Bowers & Wilkins 800-Serie Diamond: vierde generatie

De Bowers & Wilkins 800 Diamond, één van 's werelds meest bekende luidsprekerseries, verschijnt in een volledig nieuwe, vierde generatie. De officiële introductie vindt op 6 september plaats in Abbey Road Studios in Londen, waar we uiteraard een verslag van zullen brengen, maar al vanaf 1 september vind je de 800-Serie Diamond bij de dealer én in die week plannen we een luistersessie bij Poulissen. Vandaag vertellen we je alvast alles over de vierde generatie, want Bowers & Wilkins heeft voorzien in een nieuw industrieel ontwerp en de nodige baanbrekende technologieën om de lat nog wat hoger te leggen.

Bowers & Wilkins 800 Diamond - vierde generatie

"Hoe verbeter je 's werelds meest succesvolle en iconische reeks van kwalitatief hoogwaardige luidsprekers?" Dat was de vraag die het team van SRE, de thuisbasis van het engineeringteam van Bowers & Wilkins, de afgelopen zes jaar heeft beziggehouden. "Door individuele verbeteringen van elk onderdeel te combineren met nieuwe innovatieve technologie die de fundamentele basisprincipes van een conventionele luidspreker-driver opnieuw vormgeeft is de unieke en revolutionaire Biomimetic Suspension ontstaan." 

De nieuwe collectie van de 800-Serie Diamond omvat wederom zeven modellen, te beginnen met de tweeweg 805 D4 statief- luidspreker. Daarboven verschijnt een reeks drieweg vloerstaande modellen, waaronder de 804 D4, 803 D4 en 802 D4. Uiteraard is er ook het vlaggenschip 801 D4 ter vervanging van de bestaande 800 D3. De HTM81 D4 en HTM82 D4, een paar hoogwaardige centers, completeren de reeks voor thuisbioscoopgebruik.

Bovenstaande video van Bowers & Wilkins neemt je mee in de geschiedenis van de 800 Diamond

800 D4: geraffineerd ontwerp

Voordat we in de techniek duiken, is de meest in het oog springende verandering waarschijnlijk de toevoeging van een vierde afwerking aan de serie. De nieuwe serie omvat nu een Satin Walnut afwerking, naast de al bestaande selectie van Gloss Black, White en Satin Rosenut. Onderstaand zie je de nieuwe 805 D4 monitor uitgevoerd in Satin Walnut, een tikkie lichter dan de Rosenut-variant. 

Elk stereomodel in de serie heeft ook een aanzienlijk verbeterde behuizing met een geheel nieuw bovendeel van stijf, gegoten aluminium – ter vervanging van de vorige houten versie – voor nog meer stijfheid die de behuizing nog stiller maakt. Voor een luxueus tintje heeft het profiel van het nieuwe aluminium bovenblad een Leather by Connolly-afwerking, in zwart voor donkere behuizingen en lichtgrijs voor de twee lichter gekleurde behuizingen.

Elk model in de reeks maakt gebruik van een herziene versie van de iconische Solid Body Tweeter-on-Top-behuizing, met een nieuwe buisbelasting, om een nog opener geluid voor de hoge frequenties te produceren. Deze stevige behuizing rekent af met ongewenste resonanties en is een akoestisch hoogstandje op zich – vooral in combinatie met een nieuw tweepunts ontkoppelingssysteem dat de behuizing effectiever isoleert van de rest van de luidspreker.

Net als voorheen is de Solid Body Tweeter gefreesd uit één massief blok aluminium en nu uitgevoerd in een geanodiseerde afwerking, donker of licht, afhankelijk van de kleur van de behuizing.

Ten slotte introduceert de serie drie geheel nieuwe behuizingen. De behuizing van de 805 D4- en 804 D4-stereomodellen bestaat uit het 'reverse wrap'-ontwerp dat voor het eerst in 2015 werd geïntroduceerd voor de grotere luidsprekers in de serie. Dankzij de nieuwe vorm krijgt de baffle aan de voorzijde van de behuizing minder profiel, terwijl de algehele stevigheid van het complete systeem enorm verbetert. Ook kunnen crossovers worden gemonteerd in speciale ruimtes aan de achterkant van elke luidspreker, achter het stijve aluminium profiel.

De 804 D4 bouwt voort op het potentieel van zijn nieuwe configuratie door een naar beneden gerichte poort toe te passen met een integrale aluminium voet – opnieuw, vergelijkbaar met de vorm die wordt gebruikt door de grotere vloerstaande luidsprekers in de reeks. Naast de 805 D4 en 804 D4 heeft ook de behuizing van de gloednieuwe HTM82 D4 middenspeaker, het 'reverse wrap'- ontwerp van de andere modellen uit de serie, voor superieure akoestische en mechanische prestaties.

Bowers & Wilkins 800 D4: nieuwe techniek

De Continuum Cone van composietmateriaal, bekend om zijn open, transparante en neutrale prestaties, is het resultaat van een acht jaar durend onderzoeksprogramma en wordt zowel voor de middentonen als lage tonen gebruikt. Als midrange driver in vloerstaande luidsprekers van Bowers & Wilkins wordt hij altijd gecombineerd met de Fixed Suspension Transducer (FSTTM) midrange-technologie, die zorgvuldig de kleuring vermijdt die traditionele conusranden met zich mee kunnen brengen.

Bowers & Wilkins heeft nu de twee voordelen van Continuum en FST gecombineerd met een nieuwe ontwikkeling die het andere belangrijke element van de normale werking van een driver transformeert: de stoffen spider. Gedurende tientallen jaren van voortdurende ontwikkeling is de stoffen spider, een belangrijk element in de driver van elke conventionele luidspreker, grotendeels onveranderd gebleven  tot nu.

De geheel nieuwe Biomimetic Suspension van composietmateriaal die we eerder al aanhaalden vervangt de conventionele stoffen spider met een minimalistisch composiet suspensiesysteem voor een 'revolutie' in de midrange conusprestaties. De ongewenste luchtdruk die een conventionele stoffen spider kan genereren, wordt sterk verminderd en de onvoorspelbare, niet-lineaire effecten ervan worden weggenomen. Dat moet zorgen voor een transparant en realistisch midrange-resultaat.

Ontkoppelde midrange en turbinekop

Bowers & Wilkins combineert alle prestatieverhogende voordelen van zijn Continuum Cone, FST midrange-technologie en Biomimetic Suspension met een zorgvuldige isolatie van de complete midrange-constructie van de rest van de omringende behuizing. In alle drieweg-modellen zijn de midrange drivers voorzien van een zeer stijf, volledig aluminium chassis met Tuned Mass Dampers (TMD) om iedere resonantie te dempen. Deze complete drivers en motorsystemen worden vervolgens geïsoleerd op verende ontkoppelingssteunen, waardoor trillingen in de constructie verder worden gereduceerd.

Ten slotte zijn de 803 D4, 802 D4 en 801 D4 uitgerust met een turbinekop met een massieve, stijve behuizing van aluminium voor hun midrange-drivers, die niet alleen een uitgewogen akoestische vorm heeft, maar ook voor betere isolatie zorgt, omdat de constructie van de kop zelf volledig is ontkoppeld van de basbehuizing eronder.

De HTM81 D4 (foto boven) en HTM82 D4 center speakers introduceren een nieuw en soortgelijk concept, maar binnenin hun behuizing: elk center model heeft nu een interne aluminium behuizing die een stijve, goed geïsoleerde behuizing biedt voor de midrange driver en zijn ontkoppelingsmechanisme.

Solid Body Tweeter

Om de ongewenste overdracht van resonantie naar de Diamond Dome tweeter-modellen tot een minimum te beperken, is een stijve behuizing vereist. De nieuwe 800-Serie Diamond introduceert een herziene versie van de iconische Solid Body tweeter-behuizing; deze wordt nog steeds machinaal vervaardigd uit een massief stuk aluminium, maar heeft nu een langwerpige vorm (bijna 30 cm lang) met een langer intern buisbelastingssysteem.

De nieuwe Solid Body tweeter is nu op twee plaatsen ontkoppeld van de luidsprekerbehuizing of de turbinekop (afhankelijk van het model), in plaats van op één plaats: dit verbetert de ruimtelijkheid en openheid. Tegelijkertijd is de motorconstructie van de tweeter opnieuw ontworpen, zodat de driver beter kan 'ademen' zonder aan prestaties in te boeten. Het resultaat is een verlaging van de resonantiefrequentie achter de tweeter dome.

Reverse wrap-behuizing en MatrixTM

Matrix is al meer dan 30 jaar een kerntechnologie van Bowers & Wilkins en is in die tijd ook voortdurend verder ontwikkeld. Het Matrix-systeem is een interne structuur van ineengrijpende panelen die de luidspreker intern in alle richtingen verstevigen, waardoor de luidsprekerkasten stijf, inert en stil zijn.

De 805 D4 en 804 D4 hebben nu een reverse wrap-behuizing die voorheen was voorbehouden aan de grotere vloerstaande 800-Serie Diamond-modellen. Elk model heeft nu een stijve aluminium plaat aan de binnenzijde van de behuizing om de baffle te verstevigen en zo resonantie te verminderen.

Binnenin zijn beide modellen ook voorzien van vernieuwde Matrix-verstevigingen, met dikkere panelen van massief multiplex in plaats van het vroegere MDF, en aluminium verstevigingsprofielen.

Elk stereomodel in de serie is ook voorzien van een nieuwe gegoten aluminium bovenkant ter vervanging van het vroegere houten ontwerp. Dit zorgt voor een versteviging van de luidsprekerbehuizing. Zoals voorheen zijn de drivers ondergebracht in stevige aluminium compartimenten die aan de baffle van de luidspreker zijn bevestigd, terwijl de crossovers zijn gemonteerd op net zo stevige aluminium spikes die langs de achterkant van de behuizing omhoog lopen. Ten slotte is de 801D4 voorzien van een stalen plaat in het deel rondom de poort, ook nu bedoeld voor een stijvere behuizing en stillere werking.

Aluminium voet

De 804 D4 voegt zich nu bij de andere vloerstaande modellen in de 800-serie van de Diamond-reeks met een naar beneden gerichte FlowportTM-baspoort, die uitkomt op een nieuwe, stijve voet van massief aluminium, compleet afgewerkt met een dempende laag van staal voor een solide basis en om ongewenste resonantie te verminderen. De 804 D4 heeft ook sterk verbeterde spikes en voeten, met enorme M12 spikes die stabieler, maar ook stijver zijn dan de voorgaande M6 ontwerpen.

De 803 D4, 802 D4 en 801 D4 maken gebruik van dezelfde opstelling van een naar beneden gerichte Flowport, een solide aluminium voet en een dempende laag van staal, maar behouden de in 2015 geïntroduceerde wiel-plus-spike-configuratie. Hierdoor is elk model veel gemakkelijker naar de perfecte luisterpositie te manoeuvreren dan welk concurrerend ontwerp dan ook.

Aerofoil ConeTM

De Aerofoil ConeTM is het resultaat van geavanceerde computermodellen en bestaat uit een composiet basconus met een variërende dikte, ontworpen om maximale stijfheid te bieden waar dat het meest nodig is en toch lichtgewicht te blijven dankzij het omhulsel van koolstofvezel en de lichte kern van syntactic foam.

Naast herziene en geoptimaliseerde motorsystemen combineert elke staande luidspreker in de 800-serie Diamond de Aerofoil Conussen met een nieuwe foam Anti-Resonance PlugTM die de spreekspoel in vorm houdt en de vervorming vermindert naarmate de conus zich binnen zijn werkbereik beweegt, wat zorgt voor ongekleurde basweergave.

Modellen en prijzen

De nieuwe 800-Serie Diamond, die vanaf 1 september wereldwijd verkrijgbaar is, is de beste luidsprekerserie die Bowers & Wilkins ooit heeft gemaakt. Op de volgende pagina's vind je de individuele modellen, hun specificaties en natuurlijk de adviesprijzen. Via onderstaande links kun je direct naar je model van voorkeur.

Daarnaast brengt Bowers & Wilkins met deze vierde generatie ook de HTM81 D4 en HTM82 D4 uit, een paar hoogwaardige center speakers voor thuisbioscoopgebruik. Kijk voor meer informatie op www.bowerswilkins.com.

Op maandag 6 september aanstaande zijn we uitnodigd voor de officiële presentatie van de vierde generatie Bowers & Wilkins 800 in Abbey Road Studios in Londen. Uiteraard doen we daar uitgebreid verslag van, in aanloop naar de eerste reviews die later in de maand september ook zullen volgen. Tot slot kun je op vrijdag 10 en zaterdag 11 september bij Poulissen terecht voor uitgebreide demonstraties.

Op de volgende pagina's vind je meer over de techniek van de individuele modellen, en hun specificaties.
MERK

EDITORS' CHOICE