Review: Advance Paris MyConnect 150 - Franse veelzijdigheid uit robuuste versterker

Menno Bonnema | 08 maart 2021 | Advance Paris

Advance Acoustic brengt onder de naam Advance Paris al een tijdje fraai vormgegeven hifi-componenten uit met elk hun eigen charme en specifieke mogelijkheden. Met de Advance Paris MyConnect 150 komen de Fransen met een verrassend veelzijdig all-in-one systeem, dat bovendien ook nog een krachtige versterker herbergt.

Wie voor het eerst kennismaakt met de Advance Paris MyConnect 150 zou misschien een verkeerde indruk kunnen opdoen. Wat je namelijk te zien krijgt bij het nieuwste audioproduct van het Franse Advance Acoustic is een vrij klassiek ogende receiver met, voor deze tijd, behoorlijke afmetingen, toch zeker in de hoogte. Wat je vervolgens nog meer op het verkeerde been kan zetten, zijn de blinkende lampjes van de buizenversterker en de flitsende VU-meters. Vooral die laatste gadget doet denken aan lang vervlogen tijden. Maar de Advance Paris MyConnect 150 is geen audioproduct dat in een conventioneel hokje dient geplaatst te worden. Integendeel: het apparaat is, zoals de naam ook al doet vermoeden, helemaal van deze tijd. Werkelijk elke moderne muziektoepassing zit aan boord: van streaming (AirPlay) en USB-aansluiting tot internet- en DAB radio.

Wat deze nieuwste telg aan de stamboom van submerk Advance Paris uniek maakt is de verbinding van de klassieke manier van muziek beluisteren met de hedendaagse manier van muziekbeleving. Werkelijk alles lijkt aan boord te zitten. Had ik de midden aan de voorkant geplaatste cd-speler al genoemd? Nou, voilà, ook aan de bezitters van nog een uitgebreide cd-collectie is gedacht.

De MyConnect familie

De Advance Paris MyConnect 150 komt niet helemaal uit de lucht vallen qua features. Advance Audio had de MyConnect 50 immers al op de markt gebracht. Die kon je nog met enigszins goede (of is dat dan juist kwade?) wil een wolf in schaapskleren noemen. Deze compacte receiver was al voorzien van heel wat mogelijkheden, naast het niet onaardige versterkergedeelte van twee maal 60 Watt.

De MyConnect 150 heeft door zijn flinke afmetingen al geen last meer van dat Calimero-effect. Hier verwacht je een volwassen receiver. Die krijg je dus ook, met tal van mogelijkheden. Waar de MyConnect 150 zich vooral onderscheidt van zijn kleinere broertje, is het versterkergedeelte. Hier treffen we een krachtige versterker die een vermogen van 130 Watt aan 8 Ohm levert, en 190 Watt aan 4 Ohm. Dat maakt deze MyConnect 150 meteen een stuk interessanter voor de echte hifiliefhebbers. De MyConnect 50 schiet qua vermogen te kort om echt indruk te maken, deze grotere broer heeft veel betere papieren om te kunnen overtuigen.

What’s in & what’s up?

Laten we eerst maar eens fysiek nalopen wat er allemaal te vinden is. Aan de voorkant zitten achter plexiglas twee buizenversterkerlampen. Die zorgen enerzijds voor een zekere retro-look. Maar sec moeten ze zorgen voor een meer warme en muzikale klankvertolking in het voorversterkergedeelte. Daarover meer bij de praktische luistertest. Gaan we naar het midden, dan treffen we daar de cd-lade aan. Daarboven de retro-look versterkende VU-meters, die in werking voor een fel blauw schijnsel zorgen. Verder dan nog wat bedieningsknoppen, allen vrij klein uitgevoerd. Alleen de volumeknop ter rechterzijde is van een voller uh…volume.

Aan de achterkant verraadt de MyConnect 150 haar veelzijdigheid. Er zitten vele analoge cinch-ingangen en coaxiale en optische digitale ingangen op. De analoge sectie is keurig gerangschikt beneden, de digitale aan de bovenkant. Voor de verbinding met je eigen luidsprekers zijn er maar liefst drie paar hoogwaardige, in acryl omhulde en vergulde luidsprekeraansluitingen aangebracht. Laat ik niet vergeten ook de mogelijkheid voor het rechtstreeks aansluiten voor een platenspeler via de phono-ingang te noemen.

Door naar het minder zichtbare gedeelte. De MyConnect 150 bevat het Playstream platform van Advance Paris. Op deze manier heb je een netwerkspeler (WiFi of bedraad), waarmee je muziek vanaf bijvoorbeeld een NAS kunt afspelen. Daarnaast worden muziekdiensten zoals SpotifyConnect, Tidal, Qobuz, Deezer en Amazon Music ondersteund. Dan heb je ook nog tienduizenden internet radiostations via TuneIn beschikbaar. Optioneel kun je een bluetooth dongle kopen (X-FTB01 of X-FTB02) om mobiele apparaten met de MyConnect 150 te verbinden. Persoonlijk vind ik dat overigens een zwak punt: voor deze prijsklasse (zie beneden) zou bluetooth standaard ingebouwd moeten zijn, nietwaar?

Hebben we dan alles? Neen. De MyConnect 150 bevat ook nog Airplay. De MyConnect 150 kan ook hoge resolutie audiosignalen afspelen via de USB aansluiting op de achterkant, zelfs DSD wordt ondersteund.

Tot slot: maar liefst twee hoofdtelefoon uitgangen (3,5 en 6,3 mm jack) op de voorkant, die worden gevoed door een serieuze koptelefoonversterker. Voor een optimale aanpassing aan je koptelefoon kan de uitgangsimpedantie en de versterkingsfactor worden aangepast aan de koptelefoon door middel van schakelaars op de achterzijde.

Connectie in de praktijk

Genoeg over dit Zwitsers zakmes in het kwadraat, wat betreft de theoretische mogelijkheden. Hoe presteert de MyConnect 150 in de praktijk? Het antwoord daarop verloopt in twee ‘etappes’. Dat zit zo: de verbinding tussen de ‘Parijse’ netwerkspeler en mijn monitor luidsprekers verliep bepaald niet vlekkeloos. Lang verhaal kort: er was zeg maar geen chemie tussen die twee partijen. Na overleg met de leverancier van de MyConnect 150, Hans Audio uit Hoorn, is besloten om de test verder te laten verlopen zonder mijn eigen luidsprekers, maar met de aanbeveling van huize Hans Audio. Twee MartinLogan Motion 40i speakers mochten als vertolkers van het uitgaanssignaal gaan dienen. Wil je meer over deze speakers weten? Lees dan naar de review van collega Michael Hamers, waar hij de volle vijf sterren op wist te plakken.

Van 2-weg monitor speakers ga ik dus over naar een vloerstaande 3-weg weergever. Dat is in ieder geval fysiek gezien een behoorlijke aanpassing: de MartinLogans zijn met hun afmetingen behoorlijk aanwezig, daar moet je natuurlijk wel van houden. Hier let ik verder alleen op de muzikale output. Die is inderdaad nu een stuk beter bij de combinatie van de MyConnect 150 en de MartinLogan Motion 40i. Alles valt meer op z’n plaats, om het even plat uit te drukken. Er valt geen gapend gat meer waar te nemen tussen het midden en het laag, alles klinkt een stuk evenwichtiger.

Luisteren

Advance Acoustic werkt met de zogenaamde LinkPlay als basis voor het streamen van muziek. Daarvoor kun je de MyConnect-app downloaden, waarmee alle MyConnect-apparaten te bedienen zijn. Die is gratis te downloaden (zowel via iOS als Android store). Dat werkt prima, de MyConnect wordt snel herkend door de app. Vervolgens ontvouwt zich een breed pakket aan muziekservices: TuneIn-internetradio, iHeart Radio, vTuner, Spotify, Tidal, Qobuz, Deezer, Napster, QQMusik, XIMALAYA, QQFM. Welke service er voor jou beschikbaar is, valt te vinden door te klikken op ‘Service toevoegen’ in het hoofdmenu. Sommige services zijn regio-afhankelijk.

Laten we maar eens beginnen met muziek. The Manchester Orchestra met The Silence. De set krijgt rustig de tijd om op te bouwen van ingetogen naar een meer voller volume, om uiteindelijk uit te monden naar een climax. Advance Acoustic stond in het verleden nog wel eens bekend om een wat schel geluid. Heb ik hier geen last van. Zal het buizenversterker gedeelte daar voor zorgen? Zou best kunnen. Ik ben nog vergeten te vertellen dat de lampen van datzelfde voorversterker gedeelte ervoor zorgen dat je twintig seconden moet wachten voor er überhaupt geluid komt uit het apparaat. Zolang duurt de opwarming kennelijk, het geheel wordt keurig duidelijk gemaakt door een digitale afteller, die je een soort gevoel geeft alsof je voor een stoplicht staat.

Enfin, terug naar The Manchester Orchestra. The Silence wordt mooi weergegeven, mooi in de zin van een soort warm geluid met voldoende nuance, en een goed bereik in het midden. De MartinLogans weten ook een behoorlijke laagweergave neer te zetten. Ik experimenteer vervolgens met meer akoestisch werk: Angus & Julia Stone, Fink en (geestverwant?) R YX, dat soort werk. De MyConnect 150 lust er wel pap van en weet in combinatie met de MartinLogans een warm klanktapijt uit te rollen. Als ik dan voor wat steviger rockwerk kies, zoals het album ‘1989’ van Ryan Adams, kan de versterker echt aan het werk. En blijkt het versterkergedeelte voldoende in huis te hebben om flink te rocken, zonder uit de bocht te vliegen. De flinke wall of sound die Adams op dit album hier gecreëerd heeft, in de traditie van Bruce Springsteen en Tom Petty zeg maar, komt goed uit de verf. Wel dreigen de lage tonen af en toe de overhand te krijgen, iets wat ik niet gecorrigeerd krijg na verplaatsing van de speakers naar voren. De akoestische vertolkingen hebben mijn voorkeur.

De cd-speler wordt ook getest. Tja, ‘Wie draait er nog cd’s?’, zegt mijn vrouw dan. Nou, ik in ieder geval! En uit een actueel onderzoek uit Duitsland bleek dat de cd daar nog steeds behoorlijk tegenwicht biedt aan al het ‘streamingsgeweld’. Dus kom maar op met die schijfjes. Spinvis met zijn nieuwe album ‘7.6.9.6.’ : voorlopig het mooiste album in coronatijd en tevens de meest rechtstreekse verbinding met de herfst, zie ook de cover van het album. Het nummer Niet vandaag, mooier wordt het niet vandaag, als je begrijpt wat ik bedoel.

Ook nieuwe schijfjes van Fiona Apple, The Flaming Lips en Ray LaMontagne passeren de revue. Wat opvalt is dat de weergave bij alle cd’s wat vlakker lijkt. Als ik dan mijn eigen cd-speler digitaal koppel aan de MyConnect 150, blijkt dat te kloppen: nu klinkt het weer voller en frisser, met meer dynamiek. Maar ik ben in ieder geval blij dat het Franse Advance Acoustic toch voor een speler aan boord heeft gezorgd.

Conclusie

Advance Acoustic heeft met de Advance Paris MyConnect 150 een dijk van een veelzijdig audioapparaat op de markt gezet, waarbij ook eens gedacht is aan een versterker met (ruim) voldoende vermogen aan boord. De netwerkspeler heeft wel zijn voorkeuren, wat betreft de ideale interactie met luidsprekers. Let daar dus op.

Met deze speler kun je bijna alle vormen van muziek afspelen, waarbij ik het een ‘misser’ vind dat bluetooth niet standaard is ingebouwd. Dat ‘moet’ nu via een apart aan te schaffen dongle goedgemaakt worden. De Paris MyConnect 150 blinkt wat mij betreft het meest uit bij de weergave van streaming audio. De weergave bij cd’s is iets minder. Al met al heeft Advance Acoustic met deze Advance Paris MyConnect 150 van net onder de tweeduizend euro een uitstekende netwerkspeler weten te maken die menig hifi-liefhebber zal weten te bekoren.

Advance Paris MyConnect 150
€ 1995,- | 
www.servi-q.nl

MERK

EDITORS' CHOICE