NIEUWSSony

Sony introduceert WF-1000XM4 draadloze ANC in-ear hoofdtelefoon

Het Japanse Sony heeft vandaag de WF-1000XM4 gelanceerd. De uitgebreide introductie lees je hieronder, onze review vind je alvast hier. De WF-1000XM4 is volgens de fabrikant een setje state-of-the art noise cancelling oordopjes voorzien van intelligente aansturing en uitstekende belfuncties verwerkt in een stijlvol ontwerp. De nieuwe draadloze oordopjes ondersteunen nu High-Resolution Audio Wireless voor meer geluidskwaliteit en verbeterde digitale noise cancelling met de Integrated Processor V1.

Sony WF-1000XM4: volledige draadloze in-ear hoofdtelefoon

Sony belooft een uitstekende gesprekskwaliteit voor telefoongesprekken en slimme functies zoals Speak-to-Chat en Quick Attention. Met noise cancelling aan is de batterijduur circa acht uur. Innovatieve Automatic Wind Noise Reduction-modus constateert wanneer het waait en onderdrukt automatisch het windgeruis, zo luidt de aanhef van het persbericht dat Sony vandaag de wereld overgestuurd heeft.

Stilstaan bij een bushalte, met de trein naar Maastricht of een vlucht naar Barcelona, deze oordopjes filteren volgens de makers automatisch ongewenste geluiden weg op iedere locatie.

Sony WF-1000XM4: een nog helderder geluid en minder ruis

De WF-1000XM4 biedt toonaangevende noise cancelling via de nieuw ontworpen Integrated Processor V1. De door Sony ontwikkelde Integrated Processor V1 overtreft zelfs de geluidsonderdrukkende prestaties van Sony’s QN1e-chip. De verbeterde Bluetooth-‘System on Chip’-technologie levert de beste noise cancelling in de industrie. Toch gebruikt deze processor minder energie dan zijn voorganger.

De WF-1000XM4 beschikt over microfoons met een krachtige dubbele geluidssensor voor uitmuntende noise cancelling. Met twee geluidsdetecterende microfoons per oor – een feedforward- en één feedbackmicrofoon – wordt omgevingsgeluid opgevangen en geanalyseerd. Dit levert een zeer precieze noise cancelling.

Een nieuw ontworpen audiodriver met een diameter van zes millimeter met een 20% groter volume verbetert de noise cancelling van de WF-1000XM4. De vergroting van het volume en het flexibele diafragma verbeteren de prestaties op lage frequenties en optimaliseren de noise cancelling door een zeer nauwkeurig onderdrukkingssignaal voor het lage frequentiebereik te genereren.

Sony heeft ook de pasvorm verbeterd van de WF-1000XM4. De nieuwe oordoppen zijn gemaakt van uniek polyurethaanschuim dat zacht en elastisch is en het contactoppervlak tussen de oordop en het oorkanaal maximaliseert. Dit minimaliseert openingen en draagt bij om het geluid te isoleren en lawaai te verminderen. Bovendien is er meer grip op het oorkanaal voor een betere pasvorm. Zelfs op dagen met veel wind blijft de optimale geluidskwaliteit en noise cancelling behouden. De Automatic Wind Noise Reduction-modus constateert wanneer het waait en onderdrukt het geluid automatisch.

Sony WF-1000XM4: uitzonderlijke geluidskwaliteit

De WF-1000XM4 ondersteunt High-Resolution Audio Wireless. LDAC draagt ongeveer drie keer zoveel data over als conventionele Bluetooth-audio, met de maximale snelheid van 990 kbps. Dit garandeert muziekliefhebbers High-Resolution Audio van uitzonderlijke kwaliteit. De audiokwaliteit evenaart bijna de kwaliteit van een bekabelde verbinding.

Ondanks het geringe formaat produceert de WF-1000XM4 – via de speciaal ontworpen drivers van 6 mm – een dynamische sound met een rijk basgeluid. De Integrated Processor V1 versterkt bovendien de geluidskwaliteit, verlaagt de vervorming en maakt LDAC-codecverwerking en DSEE Extreme mogelijk.

DSEE Extreme (Digital Sound Enhancement Engine) maakt gebruik van Edge-AI upscaling om de audiokwaliteit van gecomprimeerde digitale muziekbestanden realtime te verbeteren. Het algoritme herkent op dynamische wijze instrumenten, muzikale genres en individuele elementen van elke track. De WF-1000XM4 herstelt hoge tonen die verloren zijn gegaan bij compressie. Dit biedt een rijkere en completere luisterbeleving.

Sony WF-1000XM4: een nog slimmere luisterervaring

De WF-1000XM4 zijn voorzien van Speak-to-Chat functies. Met deze innovatie is het eenvoudig om korte gesprekken te voeren zonder de oordopjes uit de oren te halen. Het bestellen van koffie tijdens het luisteren van muziek of het vragen van de weg op het station, wordt hierdoor zeer eenvoudig. Door simpelweg te spreken herkent de hoofdtelefoon automatisch het stemgeluid van de gebruiker. De muziek stopt automatisch en laat omgevingsgeluid toe zodat het gesprek gevoerd kan worden zonder de oordopjes uit te doen. Na het laatste spraaksignaal start de muziek automatisch na 30 seconden of door een simpele aanraking via de touch-bediening. Deze intelligente functie biedt veel gebruiksgemak bij dagelijks gebruik van de oordopjes.

Speak-to-Chat herkent en reageert enkel op de stem van de gebruiker. Het is gebaseerd op Precise Voice Pickup-technologie, die vier microfoons en sensors combineert met een geavanceerde verwerking van geluidssignalen.

Ook is de bekende Quick Attention-modus beschikbaar voor de WF-1000XM4. Deze is eenvoudig te benaderen via een touch-pad aan de rechteroorschelp van de 1000XM4. Door aanraking via de handpalm wordt de noise cancelling tijdelijk uitgeschakeld en activeren de microfoons. Op deze manier is het mogelijk een gesprek te voeren of aankondiging te beluisteren, zonder de hoofdtelefoon af te hoeven zetten. Via dit touch-pad kan tevens van nummer gewisseld worden, is het volume instelbaar en kan een telefoongesprek worden opgenomen.

De WF-1000XM4 is uitgerust met Adaptive Sound Control. Deze technologie past de ruisonderdrukking automatisch aan per gebruiksmoment. Tijdens het luisteren naar muziek op het vliegveld optimaliseert de in-ear hoofdtelefoon de noise cancelling maar laat bijvoorbeeld toch omroepberichten door. Na verloop van tijd leert Adaptive Sound Control de locaties waar de gebruiker regelmatig is te herkennen. Zoals een werkplaats, sportschool of favoriete café, en past deze het geluid aan de situatie aan. De locaties en voorkeursinstellingen kunnen eenvoudig geconfigureerd worden via de Sony | Headphones Connect-app. De omgevingsgeluidsinstellingen worden automatisch geüpdatet wanneer de gebruiker aankomt op een andere locatie.

De oordoppen beschikken ook over de functie ‘instant pause and play’ voor een prettige luisterervaring. Bij het verwijderen van de oordoppen stop de muziek automatisch dankzij een sensor die detecteert wanneer één of beide oordoppen gedragen worden. Zodra de oortjes weer gedragen worden speelt de muziek automatisch verder.

Sony WF-1000XM4: geniet van superieure gesprekskwaliteit

Handsfree bellen is nog eenvoudiger en van betere kwaliteit met de WF-1000XM4 dankzij Precise Voice Pickup-technologie. De WF-1000XM4 combineert Precise Voice Pickup-technologie met de microfoons en een botgeleidingssensor. Deze pikt het stemgeluid zeer nauwkeurig op zodat de gebruiker goed verstaanbaar is onder alle omstandigheden.

De microfoons zijn via de Sony Headphone Connect app te kalibreren, zodat enkel het geluid van de gebruiker wordt opgevangen. Met een verbeterde signaal-ruisratio vangen ze ieder woord op, zelfs met veel lawaai in de buurt.

De nieuwe botgeleidingssensor vangt alleen vibraties van stemgeluiden op. De sensor registreert het omgevingsgeluid niet – voor een nog duidelijker stemgeluid tijdens telefoneren. De noise cancelling verbetert de gesprekservaring met de WF-1000XM4 zodat de gesprekspartner goed hoorbaar is zelfs in lawaaiige omstandigheden.

Sony WF-1000XM4: een nog betere pasvorm

Sinds Sony in 1982 's werelds eerste oordopjes (MDR-E252) introduceerde, heeft het bedrijf veel data verzamelt over oorvormen uit de hele wereld. Het ontwerp van WF-1000XM4-oortjes is voortgekomen uit dit onderzoek en combineert een vorm die past bij de oorholte met een ergonomisch design voor een stabielere pasvorm.

Gebruikers kunnen de juiste pasvorm vinden met de Sony | Headphones Connect-app. De app vraagt om enkele simpele maten en helpt gebruikers bij het vinden van de ideale afmetingen van Noise Isolation-oordoppen. Dit garandeert maximale geluidskwaliteit en minimaal omgevingsgeluid.

De WF-1000XM4 is ontworpen om kleiner en lichter te zijn, maar zonder compromissen te sluiten. De oortelefoons hebben een ander design dat 10% kleiner is dan de vorige generatie, zonder dat het ten koste ging van geluidskwaliteit of batterijduur. Het model is licht en daardoor prettig om te dragen bij lange reizen. De oplaadbox is 40% kleiner.

Sony WF-1000XM4: betere bluetooth-connectiviteit voor kijken zonder onderbreking

De WF-1000XM4 is perfect voor het kijken van tv-serie, films en andere content. De geavanceerde draadloze verbinding synchroniseert exact wat de kijker ziet op het scherm. Dit garandeert een aangename kijkervaring met lage latentie.

De optimalisatie van het transmissie-algoritme met de Integrated Processor V1 garandeert een stabiele verbinding van geluid, zelfs in een omgeving met interferentie. Dit betekent dat de WF-1000XM4 een stabiele en helderder bluetooth-verbinding heeft.

Sony WF-1000XM4: batterijduur en echt draadloos opladen

De hele dag kunnen muziekliefhebbers genieten van de WF-1000XM4. Een volle batterij gaat tot acht uur lang mee met noise cancelling ingeschakeld. De hoofdtelefoon wordt geleverd in een zeer compacte en stijlvolle opbergdoos die tevens als oplader en powerbank fungeert. Ideaal voor een laadbeurt onderweg. De oordopjes hebben tevens een snellaadfunctie – slechts vijf minuten laden biedt een batterijlevensduur van zestig minuten. De Sony | Headphones Connect-app laat weten wanneer de oplaaddoos minder dan dertig procent over heeft.

De WF-1000XM4 is tevens geschikt voor draadloos opladen met Qi-technologie. Zelfs opladen met een smartphone met Qi-technologie is mogelijk, zoals het nieuwste Xperia-model met de functie voor batterij delen.

Sony WF-1000XM4: waterdichtheid

De WF-1000XM4 zijn ontworpen voor een actieve levensstijl. Met een IPX4 waardering zijn deze oordopjes spatwaterbestendig. Dit betekent dat de oordopjes inzetbaar zijn in de regen of tijdens het sporten.

Sony WF-1000XM4: eenvoudig koppelen en spraakassistent

De WF-1000XM4 model is compatibel met Google Assistant en Alexa. Via deze assistenten kan door middel van spraakcommando’s een smartphone of tablet aangestuurd worden. Het zoeken van informatie, aanzetten van een nummer op Spotify en herinneringen instellen, het kan allemaal.

De WF-1000XM4 ondersteunt Google’s nieuwe Fast Pair-functie. Met één tik koppelt de gebruiker de WF-1000XM4 snel en probleemloos via Bluetooth met een Android-apparaat. De Fast Pair-functie van Google helpt tevens om snel na te gaan waar de draadloze oordopjes liggen en hoeveel de resterende batterijduur is. De WF-1000XM4 is ook voorzien van Microsoft Swift Pair om eenvoudig contact te maken met Windows 10-apparaten.

Verder beschikt Sony's WF-1000XM4 over intuïtieve aanraakknopinstellingen voor een snelle en eenvoudige controle. Via de aanraakbediening zijn de noise cancelling, Ambient Sound en Quick Attention-modus te activeren en zijn afspeelfuncties beschikbaar. Met een simpele vingerbeweging over de rechteroordop kan de muziek worden afgespeeld en gestopt. Ook kan een nummer worden overgeslagen en het volume geregeld worden. Zet de muziek uit om te horen wat er in de omgeving gebeurt, door een vinger op het linkeroordopje te leggen. Het volume wordt dan direct teruggedraaid en laat de omgevingsgeluiden binnen. Zo kan er snel overgeschakeld worden naar een gesprek zonder de oordopjes weg te nemen.

Sony WF-1000XM4: 360 Reality Audio

De WF-1000MX4 is geschikt voor het weergeven van 360 Reality Audio. Deze codeertechnologie garandeert volgens Sony een driedimensionale muziekbelevenis die luisteraars het gevoel geeft dat het geluid vanuit alle richtingen komt. Deze ervaring wordt mogelijk gemaakt door de object-based spatial audio technologie van Sony. 360 Reality Audio is beschikbaar via bijvoorbeeld een smartphone of tablet (Android & IOS) met een app van een deelnemende streamingdienst.

Sony WF-1000XM4: beter voor het milieu

Sony heeft naar eigen zeggen ook aan het milieu gedacht. De verpakking voor de WF-1000XM4 bevat geen plastic en is ontworpen op basis van principes voor lage toxiciteit en een maatschappelijk verantwoorde ‘Made to be remade’-filosofie. Om minder afval te produceren is 99% van de papieren verpakking, afgezien van de labels, gemaakt van gerecycled en duurzaam materiaal dat speciaal voor Sony is ontwikkeld.

De 1000XM4 wordt geleverd met een USB-C oplaadkabel en Noise Isolation-oordoppen in drie maten.

Sony WF-1000XM4: prijs en leveringsinformatie

De WF-1000XM4 is vanaf juni 2021 in zwart en zilver verkrijgbaar. De adviesprijs in de Benelux is 280 euro. Onze review, ook meteen vandaag verschenen, vind je via deze link.

EDITORS' CHOICE