REVIEWArgon

Review: Argon Audio Alto A4 luidsprekers en TT platenspeler

SAMENVATTING

De Argon Audio Alto A4 is een kleine, maar erg fijne actieve luidspreker die een evenwichtige weergave biedt. De Argon Audio TT biedt een mooie (her)intrede in de wereld van vinyl.

PLUSPUNTEN

  • Prijs
  • Evenwichtige weergavekwaliteit
  • Aansluitmogelijkheden (Alto A4)
  • Dynamische en gedetailleerde weergave (TT)

MINPUNTEN

  • In de context van deze prijs-kwaliteitverhouding? Geen.

Voor HIFI.NL ben ik ondertussen aardig bekend geraakt met Argon Audio. Zo heb ik eerder onder meer de SA-1 versterker, Forte A5 actieve speakers en zelfs een tafelradio mogen uitproberen. De Deense fabrikant, van oorsprong het huismerk van HiFi Klubben, biedt echt ongekend veel geluids- en bouwkwaliteit voor je geld en ik wilde daarom weleens weten hoe de net geen 450 euro kostende combinatie van de TT platenspeler en een setje Alto A4 actieve speakers presteren.

Argon Audio Alto A4 actieve speakers

De Alto A4 is een set actieve speakers. Compacte boekenplankmodellen met hun 15 x 24 x 22 cm en verkrijgbaar in drie kleuren: zwart, wit en beuken. Lekker simpel en verder geen opsmuk. Voor de review beschikken we over de witte variant.

De Alto's kunnen worden voorzien van een zwarte stoffen grille. De drivers zijn matzwart afgewerkt en het geheel oogt strak en netjes verzorgd. De hoeken van de speakers zijn afgerond en daardoor ogen ze nog compacter dan ze al zijn.

Er wordt gebruik gemaakt van een 0,75 inch soft dome-tweeter en van een 4 inch midlaag driver. Van die 4 inches komt ook de naamgeving voor deze speakers; A4. Er is daarnaast een maatje groter verkrijgbaar. De Alto A5 met een -je raadt het al- 5 inch-grote driver. De speakers worden aangestuurd middels een 2 x 40 Watt klasse D versterker die in de linkerspeaker is geplaatst. De Alto A4 speelt over een frequentiecurve van 60Hz tot 20kHz.

Achterop de linkerspeaker kun je diverse bronnen aansluiten. Er is een tweetal optische ingangen aanwezig die tot 24-bits 96kHz PCM audiostreams ondersteunen. Ideaal voor bij de televisie dus, die dus wel PCM uit moet sturen. Dolby Digital of DTS, daar kunnen de Argons niet mee overweg.

Er is een stereo RCA ingang aanwezig voor bijvoorbeeld een cd-speler. Er is tevens een phono ingang aanwezig om je platenspeler met MM-element aan te sluiten. Je hebt dus geen aparte voorversterker nodig als je toevallig nog de oude platenspeler van je ouders of grootouders hebt liggen. En ten slotte is er nog een draadloze verbinding te maken middels bluetooth met ondersteuning voor aptX en AAC.

Mocht je graag wat extra fundament willen in de laagweergave, dan kun je dankzij de aanwezigheid van een stereo subwoofer uitgang ook eenvoudig een sub toevoegen. En natuurlijk moet je de twee speakers nog met elkaar verbinden. Daarvoor heeft Argon Audio beide speakers voorzien van degelijke terminals waarbij je zelf nog moet zorgen voor een stukje speakerkabel, al dan niet voorzien van spades of banaanpluggen. Kale draad kan en mag ook. In de doos is een afstandsbediening aanwezig om van input te kunnen wisselen en om het volume in te stellen. Best een compleet pakketje dus, en dat voor slechts 249 euro.

Argon Audio TT platenspeler

De TT is het goedkoopste model platenspeler van de Denen. Met net geen 200 euro zeer goed betaalbaar voor wie weer eens met vinyl aan de slag wil en geen platenspelertje op zolder heeft staan. Je krijgt voor dat bedrag een keurig afgewerkte draaitafel met een zwarte of mahonie kleurige plint, stofkap en een AT3600L element van Audio Technica alvast geïnstalleerd in een 8,6 inch aluminium toonarm. Met zijn 4 kilo is de TT zeker geen zwaargewicht en een stabiele ondergrond is dus meer dan nodig, maar al met al ziet deze speler van Argon er zeer verzorgd uit.

Voor de review combineer ik de TT met de Alto A4. Die laatste heeft, zoals ik al aangaf, een ingebouwde phono voorversterker, maar die heeft de TT zelf óók aan boord. Dat is iets om rekening mee te houden natuurlijk. Verder moet je de boel met het handje bedienen. Dus geen autostart en -stop. Het aluminium plateau wordt aangedreven middels een snaar. Twee grote zilverkleurige draaiknoppen laten je wisselen tussen 33 en 45 rpm.

Met de meegeleverde phono RCA kabel kun je meteen aan de slag. Het enige wat je qua installatie moet doen is het draaiplateau erop, snaar om het plateau heen met het bijgeleverde haakje, en het contragewicht monteren. That’s it. De TT wordt van stroom voorzien middels een externe adapter. Wel even zorgen dat het knopje voor de ingebouwde voorversterker op de juiste stand staat. In dit geval dus uit.

Voor wie is deze Argon Audio-set?

Laat ik eerst nog even – voor mezelf en voor jou als lezer – duidelijk maken dat dit dus een setje is van 448 euro inclusief verzending vanuit Denemarken, 30 dagen niet-goed-geld-terug-garantie én met drie jaar volledige garantie op de werking van de apparaten. Ik laat dat bedrag samen met die voorwaarden nog even op me inwerken voordat ik echt serieus ga luisteren na een korte inspeelperiode. Want ik denk dan: dat is dus minder dan een ‘ok' soundbar. En net ietsje meer dan twee Sonos One speakers, of 100 euro minder dan een enkele Sonos 5. Met andere woorden, echt heel goed betaalbaar met een meer dan goede service.

Dat schrijf ik overigens niet omdat ik vind dat er geen plek is voor de soundbars en Sonos systemen van deze wereld, maar meer om te duiden dat je voor dat geld best een mooie middenweg kunt vinden tussen beter geluid bij je televisie, toch kunnen streamen middels bluetooth én ook nog eens plaatjes kunt draaien. Dat er meer is dan een blikkerige soundbar met rammelende subwoofer bij je televisie of een hip multiroomsysteem waarbij je meer betaalt voor functionaliteit en naam dan voor geluidskwaliteit.

En daarmee omschrijf ik eigenlijk precies de juiste doelgroep van een dergelijk systeem. De Alto A4 is namelijk uit de doos al erg breed inzetbaar én zeer goed klinkend. Sluit je televisie aan op de speakers en je hebt een veel beter geluid dan je uit de meeste tv's of zelfs soundbars weet te krijgen. Wil je naar je favoriete Spotify playlist luisteren, dan kun je dat prima doen middels een bluetooth verbinding (of via diezelfde smart-tv). En wil je eindelijk (of weer) eens beginnen met vinyl dan kan dat óók, en is het met de TT nog eens zeer goed te betalen. Back to basic, maar wel versie 2.0 zeg maar.

Geluidskwaliteit

Hoe klinkt dan zo’n setje? Nou, zeer aardig kan ik je zeggen. De hoge tonen zijn dankzij de inzet van een soft dome-tweeter niet te hard of te schel. De spreiding is prima in orde en zelfs de laagweergave heeft voor de muziekweergave meer dan voldoende body. Wil je meer laag, dan is een subwoofer natuurlijk aan te bevelen, maar uit deze kleine doosjes komt wonderwel een heel evenwichtige weergave.

Het middengebied, kritisch bij stemmen, is mooi in balans met de rest. Stemmen klinken niet te hard of te mager. Nee, stemmen klinken vooral erg natuurlijk. Het valt me wel op dat de plaatsing redelijk kritisch is in de zin van de hoogte van de speakers. Ze stonden in eerste instantie op het tv-meubel, maar dat was net wat onder oorhoogte. Door ze schuin omhoog te richten en dus recht op de oren af, neemt de detaillering en ruimtelijkheid enorm toe. Het toont maar weer aan dat plaatsing en akoestiek minstens zo belangrijk als – zo niet belangrijker zijn dan  het audiosysteem zelf. Een goede plaatsing kan een systeem echt maken of breken. En voor akoestiek geldt dat ook.

Ook de weergave van de TT verraste me positief. Geen vlakke weergave, maar een goede dynamische weergave met veel detaillering. Mijn favoriete plaat van John Mayer, Continuum, klinkt erg goed met vloeiende gitaarpartijen en met veel textuur in de baslijnen. Drums klinken strak en stemmen hebben een fijne volle sound. Ik heb overigens weinig vergelijkingsmateriaal op het gebied van vinyl. Ik heb een vintage Sony platenspeler in bezit en gebruik die niet zo veel, maar met of zonder referentiepunt durf ik er vergif op in te nemen dat je met de TT voor net geen 200 euro een fijne (her)intrede kunt maken in de wereld van vinyl die een veel betere ervaring biedt dan een kekke kofferplatenspeler met ingebouwde speakertjes.

Conclusie

Weer ben ik verwonderd over de prijs-kwaliteitverhouding die Argon Audio biedt. De Alto A4 is een kleine, maar erg fijne actieve luidspreker die een evenwichtige weergave biedt. De TT biedt een fijne (her)intrede in de wereld van vinyl. Is er dan niets op deze set aan te merken? Ik kan in ieder geval geen enkel minpunt ontdekken als ik kijk naar de prijs, de kwaliteit en de mogelijkheden. Ongekend veel hifi voor je geld dus. Een absolute aanrader!

Argon Audio Alto A4
€ 249 | beoordeling 5 / 5

 Argon Audio TT
€ 199 | beoordeling 5 / 5

Argon Audio is verkrijgbaar bij HiFi Klubben en rechtstreeks bij Argon Audio.

MERK

EDITORS' CHOICE