NIEUWSPeachtree

Peachtree Audio GaN400: eindversterker met Gallium Nitride halfgeleiders aan boord

Het Amerikaanse audiobedrijf Peachtree Audio heeft de GaN400 aangekondigd, een krachtige klasse D eindversterker die voorzien is van Gallium Nitride Field Effect transistoren (GaNFet’s). Dit relatief nieuwe type halfgeleider heeft een schakelsnelheid die volgens de fabrikant grofweg vier keer hoger ligt dan de schakelsnelheid van Metal Oxide Semiconductor Field Effect transistoren (MOSFET’s). Peachtree claimt een zeer heilzame werking op de geluidskwaliteit.

Peachtree Audio GaN400: technische aspecten van een nieuw halfgeleidermateriaal

De nieuwe eindversterker GaN400 van het in de VS gevestigde Peachtree Audio bereikt naar eigen zeggen nieuwe prestatie- en efficiëntieniveaus door gebruik te maken van GaNFET's in plaats van MOSFET's, welke laatste al meer dan vijftig jaar de industriestandaard zijn. MOSFET's hebben in de tweede helft van de twintigste eeuw een revolutie teweeggebracht in de elektronica-industrie en zijn de meest voorkomende transistor in de elektronica en de meest gebruikte halfgeleiders ter wereld geworden. Hun betekenis in de elektronica-industrie en de andere industrieën die ervan afhankelijk zijn, kan niet worden onderschat. In de loop der jaren nam het tempo van MOSFET-verbeteringen echter af naarmate de prestaties steeds dichter bij de theoretische limieten van de materialen en processen kwamen. De behoefte aan iets beters groeide. Enter het nieuwe Gallium Nitride dat steeds meer marktaandeel aan het veroveren is.

GaNFET's begonnen de afgelopen tien jaar aandacht te krijgen toen audio-ingenieurs en ontwerpers zich realiseerden dat ze geschikt waren voor toepassingen met hoge frequenties, hoge spanningen, hoge temperaturen en een hoge efficiëntie, vooral in vergelijking met hun MOSFET-tegenhangers. GaNFET's zijn vier keer sneller ingeschakeld en twee keer sneller uitgeschakeld, waardoor schakelvervorming (ook wel “rinkelen” genaamd) met verschillende ordes van grootte wordt verminderd. Hierdoor konden ontwerpers veel minder globale negatieve feedback gebruiken om uitstekende meetresultaten te bereiken.

Gebruikt in een audioversterker is het resultaat een versterker met uitzonderlijke muzikaliteit en uitstekende gemeten prestaties. Gemeten prestaties? Ja leuk, maar hoe klinkt het dan? Peachtree Audio claimt een versterker te hebben gebouwd die een prachtig natuurlijk klinkende muziekweergave levert zoals de beste buizenversterkers, maar toch de strakke bas, uitgebreide frequentierespons en pure dynamiek van de beste halfgeleider versterkers behoudt.

Peachtree Audio GaN400: eindversterker die 400 Watt per kanaal kan leveren

De GaN400 is een klasse D stereo eindversterker die gebruik maakt van GaNFET’s en is voorzien van een 850 Watt RMS gereguleerde voeding, een volledig gebalanceerde topologie en een ontwerp met lage globale negatieve feedback. Het uitgangsvermogen kan oplopen tot 400 Watt per kanaal terwijl een geluidskwaliteit wordt bereikt die opmerkelijk trouw is aan het ingangssignaal. Het nieuwe apparaat heeft gebalanceerde en ongebalanceerde ingangen, een trigger-ingang en is compatibel met luidsprekers met nominale impedanties tussen 2,5 Ohm en 16 Ohm. De GaN400 stuurt vrijwel alle luidsprekers aan, inclusief luidsprekers met een lage gevoeligheid terwijl het een niveau van muzikaliteit en transparantie levert dat uiterst zeldzaam is, vooral in versterkers met een hoog uitgangsvermogen, aldus de ontwerpers van de GaN400.

Elke eindversterker is afhankelijk van zijn voeding om de vermogensreserves te leveren die nodig zijn om de luidsprekers op elk volumeniveau aan te sturen. Dat geldt dus ook voor de GaN400 die dan ook is voorzien van een 850 Watt RMS-gereguleerde voeding. Deze voorziet de uitgangsmodules van al het schone vermogen dat ze ooit nodig zullen hebben. De voeding maakt gebruik van de beste beschikbare onderdelen om hoge prestaties, duurzaamheid en betrouwbaarheid op lange termijn te garanderen, zo verklaart Peachtree Audio op zijn website.

Vanwege de aanwezigheid van zowel gebalanceerde als ongebalanceerde ingangen is de GaN400 in te passen in elke stereo-installatie. De 100K ingangsimpedantie van de GaN400 biedt de flexibiliteit om zo ongeveer elke voorversterker te kunnen gebruiken. Met de externe trigger schakelt de GaN400 mee aan/uit met de rest van de apparatuur.

Peachtree Audio GaN400: prijs en beschikbaarheid

We weten nog niet vanaf wanneer de Peachtree Audio GaN400 in de Benelux leverbaar zal zijn en voor welke prijs. Meer weten? Kijk dan op de website van Peachtree Audio.

EDITORS' CHOICE