NIEUWS

Druk op streamingdiensten om afdracht aan artiesten te verhogen

Omdat schouder aan schouder een concert bijwonen momenteel geen goed idee is, zijn de inkomsten uit liveconcerten voor artiesten weggevallen. Concertzalen kunnen alleen digitaal worden bezocht, maar niet iedere artiest heeft een digitale concertzaal. Muzikanten vragen Spotify om drievoudige betalingen te doen ter dekking van verloren concertinkomsten. Streamingdienst Bandcamp heeft gisteren de kosten voor een etmaal verlaagd in het licht van Covid-19, maar er is een toenemende druk op streamingdiensten om artiesten eerlijker te compenseren, aldus is te lezen in The Guardian.

Muziek maken en verspreiden: nu even geen liveconcerten

Muzikanten roepen Spotify op om de royaltytarieven vanwege de pandemie van het coronavirus te verdrievoudigen. Vanwege de uitgevaardigde richtlijnen van overheden zijn veel locaties gesloten en zijn de tours geannuleerd, waardoor de mogelijk belangrijkste inkomstenstroom voor de meeste artiesten is verdwenen.

Een online petitie van muzikant Evan Greer vroeg Spotify om de tarieven permanent te verdrievoudigen en een donatie van 500.000 dollar (432.140 Britse ponden) te doen aan het Covid-19-fonds van Sweet Relief , een liefdadigheidsinstelling in Californië die financiële hulp biedt aan muzikanten en werknemers uit de industrie, aldus is te lezen in een artikel in The Guardian, een gezaghebbende Engelstalige krant.

Een woordvoerder van Spotify zei tegen The Guardian: “Het lijdt geen twijfel dat dit een uitdagende tijd is voor onze makersgemeenschap en we werken eraan om hen te helpen via MusiCares 'Covid-19-hulpfonds om de broodnodige hulp te bieden.”

Spotify voegde eraan toe dat het bedrijf een deel van zijn dataverkeer beschikbaar had gesteld aan regeringen en liefdadigheidsinstellingen om informatie over veiligheid tijdens de huidige pandemie te delen en Spotify ondersteunde ondersteunt naar eigen zeggen deze inspanningen via het noodhulpfonds van de CDC Foundation en het solidariteitsfonds Covid-19 voor de WHO.

Spotify maakt niet bekend hoeveel het artiesten per stream betaalt, maar analisten hebben het berekend op ongeveer 0,00318 dollar. Dit betekent dat een rechthebbende 3,18 dollar (2,74 Britse ponden) per 1.000 streams zou ontvangen. Muzikanten, waaronder cellist Zoë Keating, hebben hun Spotify-afrekeningen door de jaren heen gedeeld en laten zien hoe het royaltytarief lijkt te zijn gedaald. In 2017 vroeg Spotify labels om hun royaltytarieven te verlagen, zodat het economisch verantwoord streams aan zou kunnen bieden (lees: winst zou kunnen maken). In 2019 ging het bedrijf in beroep tegen het besluit van de US Copyright Royalty Board om songwriters en uitgevers tegen 2022 een tariefverhoging van 44% toe te kennen.

De Spotify-petitie van Greer komt omdat het digitale streaming-, inkoop- en merchandisingplatform Bandcamp had aangekondigd vrijdag 20 maart jl. gedurende een etmaal af te zien van de inning zijn provisie. Bandcamp, opgericht in 2008, biedt meer transparantie over de financiële deal die het artiesten biedt dan alle andere grote streamingplatforms. De provisie die een artiest aan Bandcamp afdraagt is doorgaans 15% van de digitale verkoop, 10% van de fysiek verkoop en merchandise en Bandcamp brengt een maandelijks bedrag in rekening voor premium lidmaatschap. Het digitale aandeel daalt van 15% naar 10% zodra een artiest 5.000 dollar (4.338 Britse ponden) aan verkopen bereikt.

"De briljante mensen van Bandcamp doen hun best om muzikanten en labels door deze moeilijke tijd te helpen", twitterde Geoff Barrow van Portishead. 'Ik vraag me af wat Spotify doet?' Het invloedrijke indie-label Thrill Jockey uit Chicago beschreef het als een 'klassebeweging' , terwijl label Sargent House – de thuisbasis van muzikanten zoals Deafheaven, Chelsea Wolfe en Earth – zei dat het 100% van alle inkomsten zou geven aan artiesten van elke Bandcamp-verkoop afgelopen vrijdag.

Analisten voor Quartz ontdekten dat Spotify-streamingcijfers tijdens de pandemie leken te zijn gedaald. In Italië, een van de hardst getroffen landen van Covid-19, bereikten de Top 200 van meest gestreamde nummers in eigen land gemiddeld 18,3 miljoen streams per dag in februari 2019. Sinds de nationale lockdown op 9 maart werd aangekondigd, is dat cijfer niet hoger dan 14,4 miljoen. Quartz vond op 17 maart een daling van 23% in de Top 200-streams in vergelijking met 3 maart. Het rapporteerde vergelijkbare bevindingen in de VS, het VK, Frankrijk en Spanje.

Bron: The Guardian, Musicians ask Spotify to triple payments to cover lost concert revenue


EDITORS' CHOICE