REVIEWPolk Audio

Polk RTi 12

René van Es | 06 januari 2004 | Polk Audio

Polk RTi 12
Een echte Idol

De goede ervaring die ik enige maanden geleden met een Polk speaker had kreeg een nieuwe impuls tijdens de introductie van de RTi lijn van deze fabrikant. Nieuwsgierig naar de prestatie van de grootste kasten uit de serie vroeg ik een recensie paar aan. Wetende dat het sjouwen zou zijn om ze naar boven te krijgen en wetende dat ze behoorlijk omvangrijk zijn. Spijt heb ik er niet van. Het was wederom een plezierige en aangename ervaring om met een echte USA sound aan de slag te gaan.

RTi 12

Polk RTi 12De complete RTi serie bestaat uit drie vloerstaanders, twee monitors, twee center speakers en twee surround speakers. Binnen de RTi serie is er geen subwoofer, die levert Polk los. Het is dus mogelijk om een complete home cinema opstelling te maken. In mijn geval heb ik mij beperkt tot de twee grootste vloerstaanders, al heb ik zeker van de mogelijkheid gebruik gemaakt een paar films te laten weerklinken. De RTi 12 is een forse jongen die 127 cm hoog is, bijna 20 cm breed en maar liefst 53 cm diep. Ondanks de royale afmeting oogt de speaker met het frontje gemonteerd vanaf de voorkant gezien als een slanke designspeaker. De inhoud, nodig om de woofers lucht te geven, is bereikt door de kast diep te maken. Dankzij het speciale poortsysteem kan de speaker dicht tegen de muur gezet worden en hoeft geen meter de kamer in de staan. Die ruimte winst maakt dat de Polk toch handelbaar en plaatsbaar is, ook in kamers zonder Olympische afmeting. De kast is intern verstevigd met braces en bestaat uit MDF met echt hout fineer. Kersen of zwart. Front en wanden zijn 18 mm dik. Onder de kast zijn twee voeten gemaakt die het risico op omvallen beperken. Meegeleverd worden grote kunststof spikes die zeker niet door vloerbedekking gaan.

Het front is afgewerkt met grijze kunststof en daarin zijn de 6 units per kant gemonteerd. Bovenin de kast twee middentoon units van elk 13 cm waartussen een 2,5 cm silk dome tweeter met Neodymium magneet een plek vindt. Daaronder drie 18 cm woofers die parallel geschakeld staan. Tenslotte onderaan de kast een flinke poort. Polk geeft niet zoveel informatie over de units zelf, behalve dat ze gemaakt zijn met een polymere conus en magnetisch zijn afgeschermd. Als ik de kast open tref ik flinke systemen aan met eenvoudige korven en grote magneten. De vorm en kleur van de conus, opgehangen in butyl rubber, doet mij denken aan een Franse fabrikant die erg veel aandacht besteed aan resonantie onderzoek en afstraalgedrag. Om de speakers zijn kunststof ringen gemonteerd die tijdens in de introductie voor controverse zorgden. De één vindt ze mooi want het geeft de speaker een “snel en jong” uiterlijk, de ander vindt ze lelijk. Wie serieus over dit uiterlijke aspect valt kan overwegen de ringen zelf een andere kleur te (laten) spuiten. Het zou in mijn optiek de speaker een veel chiquer uiterlijk kunnen geven.

Polk RTi 12Aan de achterzijde van de kast treffen we naast een bi-wire aansluiting de Polk reflex poort aan. Polk spreekt bij de RTi serie van een Power Port Plus. Power Port reduceert het geruis van een reflexpoort en geeft de mogelijkheid de speakers dicht bij de muur te plaatsen terwijl de poort toch aan de achterzijde zit. Het “Plus” gedeelte is in de kast te vinden. De twee poorten (voor en achter) zijn voorzien van ringen die met de kast een afstemming vormen. Aan de ingang van de poort ontstaat hierdoor een luchtversnelling, die teniet wordt gedaan in de poort zelf en in fase de laagweergave ondersteunt. Het resultaat zou volgens Polk leiden tot minder poortgeruis, minder vervorming en een diepere basweergave. In de kast heel weinig demping, slechts een enkele BAF deken tref ik aan. In de afgesloten kamer voor de middenspeakers zelfs helemaal geen demping.

Blijft over het filter. Ik heb het maar een klein stukje uit de kast kunnen krijgen zonder bedrading stuk te trekken. Ik zag kern- en luchtspoelen en bipolaire en mylar condensators. De bedrading is niet overdreven dik en eindigt bij de units in de door mij verafschuwde stekkertjes. Maar goed ik snap ook wel dat voor de prijs van de RTi zwaar draad en handgemaakte solderingen niet mogelijk zijn. De RTi 12 kost namelijk slechts 1000 euro per stuk. “Slechts” want tilt de 40 kilo kast maar eens van de vloer en kijk maar eens hoeveel techniek en units u voor het geld krijgt. En afwerking. En geluidskwaliteit, over het laatste straks meer.

Tenslotte wat technische gegevens van Polk zelf. Het frequentie bereik ligt tussen 18 Hz en 27 kHz met -3 dB punten op 30Hz en 26 kHz. De scheidingsfrequenties geeft Polk niet op. Nominale systeem impedantie is 8 Ohm. De gevoeligheid is 90 dB voor 1 watt op 1 meter afstand. Aanbevolen worden versterkers met een vermogen van 50 tot 500 watt.

MERK

EDITORS' CHOICE