NIEUWSSonos

Sonos komt met nieuwe app en OS (en gaat oude apparaten afsplitsen)

Het Amerikaanse Sonos heeft aangekondigd om in juni van dit jaar een nieuwe app en ook een nieuw besturingssysteem te zullen lanceren. Sonos S2 wordt naar eigen zeggen de drijvende kracht achter de volgende generatie producten van Sonos. Het nieuwe besturingssysteem is niet geschikt voor oudere producten van Sonos, maar de oude producten zullen wel blijven werken en zullen zo lang mogelijk worden voorzien van bugfixes en beveiligingspatches.

Sonos S2: nieuw besturingssysteem

Eind januari 2020 schreven wij dat Sonos had aangekondigd dat oude producten geen updates meer zouden ontvangen, hoewel deze producten nog wel zouden blijven werken volgens Sonos. Tevens introduceerde Sonos de Recylce Modus in zijn software. Door een apparaat in Recycle Modus te zetten werd het apparaat softwarematig permanent onbruikbaar gemaakt. De bezitter kon zijn apparaat dan niet meer tweedehands verkopen maar kon wel een nieuw product van Sonos kopen met een korting van dertig procent.

Door een wereldwijde storm van protest koos Sonos al enkele dagen later eieren voor zijn geld. Gebruikers hadden geen goed woord over voor de voorgenomen staking van de ondersteuning en ook het recycle-beleid van Sonos werd aangevallen. Het is immers milieuvriendelijker om werkende apparaten te blijven gebruiken. Weggooien en nieuw kopen, al dan niet met korting, is niet milieuvriendelijk, wat de afdeling marketing ook wil beweren. Topman Patrick Spence ging diep door het stof en verklaarde met zoveel woorden “excuses, we hebben de wensen van onze gebruikers en klanten niet goed begrepen.”

Naar eigen zeggen zou een andere koers uitgezet gaan worden. Ongeveer twee weken geleden is de zo gehekelde Recycle Modus al uit de software gehaald, zodat apparaten niet meer permanent onklaar gemaakt kunnen worden. Vandaag heeft Sonos laten weten dat in juni een nieuwe app en een nieuw besturingssysteem uitgerold zal gaan worden. De kern van het nieuwe besturingssysteem behelst volgens Sonos ongeveer het volgende: 

  • Alle Sonos-producten die na mei 2020 worden geïntroduceerd, draaien uitsluitend op de S2-software en app om nieuwe ervaringen mogelijk te maken. Met Sonos S2 heeft de gebruiker toegang tot meer personalisatie en audiobestanden met een hogere resolutie, voor bijvoorbeeld muziek luisteren en films kijken. Omvat dit ook het afspelen van hi-res audio, of wellicht meerkanaals audio? Zo ja, tot welke resolutie? Hoeveel kanalen? Sonos geeft hier geen informatie over.
  • Geüpgradede audiobandbreedte, voor toegang tot hogere-resolutietechnologieën. Deze technologieën lenen zich uitstekend voor muziek luisteren en films kijken. Wat is precies "geüpgradede audiobandbreedte"? Ook dit is niet erg duidelijk. Sonos zou ons inziens wel wat meer details mogen geven.
  • Nieuwe functies en verbeterd gebruiksgemak, waardoor het eenvoudiger wordt om toegang te krijgen tot de muziek en audiocontent. De eerste nieuwe functie die in juni wordt geïntroduceerd, is ‘room groups’. Hiermee is het systeem in staat om vaak gegroepeerde speakers te onthouden en aan te merken als een zone, zoals bijvoorbeeld ‘benedenverdieping’.

Als producten compatibel zijn, kan de gebruiker de Sonos S2-app vanaf juni downloaden en gebruiken. De S2-app, het platform voor de toekomst, krijgt de naam ‘Sonos’. Zoals Sonos in januari dit jaar heeft aangegeven, hebben sommige van de oudste producten onvoldoende geheugen of processorkracht voor S2. Het gaat om de originele Zone Players, de Connect en Connect:Amp (verkocht tussen 2006 en 2015), Play:5 (Gen 1), CR200 en Bridge. Deze producten blijven werken op de huidige Sonos-app. In de app-stores zijn deze straks te herkennen als Sonos S1 Controller.

Sonos: oude en nieuwe producten door elkaar gebruiken

Hoe moet een gebruiker handelen die oude en nieuwe producten in zijn systeem heeft staan? Afhankelijk van welke Sonos producten je in huis hebt, zijn er verschillende opties:

“Als je systeem alleen uit S1-compatibele producten bestaat, hoef je niks te doen. De producten blijven werken via de S1 Controller-app. Je ontvangt nog steeds bugfixes en beveiligingspatches. Daarnaast werken we samen met onze partners om ervoor te zorgen dat je muziek- en spraakdiensten zo lang mogelijk blijven werken. Het is echter niet mogelijk om toekomstige Sonos-apparaten aan je S1-systeem toe te voegen,” aldus de persverklaring van Sonos.

Wie een systeem bezit dat alleen uit S2-compatibele apparaten bestaat, hoeft in juni alleen de nieuwe S2-app te downloaden. Het systeem wordt automatisch bijgewerkt naar het nieuwe Sonos-besturingssysteem en is klaar voor toekomstige functies en producten.

Als het systeem bestaat uit een combinatie van S1- en S2-producten heeft de gebruiker een drietal opties: 

  1. Ruil de S1- producten in voor S2-producten. Voor klanten die voor deze optie kiezen, biedt Sonos nog steeds 30% korting als onderdeel van het Trade Up-programma.
  2. Blijf het huidige systeem gebruiken op de S1-app. Er komen nog steeds bugfixes en beveiligingspatches. Daarnaast werkt Sonos naar eigen zeggen samen met partners om ervoor te zorgen dat muziek- en spraakdiensten zo lang mogelijk blijven werken.
  3. Deel het Sonos-systeem in tweeën. Helaas zal het niet mogelijk meer zijn om een S1-systeem met een S2-systeem te groeperen.

Sonos geeft nu iets meer duidelijkheid over de ondersteuning van oudere producten. De functies en de werking van het nieuw aangekondigde besturingssysteem zijn echter nog tamelijk vaag. We zullen nadere berichten van Sonos moeten afwachten.


EDITORS' CHOICE