REVIEWArgon

Review: Argon Audio Forte A5

Michael Hamers | 09 september 2019 | Fotografie Fabrikant | Argon

SAMENVATTING

Dat goede en mooi afgewerkte speakers niet duur hoeven te zijn bewijst Argon Audio met de Forte A5. Het zijn kleine alleskunners die een indrukwekkende sound laten horen voor hun formaat en voor hun prijs. Ze zijn wat bass heavy, maar met kleine aanpassingen zijn ze naar je hand te zetten.

PLUSPUNTEN

  • Netjes afgewerkt
  • Eenvoudig in aansluiting, plaatsing en bediening
  • Phono stage
  • Veel detaillering
  • Presteren ver voorbij prijspunt en formaat

MINPUNTEN

  • Afstandsbediening ligt niet prettig in de hand
  • Ontbeert aptX HD
  • Geen tonen regeling

Kortgeleden introduceerde Argon Audio de Forte A4 en A5. Ik mocht aan de slag met de Forte A5 actieve bluetooth speakers. Ze zijn echter net wat meer dan alleen bluetooth speakers. Met een aantal analoge en digitale ingangen zijn het bijzonder leuke speakers voor hen die een wat minder diepe portemonnee hebben, maar toch graag een alleraardigst geluid in hun huiskamer, slaapkamer of werkkamer willen.

Ja Argon Audio. De buren van DALI in het Deense Nørager. Sterker nog, de straatnaam waar ze gevestigd zijn heet Dali Alle. Het merk is ontstaan bij HiFi Klubben als het huismerk. Nu is het een op zichzelf staand bedrijf, je leest er mee over in ons recente achtergrondstuk. Je kunt de speakers kopen bij HiFi Klubben, maar op de site van Argon Audio valt te lezen dat ze verder rechtstreeks aan de consument leveren. Dat scheelt natuurlijk altijd in de kosten. Er zit drie jaar volledige garantie op de producten en ik kan uit ervaring zeggen dat de support ook zeer goed en snel is. En schaf je als consument een product van Argon Audio aan en ben je toch niet tevreden, dan mag je het binnen 30 dagen retourneren zonder kosten. Dat wekt uiteraard vertrouwen.

Naast de Forte serie heeft Argon Audio diverse producten in het assortiment. Variërend van draadloze koptelefoons, tot soundbars en subwoofers. Van versterkers en tafelradio’s tot draaitafels. En stuk voor stuk met een aantrekkelijk en ook wel typisch Scandinavisch design.

Argon Audio Forte: veel voor weinig

De in deze review besproken Forte A5 is niet groot, maar ik kan vast verklappen: hij klinkt wel veel groter dan zijn formaat. Ik ontving de matzwarte variant met bronskleurige ringen rondom de drivers. Ze zijn er ook in mat wit met zilverkleurige ringen. Deze kleurstelling is in mijn ogen best smaakvol en zie je niet vaak. Het kan net dat beetje extra in je kamer geven. Mijn persoonlijke voorkeur zou echter uitgaan naar wit met zilver. Ze zijn 16,5cm breed, 27cm hoog en 23cm diep. Het gewicht komt op totaal 8,2 kilo voor de gehele set.

Op de linker speaker is een infrarood oog met een led lampje erachter geplaatst. Zo zie je of ze in standby stand staan en of je een bluetooth device kunt koppelen. Wel zo praktisch. Verder is er geen knop te bespeuren. Dus afgezien van het ledje op de voorkant is nergens te zien dat het om actieve speakers gaat. Totdat je de achterkant bekijkt natuurlijk.

De versterker voor zowel de linker als de rechterspeaker zit in de linkerspeaker. Ze worden met elkaar verbonden met een vier-aderige kabel met schroefklem. Een eigen kabel welke je niet kunt vervangen voor een andere reguliere speakerkabel. Betreffende kabel is overigens wel in verschillende lengtes te bestellen. Standaard is er een drie meter lange variant aanwezig. Helemaal bovenin de kast is een langwerpige bassreflexpoort aanwezig om de speakers lekker te laten ademen.

Lekker analoog plaatjes draaien

Leuke feature die je steeds minder vaak in deze prijsklasse ziet is de phono MM ingang. Je kunt er dus direct een platenspeler op aansluiten om je geliefde vinyls te luisteren. En dat is wel zo handig als je een platenspeler hebt zonder ingebouwde voorversterker. Ik heb zelf bijvoorbeeld een leuke vintage Sony platenspeler staan die ik zonder gedoe aan kon sluiten. Naast de analoge phono ingang is er nog een analoge ingang om bijvoorbeeld je CD speler op aan te sluiten.

Op digitaal gebied kun je zoals je mag verwachten bij een bluetooth speaker de speakers contact laten maken met je favoriete device met bluetooth. Er is tevens ondersteuning aan boord voor AptX. Een protocol om van CD kwaliteit audio te genieten over bluetooth. Andere digitale aansluitmogelijkheden zijn te vinden in de vorm van een tweetal optische inputs. Alle inputs, behalve de phono, hebben auto sensing, wat wil zeggen dat de speakers zichzelf automatisch inschakelen als er geluid wordt gedetecteerd over deze inputs. Erg praktisch als je de speakers aansluit aan bijvoorbeeld je televisie.

Wil je de speakers van een wat steviger fundament voorzien, dan is er een subwoofer pre out voorhanden. En heb je toevallig nog ergens een Chromecast Audio liggen, dan kun je deze van stroom voorzien middels de 5V USB-poort; puur voor de stroomvoorziening en niet om muziek vanaf bijvoorbeeld een USB-stick af te spelen.

Voor de bediening is er een simpele afstandsbediening meegeleverd. De randjes zijn allemaal wat aan de scherpe kant en de afstandsbediening ligt niet heel prettig in de hand, maar hij voldoet. Wat me wel meteen opvalt is dat er geen knopjes aanwezig zijn om hoge en lage tonen naar smaak in te stellen. Dat blijkt tijdens het luisteren wel een gemis, want ondanks hun formaat zijn ze wat ‘bass heavy’

Forte genoeg?

Voor de versterking maakt Argon Audio gebruik van een vierkanaals klasse D versterker. Het vermogen ligt per speaker op een continue 80 Watt bij 8 Ohm. Helemaal niks mis mee, gezien het formaat van de drivers. De Argon Audio Forte A5 is voorzien van een 1 inch grote soft dome tweeter en een 5 inch grote woofer. Het opgegeven frequentiebereik loopt van 40Hz tot 20.000Hz (+/-3dB). Het kleinere broertje, de Forte A4, moet het met een 4 inch woofer (what’s in a name) en een frequentiebereik van 50Hz tot 20.000Hz doen. Op het formaat van zowel de woofer als de kast én het frequentiebereik na, zijn de A4 en A5 identiek.

Forte, fortissimo, piano, pianissimo

Forte is een term in de muziek die een muzikant laat weten luid te moeten spelen. Luid gaan de Argon Audio Forte A5 zonder meer. En dat zonder vervorming. Maar er is ook een behoorlijk dynamisch bereik te bespeuren zonder ze meteen loeihard te laten spelen. Kleine microdetails in muziek zijn te horen in zowel hoge als lage tonen en dat dus ook op een wat lager volume.

Sinds een tijdje enorm favoriet tijdens het testen van speakers; Julien Marchal. Het pianospel is opgenomen zonder alle bijgeluiden zoals de aanrakingen van de toetsen of de kleine kraakjes van de pedalen weg te nemen. Het kan vrij apart klinken als je het niet gewend bent, maar het zorgt er wel voor dat ik de mate van detaillering kan beoordelen. En die detaillering is niks mis mee. Heel zachte geluid verdwijnen niet in een muur van geluid, maar blijven goed hoorbaar.  

Het zijn snelle woofers overigens, in de Forte A5, waardoor je ook in het midden en laag veel details voorgeschoteld krijgt. Er is ook geen sprake van een wollige basweergave en het klinkt allemaal goed gecontroleerd. Wel is het zo dat de Forte A5 wat bass heavy is en een minimale equalizer was zeker welkom geweest. Natuurlijk kun je op je smartphone bijvoorbeeld een equalizer app installeren om zodoende in te grijpen op de weergave, maar ik zou dat liever hebben gezien op de speakers zelf. Een simpele hoge en lage tonenregeling zou voldoende zijn. Ik heb bij wijze van test ook wat akoestisch dempend materiaal in de bassreflexpoort gestopt en dat werkte tot mijn genoegen zeer aardig. Leuker zou het zijn als ik dat als consument niet zelf hoefde te regelen, maar dat er dergelijk materiaal in de doos zou zitten om in elk geval op die manier de weergave naar je smaak en ruimte aan te passen.

Mooie ruimtelijke weergave

Doordat de kabel tussen beide speakers drie meter lang is kun je tot een prima opstelling komen. Ik heb de speakers getest in mijn woonkamer van 30m2 en in mijn werkkamer van 16m2. In de woonkamer was de onderlinge afstand 2,5 meter en in de werkkamer 1,5 meter. In de woonkamer zat ik ook zo’n 2,5 van de speakers vandaan en in de werkkamer 1,5 meter om ook daar een mooie driehoeksopstelling te realiseren.

In beide situaties was er sprake van een indrukwekkend stereobeeld met een nauwkeuring ruimtelijke plaatsing. De speakers zijn daarbij niet lastig te plaatsen. Ze kunnen relatief dicht bij de muur, waarbij je dus wel rekening moet houden met de poort achterop. In de werkkamer is demping bij de muur aanwezig waar de speakers stonden en daar was een afstand van 10cm tot de wand al voldoende. In de woonkamer is alleen demping op de wand achter de luisterpositie aanwezig en moesten ze derhalve zo’n 25cm van de muur af. Even indraaien naar de luisterpositie is wel gewenst.

Uiteindelijk had ik ze volledig ingedraaid naar de primaire luisterpositie wat het meest nauwkeurige resultaat gaf in het stereobeeld. En eigenlijk was het vanaf dat moment stiekem best genieten met deze kleine krachtpatsers. Want goede geluidskwaliteit hoeft echt helemaal niet duur te zijn. Dat is wat Argon Audio met de Forte A5 bewijst. Want met een adviesprijs van € 419,- haal je een uiterst capabel setje in huis. Ze spelen bovendien ver voorbij het prijspunt én formaat. Ze klinken groter en duurder zogezegd. Dat is prijzenswaardig.

Conclusie

Dat goede en mooi afgewerkte actieve speakers niet duur hoeven te zijn bewijst Argon Audio met de Forte A5. Het zijn kleine alleskunners die een indrukwekkende sound laten horen voor hun formaat en voor hun prijs. Ze zijn wat aan de warme kant in hun klank, maar hebben wel een mooi helder hoog. De lage tonen worden strak weergegeven. Ze zijn wat bass heavy, maar met kleine aanpassingen zijn ze naar je hand te zetten. Voor deze prijs deze kwaliteit? Dat kan dus zeker!

Argon Audio Forte A5
419 euro | argonaudio.com
Beoordeling 4 op 5

Lees meer over Argon Audio

MERK

EDITORS' CHOICE