NIEUWSSonos

Google slaat terug en sleept Sonos voor de rechter

De Amerikaanse Internetgigant Google is een rechtszaak gestart tegen streamingbedrijf Sonos. De rechtszaak van Google tegen Sonos volgt op de inbreukclaims die Sonos in januari van dit jaar bij een Amerikaanse rechtbank tegen Google heeft ingediend. Volgens Google is het juist andersom. Het is volgens Google Sonos die inbreuk maakt op beschermde technologie van Google.

Google vs. Sonos na Sonos vs. Google

Een aantal Amerikaanse advocaten is heel gelukkig. Hoe de strijd tussen de techgiganten af gaat lopen is niet te voorspellen, maar de behandeling van de kwestie, die is uitgegroeid tot een dik dossier, zal ongetwijfeld honderden declarabele uren kosten. Google heeft deze week een rechtszaak aangespannen tegen Sonos over beweerdelijke octrooi-inbreuk, nadat Sonos begin dit jaar een soortgelijke juridische procedure tegen Google was begonnen.

Google beweert dat het in Santa-Barbara gevestigde Sonos, fabrikant van draadloze luidsprekers de gepatenteerde technologie van Google gebruikt voor software, netwerken, zoeken, audioverwerking en beheer van digitale media en streaming, zonder licentiekosten te betalen. Het nieuws lijkt te volgen op de rechtszaak van Sonos, ingediend in de maand januari van dit jaar, waarin Google wordt aangeklaagd wegens vermeende inbreuk op vijf van zijn patenten, waaronder een waarmee draadloze luidsprekers met elkaar kunnen synchroniseren en met elkaar kunnen communiceren. De reeds lopende zaak vraagt ook om een verbod op Google-luidsprekers, smartphones en laptops in de VS.

De strijd tussen de twee bedrijven, die aanvankelijk hebben samengewerkt en nog steeds samenwerken om enkele Google-functies in de Sonos-luidsprekers op te nemen, waaronder de ondersteuning van Google spraakbesturingstechnologie, brak uit nadat Sonos in januari de eerste rechtszaak had aangespannen. “Sonos heeft valse beweringen gedaan over het gedeelde werk van de bedrijven en de technologie van Google in de rechtszaken. Hoewel Google zelden andere bedrijven aanklaagt wegens octrooi-inbreuk, moet het hier zijn intellectuele eigendomsrechten doen gelden,” aldus een woordvoerder van Google.

De claim van Sonos is de derde dergelijke rechtszaak die het bedrijf heeft aangespannen tegen een audio-rivaal. In juni 2019 heeft Sonos vorderingen ingediend tegen Lenbrook Industries, het moederbedrijf van het concurrerende Bluesound multiroom-merk, wegens inbreuk op het auteursrecht met betrekking tot een aantal Bluesound-luidsprekers. In 2018 kwam er een buitengerechtelijke overeenkomst tot stand toen Sonos Denon aanklaagde wegens octrooi-inbreuk met haar Denon HEOS multiroomsysteem.

Sonos krijgt steeds meer kritiek van klanten over zijn recente S2-update, die niet wordt ondersteund door sommige van zijn oudere producten. Sonos ondervindt ook intense concurrentie van techgiganten zoals Apple , Amazon, Google en JBL, die met succes hun portfolio uitbreiden naar de markt van slimme luidsprekers, die vaak lagere prijskaartjes hebben dan de luidsprekers van Sonos.

De CEO van Sonos, Patrick Spence, zei dat zijn bedrijf ernaar uitkijkt om de oorspronkelijke rechtszaak en de nieuw ingediende zaak van Google te winnen. "In plaats van simpelweg de verdiensten van onze zaak aan te pakken en ons te betalen waar we recht op hebben, heeft Google ervoor gekozen hun omvang en gewicht te gebruiken om te proberen gebieden te vinden waarop ze wraak kunnen nemen," aldus Spence in een verklaring.

Wordt vervolgd.


EDITORS' CHOICE