NIEUWSJelco

Einde voor Jelco, naar verluidt vanwege Covid-19 en verouderde machines

Ichikawa Jewel Company, de Japanse fabrikant achter Jelco, die al 100 jaar lang phono-cartridges, toonarmen en draaitafelaccessoires produceert, heeft zijn deuren gesloten. Het bedrijf zou dit jaar zijn honderdjarig jubileum hebben moeten vieren, maar naar eigen zeggen heeft het coronavirus het bedrijf de nekslag bezorgd. Verouderde machines en vergrijzing van het personeel spelen ook een rol.

Onder de merknaam Jelco worden al sinds 1920 toonarmen voor draaitafels en andere aan het afspelen van vinyl gerelateerde producten gemaakt. President en CEO van Ichikawa Jewel, Takako Ichikawa, stuurde deze week een e-mail naar al zijn distributeurs waarin hij hen informeerde over de sluiting, die hij toeschreef aan een combinatie van de Covid-19-pandemie en de moeilijkheid om de technische hulpmiddelen van het bedrijf te onderhouden.

“De nieuwe pandemie van het coronavirus blijft een aanzienlijke impact hebben op onze productielijnen en daarom heb ik besloten om ons bedrijf met onmiddellijke ingang te beëindigen,” schreef Ichikawa. “De afgelopen jaren heeft het bedrijf een daling van de arbeidsproductiviteit doorgemaakt als gevolg van gezondheidsproblemen als gevolg van onze bekwame doch oude ingenieurs. Bovendien is het vanwege onze verouderde mechanische apparatuur moeilijk geworden om er onderhoud aan uit te voeren. Ik wil iedereen bedanken voor hun warme steun die ons door de jaren heen is verleend. Ik wil ook mijn oprechte dank uitspreken voor uw vriendelijkheid en ik wens u het allerbeste voor uw verdere ontwikkeling.” aldus de topman van de Ichikawa Jewel Company.

Veel fabrikanten van draaitafels die Jelco-toonarmen gebruiken, zoals Luxman op de PD-151, zullen ongetwijfeld worden beïnvloed door de sluiting van Jelco, evenals degenen wiens toonarmen door het bedrijf op OEM-basis voor hen zijn gebouwd. Jelco accepteert geen orders meer en voert ook geen reparaties meer uit.

We weten niet wat er achter de schermen gebeurt. Mogelijk meldt zich op korte termijn een investeerder om de productie deels of geheel voort te zetten. Misschien zijn al de nodige pogingen ondernomen om Jelco te redden, zonder resultaat. Het is in elk wrang te noemen dat het bedrijf in zijn honderdste jubileumjaar de handdoek in de ring lijkt te moeten gooien.

EDITORS' CHOICE