NIEUWSLuxman

Luxman kondigt instapmodel draaitafel PD-151 aan

Het Japanse audiobedrijf Luxman heeft een nieuw instapmodel draaitafel aangekondigd genaamd PD-151. Bij het ontwerpen van de nieuwe met een riem aangedreven draaitafel is volgens Luxman gefocust op prestaties terwijl tegelijkertijd de kosten laag gehouden zijn. In eerste instantie zal de PD-151 nog dit jaar in Japan op de markt gebracht worden. De rest van de wereld komt in het eerste kwartaal van 2019 aan de beurt.

Luxman PD-151: draaitafel met riemaandrijving

Luxman heeft zijn nieuwe instapmodel draaitafel, de PD-151, aangekondigd, die aanvankelijk in november dit jaar in Japan zal worden uitgebracht. Als aanvulling op de duurdere PD-171A die in 2014 werd uitgebracht, zegt Luxman dat de nieuwe, riemgestuurde PD-151 is ontworpen om goede prestaties te leveren tegen een lagere kostprijs.

Luxman zegt ook dat het zich bij het ontwerp heeft geconcentreerd op drie belangrijke elementen, waaronder de toonarm, draaitafel en aandrijfsysteem, met als prioriteiten bedieningsgemak, aantrekkelijk design en functionaliteit, allemaal prachtig geïntegreerd.

De PD-151 beschikt over een nieuw ontwikkelde, zeer nauwkeurige DC-motor met een opgegeven wow en flutter van minder dan 0,04 procent. De PD-151 kan drie snelheden spelen: 33 1/3, 45 en 78 rondjes per minuut.

Het ontwerp van de PD-151 heeft een onder hangende, opgehangen structuur. Luxman legt dat als volgt uit: componenten zijn gemonteerd aan de onderkant van het chassis van het bovenpaneel, hetgeen volgens Luxman 'de invloed van trillingen op het steunvlak van de draaitafel elimineert'. Luxman heeft gekozen voor een tien millimeter dikke, machinaal bewerkte aluminium plint die een stijve basis biedt voor de bewegende delen, terwijl het draaiplateau van vier kilogram een verbeterde stabiliteit en nauwkeurige rotatie biedt.

Het hart van de aandrijving van de PD-151 maakt gebruik van een roestvrijstalen as, een PEEK druklager en een messing radiaallager. Net als de bij de duurdere PD-171A, maakt de PD-151 ook gebruik van een statisch gebalanceerde toonarm van JELCO waarbij eenvoudig het element geplaatst of verwisseld kan worden.

De motor en voedingstransformator zijn geïsoleerd met rubberen dempingsteunen, terwijl een groot kaliber isolerende voeten met hoogteverstelling tot acht millimeter ervoor zorgen dat de draaitafel geïsoleerd en waterpas staat.

De PD-151 weegt 15,7 kilogram en meet 465 x 164 x 322 millimeter (BxHxD).

Luxman PD-151: prijs en leveringsinformatie

Naar verwachting zal de Luxman PD-151 draaitafel in het eerste kwartaal van 2019 leverbaar zijn. Een element wordt niet meegeleverd. Optioneel kan Luxman een vier millimeter dikke acryl stofkap meeleveren. De prijs voor Nederland is nog niet bekendgemaakt.

EDITORS' CHOICE