NIEUWSAudeze

Audeze LCD-5: nieuwe vlaggenschip referentiehoofdtelefoon

Sinan Kökbugur | 21 september 2021 | Fotografie Fabrikant | Audeze

De Amerikaanse hoofdtelefoonbouwer Audeze kondigde een nieuw referentie over-ear open hoofdtelefoon aan genaamd LCD-5. De nieuwe LCD-5 vult de LCD-productlijn aan de bovenkant aan en zou een nieuwe standaard moeten zetten voor nauwkeurigheid met behulp van een nieuw planair magnetisch driverontwerp met de eigen gepatenteerde Parallel Uniforce-spreekspoelen en een nieuwe magneetassemblage. De LCD-5 is een hoofdtelefoon waarvan de makers hopen dat zowel high-end liefhebbers als professionals zullen worden aangesproken die op zoek zijn naar een luisteroplossing op referentieniveau.

Audeze LCD-5: open over-ear hoofdtelefoon

Zoals de in Los Angeles gevestigde hoofdtelefoonfabrikant Audeze verklaart, vertegenwoordigt de nieuwe LCD-5 een volledig nieuw ontwerp dat speciaal is gemaakt voor minimale reflecties, verbeterde frequentierespons en een meer open en toch nauwkeurig geluidsbeeld. De impedantie van de LCD-5 is slechts 14 Ohm, terwijl de gevoeligheid 90 dB is en hij weegt slechts 420 gram. Dat is een derde minder dan de LCD-4.

“De LCD-5 is met de hand gemaakt in Californië en is zorgvuldig ontworpen om ongeëvenaarde audio te bieden voor zowel professionals uit de industrie als audiofielen,” zegt het bedrijf in de aankondiging die was gepland voor een geplande hoofdtelefoonshow in LA, die de eerste poging zou worden om een persoonlijk CanJam-evenement te promoten sinds het begin van de wereldwijde pandemie.

De LCD-5 is voorzien van Audeze's gepatenteerde kerntechnologieën en wordt geleverd met nieuwe, akoestisch ontworpen lederen oorkussens, een verbeterde en luxueuze hoofdband met koolstofvezelvering, diepe “schildpad”-acetaatringen (in wat mogelijk het meest controversiële aspect van het ontwerp is, wellicht ook maar binnenkort een geheel zwarte versie lanceren?), geheel nieuwe magnesiumbehuizing, plus een nieuwe premium audiokabel gemaakt van zeer zuiver koper en een aluminium reiskoffer.

Zoals de specificaties detailleren, zijn de vlaggenschiphoofdtelefoons gebaseerd op de nieuwe Parallel Uniforce “dunner dan een rode bloedcel”-membranen en Fluxor-magneten die krachtig geluid en detail kunnen leveren zonder de impedantie te verhogen. Deze vlakke magnetische drivers van 90 millimeter hebben in wezen hetzelfde diafragmagebied als de LCD-4. Nieuw ontworpen Fazors-golfgeleiders zijn geoptimaliseerd om diffracties te verminderen, samen met nieuwe spreekspoelen waarvoor patent is aangevraagd, terwijl het volledig opnieuw ontworpen magnesiumframe van de LCD-5 stijfheid en ultralicht gewicht biedt.

Ook belangrijk om op te merken zijn de nieuwe intern hellende oorkussens van de Audeze LCD-5 die ongewenste resonanties en interne reflecties helpen verminderen en ook zorgen voor een betere afdichting op een grotere verscheidenheid aan hoofdvormen voor consistent comfort. Deze grote oorschelpen gebruiken kleiner schuim dan andere LCD-pads voor minder absorptie van frequenties, terwijl het schuine schuim aan de binnenkant zich gemakkelijker aanpast aan het oppervlak rond de oren van de luisteraar. Het resultaat, zegt Audeze, is een meer neutrale respons in het hogere middenbereik.

“Met onze kerntechnologieën en enkele nieuwe innovaties zoals onze Parallel Uniforce-spreekspoel, bevat de LCD-5 tientallen jaren van audio- en technologisch onderzoek om alle aspecten van een echt referentie-audio-ervaring te leveren,” zegt Audeze CEO Sankar Thiagasamudram. “Onze toewijding op lange termijn om referentieproducten te leveren, heeft ons naar de LCD-5 geleid,” voegt hij eraan toe.

Deze nieuwe LCD-hoofdtelefoon wordt gelanceerd kort na de spectaculaire aankondiging van de Audeze CRBN elektrostatische hoofdtelefoon, die is voorzien van een nieuwe polymeerfilm (patent aangevraagd) met zwevende koolstofnanobuizen om de problemen te elimineren die vaak voorkomen bij eerdere elektrostatische ontwerpen. Oorspronkelijk ontwikkeld voor medische MRI-toepassingen, paste het bedrijf die innovaties aan voor de audiofiele versie van de CRBN, die verrassend genoeg beschikbaar werd gesteld in de eigen online winkel van het bedrijf zonder een formele lanceringsaankondiging.

Audeze LCD-5: prijs en leveringsinformatie

De LCD-5-koptelefoon is nu te bestellen via de website van Audeze en geselecteerde dealers. de prijs voor de Benelux moet nog bekend worden gemaakt.


EDITORS' CHOICE