NIEUWS

Welke internetsnelheid heb ik nodig?


Gastauteur | 18 augustus 2020 | Fotografie Gastauteur

Voor het thuis afspelen van beeld- en geluidsdragers kies je de best mogelijke apparatuur binnen het beschikbare budget. Elk onderdeel is daarbij van belang, want de zwakste schakel in de keten bepaalt uiteindelijk de kwaliteit van de weergave. Maar tegenwoordig halen we veel muziek via het internet binnen. We hebben nog altijd de optie om films en muziek in de winkel te kopen, maar steeds vaker kiezen we ervoor om de bestanden online aan te schaffen. Maar halen we daarmee ook dezelfde vertrouwde kwaliteit? Met een hoge internetsnelheid kunnen ook kiezen voor een hogere kwaliteit. Maar daarmee is nog lang niet alles gezegd.

Externe bijdrage  dit artikel valt buiten de redactionele inhoud van HIFI.NL

Mp3 vaak van inferieure kwaliteit

Standaard wordt audio op het internet tegenwoordig meestal aangeboden in de vorm van een mp3-bestand. Dergelijke bestanden zijn echter gecomprimeerd, hetgeen ten koste gaat van de kwaliteit. Een belangrijk gegeven daarbij is de zogenoemde bitrate. Hoe lager de bitrate, hoe slechter de kwaliteit van het geluidsbestand. Een stuk muziek, dat is opgeslagen in een bitrate van slechts 96 Kbps, begint al aardig te klinken als een zender die je via de middengolf beluistert. Echte liefhebbers laten de mp3-bestanden links liggen en gaan voor FLAC of ALAC (een geluidsbestand dat is ontwikkeld door Apple), maar er zijn er nog meer: DSD, WAV en AIFF bijvoorbeeld.

Meer data vereist sneller internet

Als je grotere bestanden wilt binnenhalen, zul je een snelle internetverbinding nodig hebben. Hoe snel precies, hangt er natuurlijk vooral vanaf hoe intensief je met je hobby bezig bent. Gelukkig is het altijd vrij simpel om je abonnement aan te passen. Op de website internetvergelijken.nl zie je precies welke pakketten er beschikbaar zijn, hoe snel ze zijn en welke provider de beste prijs biedt voor het pakket dat aansluit bij jouw behoeften. Het aantal gebruikers van de verbinding en de behoeften per gebruiker zijn de belangrijkste richtlijnen om je pakket op af te stemmen. Ga ervan uit dat je voor een gemiddeld huishouden met een pakket van 250 Mb per seconde goed uit de voeten zou moeten kunnen.

Geen televisie meer

Bekijk je ook al je films het liefst online? Dan kun je ervoor kiezen om alleen internet af te nemen bij je provider. Op die manier bespaar je dus op je abonnement. Tegelijk moet je er dan wel rekening mee houden dat je wellicht een wat snellere verbinding nodig hebt. Anders zou je film kunnen gaan stotteren!

EDITORS' CHOICE