld ongeacht de hoek van waaruit wordt gekeken. Er ontstaat een bredere kijkhoek die kleurverschuivingen vermindert, zodat de kleuren echt blijven ongeacht de kijkpositie. Gebruikers genieten vanuit elke hoek van hoogwaardige beelden met een mooi bereik en meer diepte dan ooit.

Sony Bravia Z9J: Acoustic Multi-Audio

De Z9J 8K Full Array LED-tv is uitgerust met Sony Acoustic Multi-Audio. Het geluid komt perfect vanaf de tv dankzij vier sound positioning tweeters. Twee aan de zijkant en twee aan de bovenkant van het scherm. Tevens is een subwoofer geïntegreerd voor een meeslepende ervaring. Sony garandeert een Sound-from-Picture Reality ervaring. De positie van de geluidsbron is zeer nauwkeurig, zodat het geluid direct uit de mond van de acteur lijkt te komen wanneer deze spreekt.

Dankzij deze innovatie komt het geluid rechtstreeks van het scherm waardoor ervaring, actie en geluid in perfecte harmonie zijn. XR Sound Position zorgt voor een audio-ervaring die de realiteit evenaart met geluid dat bij het beeld hoort. De vibrerende frame-tweeter van deze Bravia XR 8K-TV stemt het geluid precies af op elke scène.

Sony Bravia Z9J: minimalistisch design

De Z9J heeft een minimalistisch One Slate-ontwerp met een naadloze beeldrand. Dit premium toestel bestaat uit één elegant paneel en is prachtig om naar te kijken zowel op de meegeleverde voet als aan de muur. Innovatieve kabelhouders zorgen ervoor dat de tv er strak uitziet van voren, van achteren en vanaf de zijkanten. De televisie wordt geleverd met een geborstelde aluminium Backlight-afstandsbediening die prettig in de hand en oplicht in het donker bij oppakken.

Sony Bravia Z9J: ultiem voor gaming

Sony lanceerde onlangs twee gloednieuwe functies voor de PS5. Auto HDR Tone Mapping en Auto Genre Picture Mode. De Z9J biedt onder meer een beeldsnelheid tot wel 120fps met superscherpe 4K resolutie, voor HDMI 2.1 compatibele games. Bovendien heeft de Z9J een invoervertraging van slechts 6,0ms. Dit zorgt voor een uitzonderlijk soepele game-ervaring en uitstekende response bij schiet-, sport- en andere veeleisende actiegames.

Sony Bravia Z9J: Bravia Core

De Bravia Z9J 8K Full Array LED-tv’s zijn voorzien van de exclusieve Bravia Core-service. Deze content service is ontwikkeld in samenwerking met Sony Pictures Entertainment (SPE). Entertainment en technologie komen hier samen voor een unieke Sony ervaring. Alle nieuwe Bravia XR modellen zijn uitgerust met Bravia Core, zodat entertainmentfans kunnen genieten van de nieuwste SPE Premium titels en klassiekers, evenals de grootste IMAX Enhanced collectie. Bravia Core is de eerste content service met Pure Stream technologie voor een vrijwel lossless, UHD BD-equivalente kwaliteit met streamingsnelheden tot 80 Mbps.

Sony Bravia Z9J: prijs en leveringsinformatie

De Z9J BRAVIA 8K Full Array LED tv Serie is beschikbaar bij een geselecteerd aantal Sony dealers in de Benelux. De adviesprijzen zijn als volgt.

Sony Bravia XR-75Z9J (75 inch): 7.000 euro
Sony Bravia XR-85Z9J (85 inch): 9.000 euro 


EDITORS' CHOICE