Review Merrill Audio Element 114 en Christine: krachtig, transparant en neutraal koppel

SAMENVATTING

De Element 114 en Christine roepen met hun uiterlijk zowel hele positieve als negatieve reacties op. Je vindt ze mooi of niet. De bouwkwaliteit is echter zeer goed. Onder de al dan niet gewaardeerde oppervlakte bevindt zich bijzondere techniek. Het resultaat is een transparante, neutrale en detailrijke klank ongeacht de stand van de volumeknop. Controle en grip op de luidspreker zijn van een zeer hoog niveau. De luisteraar kan zich naar keuze laten meevoeren met de muziek of op het puntje van zijn stoel gaan zitten om heel diep in de opname te kijken.

PLUSPUNTEN

  • Neutrale en transparante klank
  • Laat alle details horen
  • Luisteraar kan diep in de opname “kijken”
  • Onberispelijke bouwkwaliteit
  • Zeer stille eindversterker zonder brom

MINPUNTEN

  • Het uiterlijk moet je aanspreken

Het in de VS gevestigde Merrill Audio bouwt versterkers en heeft een bescheiden portfolio. De apparaten hebben niet alleen een opvallend uiterlijk. Ze zijn degelijk gebouwd en onder de motorkap bevinden zich bijzondere ontwerpkeuzes die de producten van Merrill Audio doen afwijken van de concurrentie. Merrill Audio gebruikt bijvoorbeeld gallium nitride halfgeleiders. Leidt de techniek en de ontwerpkeuzes van Merrill Audio tot een goede weergave van muziek? In onze testruimte staan eindversterker Element 114 en voorversterker Christine. We gaan op onderzoek uit. 

Merrill Audio: “AudioPurity”

Merrill Audio is een in de Amerikaanse stad Bernardsville gevestigd audiobedrijf dat zich heeft toegelegd op de bouw van versterkers. Oprichter en hoofdontwerper Merrill Wettasinghe is de drijvende kracht achter het bedrijf. Volgens de beschrijving op de website van het bedrijf is Merrill Wettasinghe technisch geschoold, maar speelde hij reeds op jonge leeftijd piano. Tegelijkertijd was hij bezig met het bouwen van elektronische schakelingen. Wat is een audiofiel, zo vroeg Merrill Wettasinghe zich af? Een liefhebber van muziek? Of een liefhebber van een mooie klank? Waarschijnlijk allebei, aldus het hoofd van Merrill Audio.

Omdat Merrill Wettasinghe kennis en belangstelling had en heeft voor zowel techniek als muziek, bekeek hij dingen naar eigen zeggen vanuit beide invalshoeken. Muzikanten dienen een zeer verfijnde motoriek te bezitten. Snelheid is het sleutelwoord. De vingerbewegingen van een pianist zijn de snelste bewegingen die een mens kan maken (nee, een geoefend typist is niet sneller). Ook een hoogwaardige versterker wordt volgens Merrill Audio gekenmerkt door snelheid, snelheid en nog eens snelheid. Het resultaat is “Audio Purity” volgens Merrill Audio. Dat gaan we zo dadelijk meer in detail bekijken.

Merrill Audio: portfolio van versterkers

Het huidige portfolio van Merrill Audio is relatief bescheiden. Het bedrijf biedt een drietal eindversterkers aan waarvan de Element 118, een monoversterker, de grootste is. De Element 116, ook een mono-versterker, is wat kleiner. Ons testmodel Element 114, de enige stereoversterker, is het kleinste model.

Merrill Audio biedt één model voorversterker aan, ons testmodel Christine. Voorts is er nog de Jens Phono Stage, een phono-versterker (de Christine heeft geen draaitafelingang). Dan zijn er nog twee enigszins bijzondere voorversterkers, t.w. de Master Trident en de Master Tape Head Preamps. Deze apparaten zijn bedoeld om het signaal van de koppen van een spoelenrecorder of cassettedeck te versterken naar lijnniveau. De Tape Head Preamps zullen eerder hun weg naar een professionele omgeving zoals een studio vinden dan naar een huiskamer.

Merrill Audio verkoopt ook stroomsnoeren, interlinks en luidsprekerkabels. Overigens, volgens de website van het bedrijf wordt gewerkt aan uitbreiding van het portfolio door toevoeging van een geïntegreerde versterker, phono-versterkers en digitale producten.

In onze testruimte staan stereo eindversterker Element 114 en voorversterker Christine. We gaan beide toestellen eerst van dichtbij bekijken alvorens iets over de klank te zeggen.

MERK

EDITORS' CHOICE