REVIEWArgon

Review: Argon Audio Radio 3i

Michael Hamers | 05 februari 2020 | Fotografie Fabrikant | Argon

SAMENVATTING

De Argon Audio Radio 3i is als wekkerradio sowieso het beste wat ik zelf in tijden in huis heb gehad. Als hoogwaardige tafelradio voor bijvoorbeeld in de keuken of hobbykamer is hij ook zeer geschikt. En met de streamingmogelijkheden via o.a. bluetooth is het ook een erg leuke radio voor op een kinder- of tienerkamer. Verwacht geen wonderen als het om lage tonen of stereobeeld gaat, maar het geluid is zeker detailrijk en de bediening en het uiterlijk zijn keurig verzorgd.

PLUSPUNTEN

  • Bedieningsgemak
  • Duidelijk afleesbaar scherm
  • Bluetooth en DAB+
  • Analoge in- en uitgangen

MINPUNTEN

  • Geen accu
  • Een wat mager laag
  • Alleen op afstand bedienbaar via een app

In de voorbije periode heb ik twee andere producten van het Deense merk op bezoek gehad in de luisterruimte; een set actieve boekenplankspeakers en een stereoversterker. Nu iets geheel anders, namelijk een DAB+ tafelradio: de Argon Audio Radio 3i.

Het is een compact apparaat wat keurig is afgewerkt. Het design valt te omschrijven als typisch Scandinavisch met houtwerk rondom en veel ronde vormen. Twee drivers zijn duidelijk zichtbaar aanwezig, evenals een twee rijen druktoetsen en twee draaiknoppen. Het oogt enigszins klassiek, maar voelt ook wel weer fris en modern aan. Een erg fraai en compact apparaat. Met een goed afleesbaar OLED-display in het midden.

De afmetingen zijn bescheiden: 27cm breed, 13cm hoog en 13,1cm diep. Het gewicht komt op 2,2 kilo. Hij is verkrijgbaar in wit, zwart essenhout en licht essenhout. Vooral die laatste doet erg Scandinavisch aan.

Argon Audio Radio 3i DAB+: specificaties

In het compacte en stijlvolle behuizing zijn zoals ik al eerder aangaf twee drivers te vinden. Het gaat om twee 3 inch grote full range drivers. De drivers ademen door twee basreflexpoorten achterop, waarvoor ook nog dempende pluggen zijn meegeleverd mocht het te bonkerig of te wollig worden. De drivers zitten verstopt achter een metalen rooster. Het totale vermogen van het versterkertje komt op 14 Watt, wat natuurlijk niet veel is, maar voor een tafelradio van dit formaat is dat meer dan voldoende.

De digitaal naar analoog conversie wordt gedaan door middel van een Cirrus Logic CS4344 DAC met ondersteuning voor 24bits/192kHz hoge resolutie audio.

Je kunt naar je favoriete radiozenders luisteren via traditioneel FM, DAB+ of internet. De geluidskwaliteit bij de laatste twee ontloopt elkaar niet veel en is vooral storingsvrij. Naast radio kun je ook je smartphone middels bluetooth verbinden met de Argon Audio Radio 3i. En ook Spotify Connect mag niet ontbreken. 

Naast deze draadloze aansluitmogelijkheden zitten er drie analoge aansluitingen op. Een 3,5mm koptelefoon uitgang, een 3,5 analoge lijn uitgang en een 3,5mm AUX-ingang. Al met al een behoorlijk compleet apparaatje.

Wakker worden!

Waar de Argon Audio Radio 3i prima dienst kan doen is als wekkerradio. Het display geeft een gedimde digitale klok weer als er geen muziek wordt afgespeeld en de tijd loopt synchroon met bijvoorbeeld het DAB+ netwerk, waardoor je klok nooit meer verkeerd staat. En een snooze-knop bovenop mag natuurlijk ook niet ontbreken.

Het instellen van de tijd verloopt gemakkelijk via de knoppen op de voorzijde en het is met deze geluidskwaliteit een stuk prettiger wakker worden dan met een simpel 13-in-een-dozijn wekker van een tientje. Enige minpuntje is dat er geen accu in zit, dus mocht onverhoopt de stroom bij je uitvallen, dan ben je te laat bij je afspraak, is je baas boos of zitten je kinderen te laat aan de boterham. Maar goed, hoe vaak valt de elektriciteit nou uit?

Geluidskwaliteit

Deze Argon is wellicht geen apparaat dat direct de term hifi bij je oproept, maar het geluid van de Radio 3i is alles behalve slecht te noemen. Het is detailrijk en heeft ondanks de zeer smalle form factor een vrij brede soundstage. Ik heb veel bredere soundbars gehoord die net zo’n breed stereogeluid neerzetten en dat is best indrukwekkend. Maar verwar de term indrukwekkend vooral niet met magie, want je kunt gewoon geen enorme soundstage verwachten als het linker en rechterkanaal nog geen 20 centimeter van elkaar verwijderd zijn.

Verwacht daarom ook geen wonderen op het gebied van lage tonen. Jawel, de Radio 3i gaat zeker lager dan ik vooraf dacht, maar een gemiddelde Sonos speaker geeft meer laag weer. Wat Argon Audio dan wel weer beter voor elkaar heeft is dat de lage tonen veel meer definitie hebben dan bijvoorbeeld de IKEA Symfonisk lamp (= Sonos) die ik ook thuis heb staan. Die is vooral heel wollig in de lage regionen en dat doet de Argon dan echt een stuk strakker en dus prettiger.

Het middengebied en de hoge tonen zijn verder keurig verzorgd en niet vermoeiend. Tijdens het tikken van reviews heb ik regelmatig de Argon Audio Radio 3i op de achtergrond mijn favoriete radiozender laten spelen en dat was nergens vermoeiend noch irritant. Stemmen zijn goed verstaanbaar en instrumenten missen wat body, maar zeker geen detaillering. En het volume is ook meer dan voldoende.

Conclusie

De Argon Audio Radio 3i is als wekkerradio sowieso het beste wat ik zelf in tijden in huis heb gehad. Als hoogwaardige tafelradio voor bijvoorbeeld in de keuken of hobbykamer is hij ook zeer geschikt. En met de streamingmogelijkheden via onder meer bluetooth is het een erg geschikt model voor op een kinder- of tienerkamer. Verwacht geen wonderen als het om lage tonen of stereobeeld gaat, maar het geluid is zeker detailrijk en de bediening en het uiterlijk zijn keurig verzorgd. Kortom, een uitstekende score voor deze prijs.

Argon Audio Radio 3i
€299 | Argon Audio | Hi-Fi Klubben
Beoordeling: 4 uit 5

MERK

EDITORS' CHOICE