In het assortiment van Omera in Vlaardingen vind je onder meer de kabels van Ricable, audiovakmanschap uit Italië. In een uitgebreide multitest van Harro gingen we aan de slag met de exclusieve Dedalus-serie, maar we vroegen onlangs ook een aantal lezers om met de producten van Ricable aan de slag te gaan. Vandaag publiceren we een nieuwe aflevering in de reeks van resulterende reviews: de Ricable Primus speakerkabel.
Tekst & foto's: Gerben Baartman
Ricable: aan de slag
Enkele weken geleden kwam ik in het bezit van een paar Ricable luidsprekerkabels. Vanuit een prettig contact met Ruud Moerman van distributeur en audiospeciaalzaak Omera kreeg ik het verzoek of ik mijn bevindingen eens zou willen delen. Het gaat om de Ricable Primus Speaker, die in verschillende lengtes leverbaar is. Na wat meetwerk bleek ik zelf tweemaal 5 meter nodig te hebben. De set arriveerde in een compacte doos, en na het openen ervan kwamen twee zeer solide ogende kabels tevoorschijn. Ondanks dat de naam anders doet vermoeden, komt Ricable uit Italië en dat verklaart direct waarom de driekleur van de nationale vlag het klittenband kleurt. Tijd om de oude luidsprekerkabels te vervangen voor deze exemplaren!
Ondanks het feit dat ik in de voorgaande jaren altijd muziek heb geluisterd met een Pioneer installatie in combinatie met T+A luidsprekers, verhuisde deze set onlangs naar boven om in de woonkamer plaats te maken voor een Harman Kardon home cinema opstelling. Zolang het blijft bij kijken en luisteren naar dvd's zoals Jean Michel Jarre - Jarre in China of alleen radio als achtergrondmuziek, dan is dat prima. De luidsprekerkabels die destijds mee werden geleverd laten zich het beste omschrijven als ‘dropveters’; die heb ik dan ook vervangen door Oehlbach kabels op rol. Want met vier zuilen in de woonkamer moesten er natuurlijk wel even wat meters worden overbrugd.
Het filmkijken zette niet echt door, zo ontdekte ik. En vier van die zuilen en een flinke subwoofer, dat verwordt dan op enig moment toch tot iets wat eerder in de weg gaat staan. Na een tijd van inlezen, vergelijken, luisteren heb ik een nieuwe combinatie aangeschaft die weer beter aansluit bij de wensen en eisen van nu. Als basis de Advance Paris My Connect 150 (ik sluit me 100 procent aan bij de review die op HIFI.nl is terug te vinden) en de Elac Carina fs 247.4 luidsprekers. En, for the time being, de Oehlbach kabels ter overbrugging, onderweg naar betere kabels die ook recht doen aan de nieuwe situatie.
Luidsprekerkabels aansluiten, dat zou normaliter een fluitje van een cent moeten zijn. Op de My Connect 150 zitten in acryl omhulde en vergulde luidsprekeraansluitingen, waarvan je het dopje eruit kunt wippen om kabels aan te sluiten. Het eerste verschil (en daarmee voordeel) werd nu direct duidelijk, namelijk de rood-zwart codering van de Primus Speaker. MIjn Oehlbachkabels hadden die niet, dus het was ook maar de vraag of ik ook voorheen daadwerkelijk zwart-zwart en rood-rood correct had aangesloten.
Nu bestond daar in ieder geval geen onduidelijkheid over. De My Connect 150 kan overigens worden uitgebreid met een wireless digitale module, de aansluiting daarvan zit vlak boven de luidsprekeraansluitingen. Even eruit halen en je hebt voldoende ruimte om alles goed aan te sluiten.
De Ricable Primus speakerkabels doen hoogwaardig aan, ze wegen meer dan het aanzicht doet vermoeden. Bij het klaarleggen richting de Elac’s kreeg ik toch al direct het idee dat dit een aantal treden hoger op de ladder is in vergelijking tot de kabels die ik zojuist had weggehaald. De kleurstelling is lichtgrijs en zorgt er in mijn geval voor, dat ze – ondanks een grotere diameter – veel minder opvallen dan de doorzichtige kabel van Oehlbach waarvan je de koperen kern kon zien.
Na het aansluiten en het netjes wegwerken van de bekabeling door naar het selecteren van de juiste tracks om de veranderingen te duiden.
Mijn muzieksmaak is vrij breed, maar ik heb wel een voorkeur ontwikkeld voor strakke, heldere en cleane producties. Ik luister ook vrij analytisch, dus als deze upgrade mij in staat stelt om dat nog beter te doen in combinatie met een sterk verbeterd geluidsbeeld dan is de stap geslaagd. Luisteren maar!
Voor mij is het vanzelfsprekend om in ieder geval een track te kiezen van Ben Liebrand, vorig jaar nog winnaar van een Gouden Harp voor zijn rol in de ontwikkeling van de Nederlandse muziekindustrie. Hij remixte onder andere Dance Out Of My Head van Pia Zadora. Dat is niet haar bekendste nummer, je zou haar kunnen kennen van haar nummer 1-hit When the rain begins to fall, een duet met Jermaine Jackson. Een van de meest bijzondere complimenten die Ben ooit kreeg, kwam vanuit platenmaatschappij CBS: “Je hebt het voor elkaar gekregen om zelfs Pia Zadora goed te laten klinken.” De basis van deze track werd gelegd door Jam & Lewis, die ook producties voor Janet Jackson hebben gemaakt eind jaren tachtig. Hun kenmerk: staccato beats. De verbetering qua kabel is duidelijk waarneembaar bij de break: vele malen strakker klinkend dan voorheen. Ook de typische castagnetten in deze mix komen beter naar voren.
In verschillende reviews valt terug te lezen dat de Elac’s goed aansluiten bij liefhebbers van gitaargedreven en elektronische genres. De track Sanctify Yourself van Simple Minds is afkomstig van het album Once Upon A Time, waar producer Bob Clearmountain aan de knoppen van de mengtafel zat. Het is bijzonder om te ervaren dat in de nieuwe situatie het geluidsbeeld aanmerkelijk voller wordt, daar waar ik me voorheen toch afvroeg waarom mijn geluid aan de dunne kant was. Dikkere kabel, voller geluid?
Tot slot een track van Cosmic Baby, de artiestennaam van Harald Blüchel. Hij is een klassiek geschoolde pianist die bekend staat om zijn melodieuze composities. Werkte samen met de bekende DJ Paul van Dyk en schreef met Kid Paul onder de naam Energy 52 de track Café del Mar, wereldwijd beschouwd als een all-time trance klassieker. Zijn composities kennen een complexe gelaagdheid en het openingsnummer “The Space Track” van het album Stellar Supreme is daar een ultiem voorbeeld van. Ik blijf even weg van welke lagen er hoorbaar zijn in deze track, maar ik kan simpelweg stellen dat ik meer hoor met de Primus kabels. Niet zoveel als bij beluistering met een goede hoofdtelefoon, daar zijn met stellige zekerheid (nog) geavanceerdere kabels voor nodig.
Tot slot staat de volgende claim op de website van Ricable te lezen: “Deze luidsprekerkabel is het verschil tussen geluid en hifi-geluid. Goede, degelijk gebouwde speakerkabels betekenen een enorme kwaliteitsimpuls voor zelfs versterkers en speakers uit het voordelige prijssegment.” Wat onze Italiaanse vrienden precies verstaan onder hifi-geluid weet ik niet. Wel kan ik absoluut onderstrepen dat een upgrade zoals ik die heb gedaan inderdaad een enorme kwaliteitsimpuls betekent. Bovenal stellen deze Ricable Primus Speakerkabels mij in staat om in de muziek meer te kunnen horen en daarmee analytisch(er) te kunnen luisteren.
De review van de Ricable Magnus Signal van HIFI.NL-lezer Rob Roijendijk lees je hier.