NIEUWSParasound

Parasound lanceert Halo JC 1+ monoblok eindversterker

Het Amerikaanse Parasound heeft de opvolger van de krachtige Halo JC 1 monoblok eindversterker aangekondigd. De opvolger heet Halo JC 1+. De ontwikkeling heeft naar eigen zeggen vijf jaar geduurd. De eerste 25 Watt werkt de versterker in klasse A. In de loop van de lente van 2020 zou hij op de markt moeten komen.

Parasound JC 1+: fijnzinnige krachtpatser

Na vijf jaar onderzoek en ontwikkeling door topontwerper John Curl en Parasound kan het bedrijf nu de opvolger van de Halo JC 1 aankondigen en verwelkomen in de gedaante van de Halo JC 1+ monoblokversterker. De fabrikant stelt dat de Halo JC 1+ verschillende circuitverbeteringen heeft waardoor hij 450 Watt kan leveren in acht Ohm, 850 Watt in vier Ohm en zelfs 1.300 Watt in twee Ohm. De piekstroom is 180 Ampère. Het bedrijf gaat er prat op dat de eindversterker werkt in pure klasse A tot 25 Watt en klasse AB op volle kracht  en toont naar eigen zeggen Curl's aandacht voor detail en geluidskwaliteit.

CEO van Parasound Richard Schram klaart als volgt; “begin 2003 was de JC 1 meteen een succes. We konden ons niet voorstellen hoe we het konden verbeteren. Ik was verrast en opgewonden toen John me begin 2014 belde om zijn ideeën voor een nieuwe versterker te bespreken die de JC 1 aanzienlijk zou overtreffen. Na het zien en horen van het resultaat van prototypes geproduceerd in 2015 en 2016 die de theorieën van Curl bevestigden, samen met de sonische verbeteringen die hij had voorspeld, werd besloten om een nieuwe versterker te creëren om de legendarische reputatie van de JC 1 te eren. De JC 1+ is een technologisch meesterwerk dat de lat voor versterkerprestaties en geluidskwaliteit voor de komende jaren hoger heeft gelegd.”

De nieuwe JC 1+ weegt 48,5 kilogram en is 30 procent zwaarder dan de JC 1. Bovendien biedt de nieuwe afgeschermde ringkerntransformator van 2,1 kVA met premium H18-kwaliteitskern een 20 procent hoger vermogen, samen met een toename van de afvlakcapaciteit van 132.000 uF naar 198.000 uF. De afvlakelco’s zijn van het welbekende Nichicon. De nieuwe versterker heeft 24 Sanken 15A / 230Volt-uitgangstransistors. Het vorige model had er 18. De piekstroom is in het nieuwe model met 33% toegenomen. Het frequentiebereik van de JC 1+ loopt van 2 Hz tot 120 kHz, binnen een marge van 0 tot -2 dB. De dempingfactor is 1.200 bij 20 Hz dus een stribbelende luidspreker wordt goed in bedwang gehouden.

Parasound verklaart dat de Halo JC 1 + de ingangstrap filtert van actieve hoogfrequente ruis met techniek genaamd Bybee Music Rails. Het door John Curl nieuw ontworpen ingangscircuit maakt gebruik van een cascodecircuit met “grotere open-loop bandbreedte en verhoogde lineariteit”, aldus het bedrijf. Ook interessant is dat de JC 1+ voortrap is gemonteerd op FR-408 printplaatmateriaal, dat met name wordt gebruikt in supercomputer- en ruimtevaarttoepassingen. Bovendien is de voeding van de ingangstrap volledig onafhankelijk van de hoofdvoeding, waarbij de ringkerntransformator van de eenheid is geïsoleerd van de gevoelige schakelingen.

De Parasound Halo JC 1+ profiteert naar eigen zeggen ook van het eigen ontwerp van Wilson Audio REL-condensatoren waarvan wordt gezegd dat ze bestand zijn tegen microtrillingen die doorgaans de geluidskwaliteit van andere condensatoren verslechteren.

De toevoeging van een XLR Loop Out, evenals een 12V-trigger / vertraagde inschakeling, vergroten de connectiviteit waardoor gemakkelijk meerdere exemplaren van de JC 1 + (of een andere eindversterker) kunnen worden gebruikt in bi-, tri- en quad-amp configuraties. Volgens Parasound wordt meer-amping vergemakkelijkt door de Neutrik XLR-connectoren en Vampire 24-karaats vergulde ongebalanceerde RCA-uitgangsconnectore. De door Parasound ontworpen CHK Infinium-luidsprekeraansluitingen zijn geschikt voor vorkjes tot 16 millimeter breed, bananenstekkers en 5-AWG blank gestripte luidsprekerkabel.

Parasound JC 1+: prijs en leveringsinformatie

De Parasound Halo JC 1+ eindversterker is straks leverbaar in zwarte en zilverkleurige uitvoering en zal in de loop van het huidige kwartaal op de markt komen. Wij hebben nog geen prijsinformatie voor Nederland vernomen.

EDITORS' CHOICE