REVIEWNAD

NAD stereoset

Ted Joos | 30 september 2003 | NAD

INTRODUCTIE

NAD C320BEE / C420 / C521 I & Dali Suite 1.7Mijn eerste ervaring met NAD gaat redelijk ver terug in de tijd. Het moet ergens in ’89 zijn geweest dat mijn vader besloot zijn gehele installatie te vervangen. De installatie bestond uit een NAD 7240 PE receiver met bijbehorende cd speler en speakers van het merk Vifa type Vivace. Dit was voor mij dan ook een gouden kans. We zijn uiteindelijk tot een zeer goede deal gekomen met als resultaat dat ik jarenlang met veel plezier van deze set gebruik heb gemaakt.

Vanwege kortsluiting op een speaker kabel heb ik de receiver per ongeluk opgeblazen. Aangezien de reparatie kosten erg hoog uitvielen en ik na een aantal jaar, toch weer toe was aan wat nieuws, heb ik besloten de receiver en cd speler te vervangen door de Arcam Delta 290 geïntegreerde versterker en de Arcam Alfa 5 plus cd-speler.

Sinds een paar jaar is deze set uiteindelijk toch weer vervangen door een voor – en eindversterker van NAD. Waar ik overigens met veel plezier mee speel. Het verwachtingspatroon van de NAD set die ik mag beluisteren, is dan ook erg hoog.
 
OPSTELLING

Vanwege tijdelijk ruimtegebrek in mijn woonkamer werd ik gedwongen de NAD/ DALI combinatie op de zolder te plaatsen. Het betreft een ruime zolder van zo’n 7 bij 4,5 meter met een parketvloer, schuine en gedeeltelijk met hout betimmerde wanden en een houten plafond. Het grote raam is voorzien van lamellen. Ik had in eerste instantie dan ook geen twijfels over de positieve uitwerking van de akoestiek.

Na de NAD geïntegreerde versterker model C320BEE, de cd-speler type C521i (C voor de Classical serie = Classic) en de DALI Suite 1.7 luidsprekers netjes te hebben aangesloten druk ik met hoge mate van nieuwsgierigheid op de bekende ronde groene knoppen. De power LED van de versterker verandert van oranje (stand-by), naar rood (start-up) en gaat met een nette relais tik over in groen (power on). Het systeem is klaar voor gebruik.

HET EERSTE UITERLIJKE CONTACT

De DALI Suite 1.7

De eerste indrukken waren goed. De luidsprekers zien er fraai gevormd uit, zijn mooi slank, hebben mooie WBT-achtige bi-wiring aansluitingen en de zijpanelen lopen rond af en naar achter smal toe. De luidsprekerbezetting bestaat uit 3 luidsprekers. Twee identieke 5” midden/ laag units en een 1” soft dome tweeter. De chassis van de mid/ laag units zijn van kunstof. Inmiddels heeft Canton al bewezen dat dit toch zeer goede resultaten kan opleveren, dus ik heb hierover geen vooroordeel meer. Tezamen heeft dit alles, per speaker, een gewicht van zo’n nette 14 kg.

De NAD C320BEE

NAD C320BEE / C420 / C521 I & Dali Suite 1.7De NAD C320BEE, internationaal alom geprezen, ziet er natuurlijk NAD-isch uit. De plaatsing van de toonregelaars valt bij mij niet in de smaak en het geheel heeft een nogal speelse, plastiek, look. Tja, ik had natuurlijk liever een aluminium front en aluminium draaiknoppen gezien, maar dat zal vanwege de zeer scherpe kostprijsbepaling wel achterwege zijn gelaten. Is de gedachte trouwens zo gek, om als optie een los aluminium frontje en knoppen in het leveringsprogramma te doen? Of drijf ik nu toch wat door... ?

De binnenzijde maakt veel meer indruk dan de buitenzijde. Al zonder het deksel te verwijderen, is duidelijk te zien dat het hier gaat om een geordend apparaat. Links achter bevind zich een goed geproportioneerde ringkern trafo, geplaatst in een metalen bakje, dat negatieve invloeden van het magnetische veld voorkomt. Daarachter bevinden zich de witte gebrandlabelde NAD condensatoren, in het midden over de gehele diepte het koelelement en rechts de helderblauwe print plaat. Rechts aan de voorzijde bevindt zich de motorgestuurde potmeter van het fabrikaat Alps dat staat voor jarenlang storingsvrij gebruik.

NAD C320BEE / C420 / C521 I & Dali Suite 1.7Ik zie dat het geheel bijzonder fraai gebouwd is. Geen losse kabeltjes, maar directe korte lijnen en alle componentjes zijn met zorg op de printplaat gesoldeerd. De verbindingen van de luidspreker terminals met de printplaat wordt verzorgd door mooie koperen strips... klasse! Mijn eerste gedachte bij het zien van het binnenwerk, gaat dan ook uit naar de Arcam Delta 290 versterker, waar ik jarenlang met zeer veel plezier naar geluisterd heb.

Voor de afstandsbesturing van de versterker is een geweldige RC meegeleverd, die, mooi van formaat, lekker in de hand ligt en grote fluoriscerende toetsen bevat, wat een erg sfeervol effect geeft in een verduisterde ruimte (en dan hebben we het nog niet over het extra gebruiksgemak wat hierdoor ontstaat).

De NAD C521i

Over de C521i Cd speler valt, als het om de eerste indruk gaat, niet zo veel te vertellen. De speler is een NAD-speler, met een degelijk gewicht. Misschien iets blauwgrijzer van kleur en nu met ronde vormen, maar voor de rest net zo eenvoudig en “saai” als de NAD spelers van 15 jaar geleden.

MERK

EDITORS' CHOICE