NIEUWSWharfedale

Wharfedale onthult nieuwe productlijn Diamond 12

De Britse luidsprekerbouwer Wharfedale heeft de nieuwe Diamond 12-productlijn onthuld. De nieuwe productlijn heeft zes leden: drie modellen monitorluidsprekers, twee vloerstaanders en een centerluidspreker, verkrijgbaar in de afwerkingen zwart, wit, walnoot en licht eiken. De verkoop van het kleinste model begint in oktober, gevolgd door de rest in november. 

Wharfedale Diamond 12: voor muziek en thuisbioscoop

Wharfedale heeft voor de ontwikkeling van de nieuwe Diamond12-productlijn samengewerkt met de bekende luidsprekerontwerper en eigenaar van Fink Audio Consulting, Karl-Heinz Fink. Het doel? Om zoveel mogelijk prestaties in budgetluidsprekers te persen. Wharfedale heeft de drivers maar ook de kasten herzien.

Een van de hoogtepunten is het gebruik van Klarity, een nieuw ontwikkeld composietmateriaal dat debuteert in het assortiment van Wharfedale. Het vervangt Kevlar dat is gebruikt op eerdere generaties Diamond. Klarity combineert polypropyleen en mica om “een lichtgewicht conus te produceren met een hoge stijfheid, lage kleuring en bliksemsnelle respons, al met al ideale eigenschappen om zowel nauwkeurigheid als opwinding te leveren”. De Klarity-conus is opgehangen in een dempende ophanging om de baskwaliteit en dynamiek te verbeteren. Hoge frequenties worden verwerkt door 25 millimeter geweven polyester dome-tweeters.

De nieuwe Wharfedale Diamond-luidsprekers hebben ook poorten aan de achterkant (bij de vorige versie waren de poorten naar beneden gericht). Intelligent Spot Bracing is de term voor speciaal gevormde houten beugels die in elke kast worden gebruikt, terwijl de achterste kastwanden ook zijn gemaakt van verschillende diktes houtvezelplaat. Dit alles om ongewenste trillingen van de kast te stoppen. Wharfedale beweert zelfs speciale aandacht te hebben besteed aan de resonerende eigenschappen van elk element in de constructie van de luidspreker, zelfs de lijm is in het ontwerp meegenomen.

Wharfedale Diamond 12: zes modellen

De nieuwe reeks begint met de tweeweg Diamond 12.0, die beschikt over de eerder genoemde 25 millimeter tweeter en 10 centimeter Klarity mid/bass driver. Vervolgens komt de Diamond 12.1, die dezelfde tweeter gebruikt, maar een iets grotere Klarity mid/bass-driver van 13 centimeter. Het grootste monitormodel is de Diamond 12.2. Deze luidspreker combineert de 25 millimeter dome-tweeter met een 15 centimeter Klarity mid/bass driver.

De kleinste vloerstaander is de Diamond 12.3, 2,5-weg luidspreker die de tweeter combineert met een 13 centimeter Klarity mid/bass-driver en een speciale 13 centimeter Klarity-basdriver. Het belangrijkste verschil tussen dit model en de grotere vloerstaander Diamond 12.4 is dat de laatste 15 centimeter Klarity-drivers heeft geplaatst.

Voor de liefhebber van home cinema kan een centerluidspreker niet ontbreken. De productlijn wordt dan ook compleet gemaakt door de tweeweg Diamond 12.C. In tegenstelling tot de hierboven genoemde modellen met de baspoort aan de achterkant, is de Diamond 12.C een gesloten ontwerp dat een 25 millimeter tweeter geplaatst tussen een paar 13 centimeter Klarity mid/bass-drivers.

Wharfedale Diamond 12: prijzen en leveringsinformatie

De Wharfedale Diamond 12.1 zal naar verluidt op 1 oktober a.s. in de verkoop gaan. De rest van het assortiment volgt in november. Er zijn vier afwerkingen beschikbaar: zwart, wit, walnoot en licht eiken. We zijn nog in afwachting van prijsinformatie voor de Benelux.

MERK

EDITORS' CHOICE