NIEUWSTechnics

Technics SL-1210G: zwarte versie van SL-1200G high-end direct-drive draaitafel

Het Japanse Technics heeft vandaag de SL-1210G aangekondigd, een direct-drive draaitafel met dezelfde specificaties als het model SL-1200G. De zwarte afwerking straalt volgens de fabrikant een opvallende elegantie uit. De levering zal naar verwachting beginnen in december 2021. De prijs voor de Benelux moet nog bekend worden gemaakt. 

Technics SL-1210G: lid van een hooggewaardeerde productlijn

De populaire SL-1200 direct-drive-draaitafel van Technics werd in 1972 geïntroduceerd. Dat is dus bijna vijftig jaar geleden. De serie werd een bestseller. In totaal zijn er 3.500.000 modellen van verkocht. Kenmerkend waren het krachtige koppel, de grote duurzaamheid en het bedieningsgemak. Hij was erg in trek bij audiofielen en dj's, die medeverantwoordelijk waren voor het ontstaan van de dj-cultuur in bijvoorbeeld de elektronische dancemuziek en tot op de dag van vandaag staat de productlijn nog steeds hoog aangeschreven bij dj's.

In 2016, na de terugkeer van het merk Technics in 2014, bracht Technics de gelimiteerde SL-1200GAE draaitafel uit, die de afspeelstandaard voor vinyl definieerde met zijn nieuwe ijzeren kernloze direct-drive-motor, die ongewenste 'cogging' elimineerde en zo een nieuwe standaard van rotatiestabiliteit mogelijk maakte. Sindsdien zijn er evolutionaire verbeteringen doorgevoerd aan de toonarm, draaischijf en chassisconstructie en wist de nieuwe generatie draaitafels uit de 1200 serie zijn weg te vinden van zuiver dj-gebruik naar de audiofiele markt door zijn hoge kwaliteitsintegriteit, nauwkeurigheid en muzikaal genot. Inmiddels heeft Technics talrijke draaitafelmodellen in de nieuwe 1200 serie uitgebracht, die gebaseerd zijn op het kernloze direct-drive-principe. De nieuwe SL-1210G en de SL-1200G zijn de topmodellen uit de Technics 1200 serie.

Technics heeft vandaag de introductie aangekondigd van de nieuwe SL-1210G direct-drive-draaitafel. De SL-1210G, die dezelfde technische specificaties heeft als de SL-1200G, verrijkt volgens de makers het draaitafelassortiment van Technics met weer een toekomstige klassieker. “We hebben geleerd van het enorme succes van de limited edition SL-1210GAE, die werd geïntroduceerd in juni 2020 en vrijwel direct was uitverkocht,” zo verklaart Frank Balzuweit, productmanager voor Europa bij Technics. “We realiseerden ons dat er een grote vraag is naar een 'gewone' zwarte versie van dit topmodel uit de 1200 serie. Naast dat hij beschikt over een technologisch superieure constructie, voldoet het design van deze mooie klassieker aan de allerhoogste eisen. Door zijn opvallende zwarte afwerking straalt de nieuwe SL-1210G echte elegantie uit,” voegt Balzuweit er aan toe.

Het algehele kwaliteits- en prestatieniveau van de SL-1210G zet de hoogste standaarden voor draaitafels en rechtvaardigt het gebruik van de allerbeste cartridges voor een emotionele, inspirerende weergave van vinyl.

Technics SL-1210G: eigenschappen en technische kenmerken

  • IJzeren kernloze direct aangedreven motor met dubbele rotor/enkele stator voor een stabiele rotatie zonder cogging en krachtig koppel.
  • Hybride encoder voor toerentaldetectie, met Hall-sensor voor rotorpositiebepaling.
  • Zeer gevoelige, maar robuuste toonarm van koud getrokken magnesium voor een hoog dempingseffect. Uiterst precieze toonarmlagers met een strakke behuizing voor een grote initiële bewegingsgevoeligheid, waardoor de in de groef van de plaat gegraveerde muziekinformatie nauwkeurig kan worden gelezen.
  • Uit drie lagen bestaande draaischijf met zeer goede dempende eigenschappen, zodat de groeven zeer nauwkeurig kunnen worden gevolgd. Elke draaischijf wordt nauwkeurig uitgebalanceerd.
  • Uit vier lagen bestaande zeer stevige behuizing met een zware aluminium bovenplaat en sterk dempende isolatoren van siliconenrubber voor het effectief tegengaan van trillingen, zodat iedere plaat exact kan worden gelezen.

De SL-1210G zal vanaf december 2021 verkrijgbaar zijn in Nederland. De prijs moet nog bekend worden gemaakt.


EDITORS' CHOICE