NIEUWSAudeze

De CRBN is de eerste elektrostatische hoofdtelefoon van Audeze

Sinan Kökbugur | 06 september 2021 | Fotografie Fabrikant | Audeze

De Amerikaanse hoofdtelefoonbouwer Audeze heeft zijn eerste elektrostatische hoofdtelefoon aangekondigd. Audeze is bekend door zijn magnetostatische modellen en is circa vijf jaar bezig geweest met de ontwikkeling van de CRBN. Elektrostatische hoofdtelefoons hebben een speciale hoofdtelefoonversterker nodig. De CRBN werkt volgens de fabrikant goed samen met diverse modellen hoofdtelefoonversterkers van andere fabrikanten.

Audeze CRBN

Het ontwikkeltraject van de nieuwe CRBN van Audeze is tamelijk ongebruikelijk. De ontwikkeling begon als een samenwerking met UCLA's School of Medicine als een oplossing voor verschillende bestaande problemen met MRI's, die een geheel nieuwe elektrostatische hoofdtelefoon produceerde die in staat was tot tweerichtingscommunicatie en ruisonderdrukking terwijl hij in een MRI-scanmachine werd gebruikt. Zoals iedereen die een MRI heeft meegemaakt weet, kan de scan buitengewoon zenuwslopend en ongemakkelijk zijn, dus elke verbetering van de algehele ervaring is zeker welkom.

Audeze verklaart in zijn persbericht als volgt: “conventionele techniek voor drivers van hoofdtelefoons dynamische drivers (met daarin een spoel). magnetostatische en elektrostatisch drivers kunnen niet gemakkelijk worden gebruikt in MRI-toepassingen (magnetic resonance imaging) vanwege de ferrometalen die vereist zijn in het ontwerp van de hoofdtelefoon. De ingenieurs van Audeze ontwikkelden een innovatieve driveroplossing waarvoor patent is aangevraagd, gebruikmakend van een ultradunne film met koolstofnanobuisjes die in de film zijn opgehangen. Het resultaat is een unieke driver met uniforme geleidbaarheid en volledig MRI-compatibel, waardoor het patiëntcomfort en de communicatie tussen arts en patiënt worden verbeterd.”

Dus de medische versie van deze hoofdtelefoon heeft eigenlijk geen metalen stukjes in het ontwerp die de scan kunnen verstoren, hetgeen op zijn zachtst gezegd ongebruikelijk is. Gelukkig voor de rest van ons brengt Audeze ook een hifiversie van dezelfde koolstofnanobuis-driver uit voor meer algemeen gebruik.

Elektrostatische hoofdtelefoons kunnen niet op een reguliere hoofdtelefoonaansluiting worden aangesloten. De Audeze CRBN is compatibel met "Stax Pro Bias" 580 Volt versterkers zoals die van Woo Audio, Linear Tube Audio, Mjolnir Audio, Headamp, Stax (natuurlijk) en anderen. De kabel is voorzien van een industriestandaard vijfpins barrel-connector voor maximale compatibiliteit. Op dit moment heeft Audeze geen plannen om een eigen elektrostatische versterker uit te brengen.

De CRBN is een open over-ear hoofdtelefoon. Het frequentiebereik loopt van 20 Hz tot 40 kHz. De opgegeven vervorming is kleiner dan 0,1 procent bij een geluidsdruk van 90 dB. Het gewicht is 300 gram.

Audeze CRBN: prijs en leveringsinformatie

Elke CRBN wordt op bestelling gemaakt en de levertijd is enige weken volgens de website van Audeze. De CRBN heeft een adviesprijs van 4.899 euro.


EDITORS' CHOICE