NIEUWSAstell&Kern

Astell & Kern A&futura SE180 DAP heeft verwisselbare DAC-modules

Astell & Kern, maker van hoogwaardige draagbare audioapparaten, heeft het model SE180 draagbare muziekspeler aangekondigd. De nieuwe SE180 is het derde model in de A&futura-productlijn van het bedrijf, na de A&futura SE100 en SE200. De SE180 heeft echter iets nieuws want het is de eerste speler met verwisselbare DAC-modules.

Astell & Kern A&futura SE180: verwisselbare DAC-modules

De nieuwe SE180 borduurt een beetje voort op de multi-DAC die voor het eerst werd geïntroduceerd met de lancering van de SE200. De gebruiker kan het geluid aanpassen door een andere DAC-module in de SE180 te plaatsen. Bijkomende voordeel is dat de maker van een digitaal apparaat zoals een draagbare digitale audiospeler minder afhankelijk is van een fabrikant van DAC-chips. Dat kan interessant zijn als de levering van DAC-chips om welke reden dan ook zou haperen. En de gebruiker kan lekker zelf kiezen.

Bovendien zegt Astell & Kern (A&K)  dat de A&futura SE180 de meest geavanceerde speler van het bedrijf tot nu toe is. Het is het eerste model met de nieuwe Teraton Alpha Sound Solution-technologie van het bedrijf, met veelbelovende verbeterde audio, een verbeterde gebruikersinterface en geavanceerde connectiviteit.

De Zuid-Koreaanse digitale audiospecialist zegt dat de nieuwe gebruikersinterface “meer consistent is met een Android-smartphone-ervaring”. Er is ook AK File Drop voor eenvoudigere draadloze bestandsoverdrachten, de BT Sink-functie voor een eenvoudigere verbinding van de SE180 met een extern bluetooth-apparaat en natuurlijk het eerder genoemde innovatieve verwisselbare DAC-ontwerp om de gebruiker een nieuw niveau van audioflexibiliteit te bieden.

Door het hoofdgedeelte fysiek te scheiden van de alles-in-één module, beweert A&K dat alle stroom- en radiofrequentieruis die door de hoofdeenheid wordt gegenereerd, volledig wordt geblokkeerd. De DAC-module moet gemakkelijk op zijn plaats worden geschoven vanaf de bovenkant van de speler en is voorzien van een baanbrekend dubbel mechanisme van vergrendeling dat belooft elke component veilig te fixeren en te verbinden.

De A&futura SE180 wordt standaard geleverd met een achtkanaals module, de SEM1 ESS ES9038PRO. Deze DAC kan audiobestanden afspelen tot een resolutie van 32-bit/384 kHz PCM en native DSD256-bestanden.

Wie wil aanpassen en upgraden kan de SEM2 Asahi Kasei AK4497EQ Dual DAC module aanschaffen. Dit is de eerste optionele module zijn die bij de lancering beschikbaar is, met de mogelijkheid om bestanden af te spelen tot 32-bit / 768 kHz PCM en native DSD512.

Beide modules zijn voorzien van hoofdtelefoonaansluitingen van 2,5 mm, 3,5 mm en 4,4 mm voor een grotere verscheidenheid aan hoofdtelefoons en in-ears, terwijl er ondersteuning is voor MQA-weergave voor gedownloade MQA-audiobestanden en Tidal. A&K zegt dat de volgende DAC-module later in het jaar zal worden uitgebracht, met een ander model in de eerste helft van 2022.

Verder beschikt de A&futura SE180 over een full HD scherm van vijf inch, voorts de gladde, aluminium behuizing en draaiknop die we gewend zijn van A&K, en een ingebouwd geheugen van 256 GB dat kan worden uitgebreid tot 1 TB door plaatsing van een microSD-kaartje.

A&K geeft en frequentiebereik op van 20 Hz tot 70 kHz, uiteraard afhankelijk van de resolutie van het aangeboden muzieksignaal. De S/R-verhouding is ten minste 122 dB, afhankelijk van de gekozen instellen en uitgang. De kanaalscheiding is ten minste 138 dB, ook afhankelijk van instellingen en uitgang. De Li-Polymeer accu heeft een capaciteit van 3.800 mAh en dat is genoeg voor ruim tien uur muziek luisteren als sprake is van muzieksignaal met een resolutie van 16-bit/44,1 kHz, het volume op half en het scherm uit.

Astell & Kern A&futura SE180: prijs en leveringsinformatie

De A&K A&futura SE180 met de SEM1 ESS ES9038PRO DAC-module kost 1.599 euro en is vanaf mei verkrijgbaar. De optionele A&K SEM2 DAC Asahi Kasei AK4497EQ Dual DAC Module kost 379 euro en is ook vanaf mei verkrijgbaar.


EDITORS' CHOICE