NIEUWSBergmann

Bergmann Modi: draaitafel met luchtlager

De Deense fabrikant Bergmann Audio is gespecialiseerd in draaitafels en tangentiële toonarmen die werken met een luchtlageringstechnologie die de oprichter Johnnie Bergmann gedurende tientallen jaren precisiewerk heeft geperfectioneerd. Na het succes van het model Galder lanceert Bergmann nu een instapmodel, genaamd Modi, die geschikt is voor montage van twee toonarmen.

Bergmann Modi: drijvend op lucht

Het nieuwe model Modi van het in Denemarken gevestigde Bergmann Audio is geschikt voor maximaal twee toonarmen. Dat kan een toonarm van Bergmann zijn, zoals de tangentiële Odin, of een 9 tot 12 inch lange toonarm van een ander merk. Het aandrijfchassis van de modus bestaat uit een volledig gefreesd composietmateriaal en staat stevig op drie verstelbare poten. De aluminium draaiplateau weegt 7,5 kilogram en is gecentreerd met een stalen spindel die in een zeer wrijvingsarm en geluidsarm polymeer lager loopt en drijft op een dun luchtkussen. Het luchtkussen heeft als voordeel dat eventuele lagergeluiden tot een minimum worden beperkt en het plateau zeer goed geïsoleerd is van zijn omgeving. De draaitafel wordt aangedreven door een riem via een DC-motor die wordt aangestuurd door uiterst nauwkeurige motorelektronica.

Lucht, voeding en motorelektronica zijn ondergebracht in een afzonderlijke behuizing van 195 x 107 x 355 millimeter. Ondanks zijn kleine afmetingen is dit toestel zo stil dat het gemakkelijk in de luisterruimte geplaatst kan worden. De draaitafel wordt volledig bestuurd vanuit het motor- en luchtchassis. De luchttoevoer zorgt voor een schone, droge en gelijkmatige luchtstroom. Om dit te garanderen, zijn er luchtexpansievaten in de behuizing die de impulsen van de pomp absorberen en een zachte, gelijkmatige luchtstroom naar de draaitafel en toonarm afgeven. Aan de buitenkant van de behuizing zit een goed bereikbaar luchtfilter dat ervoor zorgt dat er geen stofdeeltjes in het systeem komen.

Bergmann Modi: prijs en leveringsinformatie

De nieuwe Modi is binnenkort leverbaar. We hebben nog geen officiële prijsinformatie vernomen maar - louter ter indicatie - op Duitstalige websites zagen wij een prijs vanaf 6.950 euro zonder toonarm.

EDITORS' CHOICE