NIEUWSSony

Vakantiegeldactie: spotlight op de Sony Bravia XR A90J

Redactie Hifi.nl | 01 augustus 2021 | Fotografie Fabrikant | Sony | Importeur: Sony Nederland

In de zomermaanden lees je de laatste jaren een toegenomen aantal Hi-Visits, omdat we vanuit het idee van een vakantiegeldactie regelmatig dealers, distributeurs en fabrikanten benaderen om voor onze lezers iets bijzonders weg te zetten – bij voorkeur uiteraard tegen een scherpe prijs. In de jongste bijdrage aan die rubriek deze keer geen fysieke visit, maar – net als bij de deelname van PUURavd in Oostzaan – een spotlight op een product. Dat product is de Sony Bravia XR A90J, 's werelds eerste televisie met cognitieve intelligentie aangedreven door de revolutionaire Cognitive Processor XR.

De Sony A90J OLED 4K HDR-tv’s zijn sinds enkele maanden op de markt, en nu verkrijgbaar bij alle erkende Sony dealers in de Benelux. Het vlaggenschip OLED-model, onderdeel van de Bravia XR-serie met vernieuwde verwerkingsmethode, is leverbaar in een 55 en 65 inch beeldformaat en maakt gebruik van de beste beeld- en geluidstechnologieën van Sony. De A90J wordt namelijk aangedreven door de Cognitive Processor XR, het brein van de Bravia XR-lijn, voor een ongeëvenaard contrast met extreme helderheid en puur zwart.

"Met dit model biedt Sony de meest meeslepende belevenis op de markt," aldus de distributeur voor de Benelux. "Dit door middel van toonaangevende beeldkwaliteit, innovatief geluid en een prettige gebruikservaring verpakt in een premium TV." Aan de basis van dat alles: de Cognitive Processor XR.

Sony Cognitive Processor XR

De A90J werkt met een volledig nieuwe verwerkingsmethode die verder gaat dan standaard AI: de tv bootst de manier waarop mensen dingen zien en horen na. Wanneer mensen objecten waarnemen, focussen zij onbewust op bepaalde punten. Door middel van cognitieve intelligentie verdeelt de Cognitive Processor XR het scherm in meerdere zones, waarbij de A90J detecteert waar de ‘focuspunten’ in het beeld zich bevinden.

Conventionele AI kan alleen beeldelementen zoals kleur, contrast en detail individueel detecteren en analyseren, maar de nieuwe Cognitive Processor XR kan een hele reeks elementen tegelijk analyseren, net zoals onze hersenen dat doen. Hierdoor worden alle elementen in onderlinge samenhang aangepast voor het beste eindresultaat, waardoor alles in de scene wordt gesynchroniseerd tot een levensecht geheel. Conventionele Artificiële Intelligentie (AI) is daar niet toe in staat.

De Cognitive Processor XR kan ook de geluidspositie in het signaal analyseren, zodat het geluid exact overeenstemt met wat er zich op het scherm afspeelt. Daarnaast tovert de A90J elk geluid om tot 3D surround sound voor schitterend realisme en een geluidsveld waar je helemaal in opgaat. De processor leert, analyseert en begrijpt ongekende hoeveelheden data en optimaliseert op slimme wijze elke pixel, elk frame en elke scène – met het meest levensechte beeld en geluid dat Sony ooit heeft geleverd.

Review Sony XR-65A90J

De BRAVIA OLED 4K HDR TV Serie A90J is beschikbaar bij alle erkende Sony dealers in de Benelux voor de volgende adviesprijzen: XR-A90J (55 inch) € 2,799 | XR-A90J (65 inch) € 3.699. De 65-inch uitvoering is door Eric Beeckmans al uitgebreid aan de tand gevoeld. 

"De Sony XR-65A90J is een absolute aanrader voor filmliefhebbers. Dat je voor topkwaliteit extra betaalt vinden we niet ongewoon, maar de A90J is wel erg duur, zeker vergeleken bij zijn naaste concurrent, de LG G1. En al zijn er dit jaar HDMI 2.1-aansluitingen, we hadden er graag meer gezien. Maar wat een beelden!"

"De combinatie van het nieuwe, helderdere OLED-paneel met Sony’s nieuwe Cognitive Processor XR levert prachtige, natuurlijke beelden met veel impact, perfecte kleuren en subtiele nuances. Het toont dat er nog vooruitgang zit in OLED. Het elegante scherm verbergt ook nog eens een knappe audio-oplossing. Haal je favoriete films boven, liefst in HDR, met Dolby Vision én Dolby Atmos, en je gaat gegarandeerd eindeloze uren fantastisch kijkplezier tegemoet." | Lees hier de volledige review van de Sony XR-65A90J.

En kijk voor meer informatie op de website van Sony Nederland / Sony België. 


EDITORS' CHOICE