NIEUWSJBL

JBL lanceert studiomonitor 4349


Sinan Kökbugur | 24 augustus 2020 | Fotografie Fabrikant | JBL

De Amerikaanse luidsprekerbouwer JBL heeft de 4349 aangekondigd, een tweeweg monitorluidspreker met studiowortels die echter gericht is op de thuisluisteraar. En net als JBL's L100 Classic, is de 4349 een 21e-eeuws luidsprekerontwerp verpakt in vintagekleding. De levering zou vanaf september moeten beginnen.

JBL 4349: hoorngeladen tweeter gecombineerd met twaalf inch woofer

Nieuw van de JBL Synthesis 'faciliteit in Northridge, Californië, een high-end studiomonitor die de klassieke blauwe baffle van het bedrijf draagt, maar gericht is op de veeleisende thuisluisteraar. De 4349 is een grote tweeweg luidspreker met een zwaar verstevigde behuizing voorzien van wanden met een dikte van één inch waarin JBL's hoorngeladen D2415K compressiedriver en een twaalf inch Pure-pulp middentoner / woofer zijn gehuisvest.

De tweeter, model D2415K, is uitgerust met een paar ringvormige 1,5-inch polymeerdrivers die zijn gekoppeld aan een 'grootformaat High-Definition Imaging (HDI) -hoorn'. Volgens JBL is de V-vormige geometrie van elk ringvormig diafragma ontworpen om opsplitsingsmodi te verminderen, versmering te elimineren en vervorming te verminderen.

De twaalf inch middentoner / woofer is gekoppeld aan een gegoten frame en een drie inch spreekspoel met lange slag, waar “dubbele tegenoverliggende spider-dempers een maximale output garanderen met aanzienlijk minder vervorming”, aldus de fabrikant.

Aan de achterkant zien we twee sets vergulde luidsprekeraansluitingen en in de frontplaat een paar geoptimaliseerde uitlopende reflexpoorten plus hoogfrequente en ultrahoogfrequente verzwakkingsregelaars voor het afstemmen van het geluid van de 4349 op de kamer of luisteraar voorkeur. “Deze bedieningselementen beheren een geavanceerd crossover-netwerkontwerp met luchtkernspoelen, gegoten draadgewonden weerstanden en gemetalliseerde filmcondensatoren met lage ESR in een multi-cap-configuratie, aldus JBL.

JBL 4349: prijs en leveringsinformatie

Naar verwachting gaat de 4349 in de loop van september in de verkoop. De prijs voor de Benelux moet nog bekend worden gemaakt. De koper heeft de keuze uit walnoot of zwart walnoot fineer en blauwe of zwarte stoffen roosters. JBL beveelt de JS-120-stands aan, een model dat al door veel L100 Classic-eigenaren wordt gebruikt.

EDITORS' CHOICE