NIEUWS

Mobiel luisteren naar high res muziek

Wat leven we toch in een geweldig tijdperk voor de muziekliefhebber. Er zijn tal van aanbieders waar je muziek kan streamen. Of je nu thuis op de bank zit of juist onderweg bent, een mini hifi systeem zit gewoon in je broekzak. En het geeft je als muziekliefhebber onbeperkt toegang tot alle muziek van de wereld. Maar onderweg heb je daar natuurlijk wel een telefoonabonnement voor nodig.

Externe bijdrage  dit artikel valt buiten de redactionele inhoud van HIFI.NL

Mobiele HiFi 

Er zijn verschillende streamingsdiensten, die je hoge resolutie muziek laten streamen. Een speler die daar net een upgrade in heeft gedaan is Apple. Met Apple Music is het tegenwoordig mogelijk om hoge resolutie muziek te streamen. Al zitten daar wel een paar haken en ogen aan. Maar als je dat mobiel gaat doen, moet je wel zorgen voor een passend telefoonabonnement. Uiteraard zijn muziekbestanden bij lange na niet zo groot als films en series. Ga je in de trein een 4k film streamen op je telefoon, dan is de kans groot dat je bij aankomst op je bestemming door je databundel heen bent. Muziek is vele malen kleiner in data omvang. Toch kan een dag muziek streamen al snel zorgen voor veel dataverbruik. Een muziekalbum in hoge resolutie kan zomaar tussen de 150 en de 300 MB zijn. Doe dat 10x op een dag en dan zal je toch ook snel door al je data heen gaan. Een paar tips voor de mobiele HiFi luisteraar zijn daarom op zijn plaats.

Tips en tricks 

Laten we beginnen met de meest voor de hand liggende, je telefoonabonnement. Wat heb je afgesloten voor abonnement? En past dat nu nog wel bij je verbruik? Misschien ben je beter af met iets meer data in je bundel en minder belminuten. Dat geeft dan weer ruimte in je mogelijkheid om muziek te streamen. De volgende tip is downloaden. Bij veel aanbieders zoals Tidal en Spotify, kan je muziek ook downloaden. Dit doen je dan direct op je toestel. Als je de muziek thuis downloadt en in je Tidal abonnement zet, kan je onderweg luisteren naar hoge kwaliteit. Zonder dat je iets hoeft te streamen.

De volgende tip kan komen als een verrassing. Luister je muziek via bluetooth in-ears of een koptelefoon, zet dan de kwaliteit van je mobiele stream terug naar normaal of HiFi. De echte high-res kwaliteit is alleen te horen met een goede DAC en een bekabelde in ear of koptelefoon. Met bluetooth is het simpelweg nog niet op dat niveau. Er zijn genoeg kleine mobiele DAC’s die je eenvoudig aan je telefoon kan koppelen, zodat je onderweg gewoon kan geniet van alle kwaliteit die hoge resolutie audio heeft te bieden.

EDITORS' CHOICE