NIEUWSSonos

Sonos vraagt octrooi aan voor draadloze hoofdtelefoon


Sinan Kökbugur | 02 september 2020 | Fotografie Fabrikant | Sonos

Het Amerikaanse Sonos heeft octrooi aangevraagd voor een draadloze hoofdtelefoon. Op dit moment zijn alleen tekeningen beschikbaar en is niet bekend welke functies en eigenschappen de nog uit te brengen hoofdtelefoon zal gaan hebben. Het is goed beschouwd niet eens zeker dat de hoofdtelefoon ooit op de markt zal komen, doch de octrooiaanvraag duidt in elk geval op het voornemen van Sonos om zich op de markt voor draadloze hoofdtelefoons te begeven. Dit is overigen een volle markt, dus Sonos zal met iets onderscheidends moeten komen.

Komt Sonos binnenkort met een draadloze hoofdtelefoon?

Sonos werd het afgelopen jaar dikwijls geplaagd door slecht nieuws. De uitrol van de S2-update viel in slechte aarde bij de bezitters van producten van Sonos. Voorts is Sonos verwikkeld in een juridisch gevecht met Google. Het bedrijf heeft recent ook nog moeten aankondigen dat de recente financiële resultaten tegenvallen waardoor een deel van het personeel op straat zal worden gezet en kantoren zullen worden gesloten.

Maar nu is er goed nieuws want Sonos gaat kennelijk de markt van draadloze hoofdtelefoons betreden. Of de bedrijfsresultaten daarmee weer van dalend naar stijgend kunnen worden omgebogen valt nog te bezien, maar in elk geval zit de ontwikkelafdeling van Sonos niet stil. Het bedrijf heeft twee hoofdtelefoonontwerpen gepatenteerd en we mogen veronderstellen dat het bedrijf daar actief mee aan de slag gaat.

Het uitgebreide patent heeft betrekking op een aantal behoorlijk standaard ogende hoofdtelefoonontwerpen. Sonos zal iets moeten doen om zich op de overvolle markt van draadloze hoofdtelefoons te onderscheiden van zijn concurrenten. De concurrenten hebben immers een grote voorsprong en veel ervaring met de bouw van draadloze hoofdtelefoons.

Volgens geruchten zal een nieuwe hoofdtelefoon van Sonos kunnen worden geïntegreerd in het Sonos-luidsprekerecosysteem. Het resultaat hiervan is dat de gebruiker kan beginnen met het luisteren naar een album of audioboek op de hoofdtelefoon om vervolgens de weergave gemakkelijk naar de luidsprekers op het lokale netwerk over te zetten bij thuiskomst. Bovendien lijkt het erop dat Sonos ook verschillende controlemethoden aan het onderzoeken is om de drager van de hoofdtelefoon geavanceerde controle over muziekstreamingservices te geven. Opladen zal hoogstwaarschijnlijk via USB-C gaan en ook zou er straks een aansluiting voor bedrade audioconnectiviteit zijn.

Dat is natuurlijk leuk, maar niet echt onderscheidend. Immers, de concurrentie biedt deze functies al jaren. Sonos zal ten minste ook nog actieve ruisonderdrukking (ANC) moeten inzetten, om nog maar te zwijgen over de nieuwste bluetooth-codecs (aptX, AAC, etc.) en wifi. En ook deze functies zijn niet echt onderscheidend.

We gaan ongetwijfeld meer vernemen over de ontwikkeling van een hoofdtelefoon door Sonos. Wordt vervolgd.

EDITORS' CHOICE