Acoustic Energy AE520: vlaggenschip van de 500-productlijn

De Britse luidsprekerbouwer Acoustic Energy heeft de AE520 uitgebracht. De nieuwe AE520 is het vlaggenschip van de 500-serie en heeft zes drivers aan boord. Desondanks is sprake van een slanke vloerstaander. 

Acoustic Energy AE520: drieweg vloerstaander

De Acoustic Energy AE520 is een lange, slanke, drieweg vloerstaande luidspreker met drivers die voorzien zijn van een koolstofvezelconus. In totaal zijn maar liefst zes drivers geplaatst. Voor de frequenties boven 2,8 kHz is een koolstofvezel dome-tweeter van 25 millimeter geplaatst. Hij is voorzien van een golfgeleider “voor optimale spreiding”. Boven en onder de tweeter bevinden zich midrange-drivers met een 125 millimeter koolstofvezelconus. Ze dekken het bereik van een ongewoon specifieke 373 Hz tot 2,8 kHz. De lage tonen worden geleverd door nog eens drie 125 mm koolstofvezelconusdrivers, gestapeld in een kolom in de onderste helft van de baffle.

Acoustic Energy zegt dat deze drivers elk een extra grote spreekspoel van 35 millimeter hebben om een lage thermische compressie en een zeer hoge motorkracht te garanderen. De twee midrange-drivers hebben elk hun eigen afgesloten behuizing voor akoestische isolatie van de basdrivers. Ze zijn op hun beurt geladen met basreflectie, via een poort aan de achterkant.

In elke speaker zitten twee printplaten voor de crossover, met de componenten voor het laagfrequente gedeelte op een apart bord. Dit is bedoeld om overspraak tussen componenten te minimaliseren. De smoorspoelen zijn allemaal voorzien van een luchtkern voor lage vervorming.

De behuizing is slechts 185 millimeter breed, maar wel 1.130 millimeter hoog en 320 millimeter diep. De kasten zijn zeer zwaar geconstrueerd. Elke luidspreker weegt 30 kilogram en is gemaakt van Acoustic Energy Resonance Suppression Composite-materiaal. Dit materiaal bestaat uit een MDF buitenwand met een dikte van negen millimeter en een MDF binnenwand van zes millimeter, beide verlijmd met de bitumenlaag van drie millimeter ertussen. Het ontwerp zou akoestisch inert zijn. Ze staan op massief aluminium platen met spikes.

Acoustic Energy geeft de frequentierespons op van 30 Hz tot 28 kHz (± 6 dB). De opgegeven gevoeligheid is 90 dB (vermoedelijk voor 2,83 Volt input, gemeten op één meter). De maximale belastbaarheid is een ruime 300 Watt bij een nominale impedantie van 6 Ohm. De maximale geluidsdruk is 113 dB.

Acoustic Energy AE520: prijs en leveringsinformatie

Vanaf komende maand september zou de levering moeten beginnen. De luidsprekers zullen verkrijgbaar zijn in de afwerkingen Gloss Black, Piano Gloss White en American Walnut. De adviesprijs is 3.990 euro per paar..

MERK

EDITORS' CHOICE