NIEUWS

Ortofon gaat Phonocut helpen bij ontwikkeling van platensnijmachine

Circa anderhalf jaar geleden schreven wij over de Phonocut, een platensnijmachine in ontwikkeling bij het in Wenen gevestigde Phonocut Maschinen GmbH. De Phonocut is een platensnijmachine bedoeld voor de consument. De ontwikkeling heeft kennelijk toch wel wat voeten in de aarde want Phonocut gaat hulp krijgen van de Deense elementbouwer Ortofon. De Phonocut gaat ook fors duurder uitvallen dan initieel beloofd.

Phonocut: zelf thuis vinylplaten snijden

In oktober 2019 hebben wij geschreven over de Phonocut, een platensnijmachine bedoeld voor thuisgebruik. De Phonocut is in ontwikkeling en moet uiteindelijk een volledig vinylsnijsysteem voor thuisgebruik worden dat blanco vinylschijven (geen lakschijven) gebruikt. De basis voor de financiering van het project was een crowdfunding campagne op Kickstarter. Destijds werd een richtprijs van 1.100 dollar opgegeven.

Het Deense Ortofon heeft aangekondigd dat Leif Johannsen, hoofd van de afdeling Acoustics and Research, aan het internationale ontwikkelingsteam van Phonocut heeft toegevoegd voor inbreng van de nodige expertise in de ontwikkeling en productie van de Phonocut. Johannsen zal naar verluidt deelnemen aan de laatste fase van Phonocut's eerste generatie vinylrecorder voor thuis, die in de loop van 2021 op de markt zou moeten komen.

Uit dit nieuws leiden wij af dat er tijdens de ontwikkeling kennelijk technische uitdagingen en tegenvallers zijn opgedoken. Mogelijk kan Ortofon helpen om uiteindelijk een werkend product af te leveren. Ook de kosten zijn aanzienlijk gestegen. In oktober 2019 werd nog een verkoopprijs verwacht van circa 1.100 dollar. Op dit moment staat een prijs van 2.500 euro vermeld op de website van Phonocut. Lege schijven gaan waarschijnlijk ongeveer 10 euro per stuk kosten. Zijn deze prijzen in graniet gebijteld? Dat weten we niet. Mogelijk komt de uiteindelijke prijs hoger of lager te liggen. Er zouden immers nog meer technische beren op de weg kunnen verschijnen.


EDITORS' CHOICE