NIEUWSMcIntosh

McIntosh MCD85: multifunctionele schijfjesspeler en DA-converter

Het Amerikaanse audiobedrijf McIntosh heeft de MCD85 aangekondigd, een schijfjesspeler die niet alleen cd’s en sacd’s kan afspelen maar ook zelfgebrande cd’s en data dvd’s. De gangbare bestandformaten worden ondersteund. Bovendien is de MCD85 voorzien van een vijftal digitale ingangen zodat hij ook als DA-converter kan worden gebruikt. De levering zal in de loop van maart 2021 gaan beginnen.

McIntosh MCD85: schijfjesspeler voor allerlei soorten schijfjes

De MCD85 van het in de VS gevestigde McIntosh sluit met zijn ontwerp aan bij de buizenversterkers MC275, MA252 en MA352. De onderkant is gemaakt van gepolijst roestvrij staal met het kenmerkende schuin aflopende front. Volgens McIntosh is de MCD85 echter geen ouderwets apparaat, maar huizen moderne techniek en functies onder de kap.

De MCD85 kan geperste sacd’s en cd’s afspelen maar ook zelfgebrande cd’s. Het loopwerk kan ook data dvd’s lezen. De gangbare bestandsformaten AAC, AIFF, ALAC, FLAC, MP3, WAV en WMA worden ondersteund, alsmede DSD tot DSD128. Maar de MCD85 is meer dan een schijfjespeler want op het achterpaneel zijn vijf digitale ingangen gemonteerd (2 x optisch, 2 x coaxiaal cinch en 1 x USB). De USB-poort kan DSD256 en DXD 384 kHz verwerken. De andere ingangen kunnen PCM-signaal tot 192 kHz verwerken.

Het hart van de DA-converter in de MCD85 is een Quad Balanced achtkanaals 32 bit/ 192 kHz DAC-chip. Vier kanalen verwerken het linkerkanaal en de vier andere doen het rechterkanaal.

Analoog signaal komt naar buiten via cinch of XLR. XLR klinkt niet per definitie beter maar heeft wel het voordeel dat eventueel lange kabels gebruikt kunnen worden, zodat de MCD85 vlakbij de luisterpositie kan worden opgesteld zodat schijfjes makkelijk kunnen worden geladen of gewisseld.

De aflezen van schijfjes vindt plaats met twee keer de normale snelheid. De gelezen data wordt gebufferd zodat foutcorrectie makkelijk zijn werk kan doen. Het loopwerk is voorzien van twee laserogen, ieder voor een eigen golflengte afhankelijk van het geladen optische schijfje.

De MCD85 is verder opgetrokken in de kenmerkende stijl van McIntosh. Roestvrijstalen onderkant? Check. Glazen frontpaneel? Check. Glimmende draaiknoppen? Check. Hij wordt met name aangeprezen als goed gezelschap voor de MC275, MA252 en MA352 maar uiteraard kan hij ook gebruikt worden in combinatie met andere componenten.

McIntosh MCD85: prijs en leveringsinformatie

In de loop van maart 2021 zal de MCD85 van McIntosh op de markt komen. De adviesprijs is 6.499 euro.

MERK

EDITORS' CHOICE