NIEUWSAudioEngine

Audioengine A1-MR: betaalbare actieve multiroom luidsprekers

Het Amerikaanse Audioengine heeft de A1-MR uitgebracht. De eerdere A1 kreeg muzieksignaal via bluetooth of een jackplugaansluiting, maar bij de A1-MR komt muzieksignaal binnen via wifi of een jackplugaansluiting. Bovendien kan de A1-MR in een multiroom configuratie worden opgenomen. Audioengine breekt hiermee met zijn app-loze verleden, maar de A1-MR heeft geen microfoons aan boord en probeert volgens de fabrikant niet stiekem de privacy van de gebruiker te schenden.

Audioengine A1-MR: actieve en compacte set luidsprekers

Het Amerikaanse Audioengine bouwt compacte en veelal actieve luidsprekers. Lees ook onze recensie over het model A1 van Audioengine. De fabrikant heeft nu de A1-MR uitgebracht. De nieuwe A1-MR heeft hetzelfde uiterlijk als de A1 maar de bluetooth-verbinding is vervangen door wifi.

“Gebruik de Audioengine Control-app om A1-MR-luidsprekers op uw wifi-netwerk aan te sluiten en direct te streamen vanaf uw favoriete muziekservice of rechtstreeks vanuit uw muziekbibliotheek met uw telefoon, tablet of computer. Samen met onze bijbehorende app en je thuisnetwerk creëert de A1-MR een nieuwe manier om de muziek die je wilt horen te ontdekken en ermee om te gaan. Stream eenvoudig vanaf elk apparaat met wifi-verbinding naar elke streaming-app en ervaar volledig meeslepend, echt stereogeluid in elke kamer. Het is het verschil tussen naar muziek luisteren en alles horen,” aldus de Amerikaanse fabrikant.

De Audioengine Control-app ondersteunt tot twaalf zones binnen het bereik van een wifi-thuisnetwerk, waardoor overal naadloze audiosynchronisatie mogelijk is. De gebruiker moet natuurlijk extra A1-MR-luidsprekers toevoegen aan kamers in huis voor meerkamergeluid, stereokoppeling en mogelijkheden voor meerdere gebruikers. Zo te zien kan geen verbinding worden gelegd met multiroom luidsprekers van andere merken.

Belangrijk is dat “systemen van Audioengine geen microfoons hebben en niet meeluisteren met je gesprekken. We zullen jouw ruimte of jouw privacy niet schenden. Als je overstapt naar multiroom, is de A1-MR de slimme keuze, zonder een slimme speaker te zijn,” zo stelt Audioengine op zijn website.

Elke luidspreker is voorzien van een 70 millimeter aramidevezel woofer en 20 millimeter zijden dome-tweeter, met een frequentiebereik van 65 Hz tot 20 kHz. De ingebouwde klasse D-versterker is in staat tot 30 Watt piekvermogen per kanaal (15 Watt RMS). Afgezien van de wifI-mogelijkheden, is er een 3,5 mm stereo mini-jack ingang en een LFE variabele uitgang voor het aansluiten van een subwoofer. De kasten zijn net als die van de A1 gemaakt van 18 millimeter dik MDF, afgewerkt in grijs en met afgestemde sleuven aan de voorzijde.

Elke luidspreker meet 152 x 102 x 133 millimeter. De linkerluidspreker heeft alle elektronica aan boord (versterkers voor beide kanalen, wifi-module, etc.) en weegt 1,4 kilogram en de rechterluidspreker, die behalve drivers niets aan boord heeft weegt 1,1 kilogram.

De A1-MR begint als een opstelling van twee luidsprekers voor stereogeluid direct uit de doos. Eenmaal neergezet heeft de gebruiker met een smartphone of tablet (iOS- of Android) toegang tot internetradio, podcasts, audioboeken en verschillende muziekdiensten zoals Amazon Music, Spotify, TIDAL, Qobuz, iHeartRadio, TuneIn, Napster en meer. Zodra meerdere paren zijn ingesteld, kan de gebruiker hetzelfde muziekprogramma in verschillende kamers synchroniseren of verschillende dingen spelen in verschillende zones in huis.

Audioengine A1-MR: prijs en leveringsinformatie

We weten nog niet vanaf wanneer de nieuwe Audioengine A1-MR verkrijgbaar zal zijn in de Benelux. Ook de prijs voor de Benelux moet nog bekend worden gemaakt.

MERK

EDITORS' CHOICE