NIEUWSMission

Mission ZX-serie: nieuwe vlaggenschip productlijn voor muziek en home cinema

De Britse luidsprekerfabrikant Mission heeft de nieuwe ZX-serie gelanceerd. De ZX-serie is de nieuwe vlaggenschip productlijn van het bedrijf. Met geavanceerde drivers, een innovatief ontwerp en een eigentijdse stijl, bouwt de ZX-serie voort op het succes van de LX- en QX-reeks en bevat en verbetert verschillende belangrijke functies bij het nastreven van de mantra van het bedrijf: “Muziek is de meester. Technologie is de slaaf,” aldus Mission. 

Mission ZX-serie: familie voorzien van nieuwe techniek

Het in Groot-Brittannië gevestigde Mission heeft eerder de instaplijn LX-serie en de middenlijn QX-serie op de markt gebracht. Nu was het kennelijk tijd om de bovenkant van het portfolio aan te pakken en het bedrijf heeft dan ook de acht leden tellende ZX-productlijn onthuld.

De ZX-serie bestaat uit twee monitorluidsprekers (ZX-1 en ZX-2), drie vloerstaanders (ZX-3, ZX-4 en ZX-5), twee centerluidsprekers (ZX-C1 en ZX-C2) en een surround-luidspreker voor plaatsing dicht tegen een muur (ZX-S). Er is ook nieuwe technologie voor het project geïntroduceerd, waaronder recent ontwikkelde drivers, motorsystemen en crossover-filters.

Mission ZX-serie: tweeter

Mission heeft gekeken naar het traditionele dome-tweeter ontwerp en merkte op dat het een inherent gebrek heeft doordat de spoel slechts aan één deel van het diafragma is bevestigd. Dit kan leiden tot cavitatie waarbij het midden van een typische tweeterkoepel in tegenfase naar de rest van de koepel wordt verplaatst.

Om dit aan te pakken, is het midden van de dome-conus vast en is de spoel halverwege de koepel bevestigd die de koepel in twee ringen vormt met de stemspoel in het midden. Deze opstelling wordt de Mission Ring Dome genoemd. Dit stelt de spreekspoel in staat om de dome nauwkeuriger en efficiënter aan te sturen, wat leidt tot lagere vervorming en verbeterde prestaties bij frequenties tot 30 kHz. De Mission Ring Dome-eenheden ontluchten in een gesloten en gedempte kamer zodat resonanties worden geabsorbeerd en de tegendruk op de dome sterk wordt verminderd.

Mission ZX-serie: middentoner en woofer

De woofers en middentoners die in de ZX-serie worden gebruikt, zijn een verbeterde versie van het eigen DiaDrive-ontwerp van Mission waarbij de gebruikelijke conus- en stofkapopstelling wordt vervangen door een naadloos kromlijnig diafragma. Het naadloze diafragma is gemaakt van een geavanceerde aluminiummatrix, terwijl de secundaire subconus, die is verbonden met de spreekspoelen, wordt ontlucht om ingesloten lucht te verwijderen, waardoor resonantie wordt verminderd en de helderheid van de middentonen wordt verbeterd.

Bovendien is het soepel gevormde membraan gekoppeld aan een onderscheidende omgekeerde surround die bewegende golven dempt die naar de buitenrand van het membraan bewegen. De omgekeerde surround heeft een geventileerde afdekking om de uitvoer te regelen, wat verder bijdraagt aan de heldere en nauwkeurige midrange-uitvoer van de luidspreker tot boven 3 kHz.

Krachtige magneetsystemen worden door de DiaDrive-drivers gebruikt om de aandrijfmotorsystemen van de bestuurder te ondersteunen die een krachtige en voorbijgaande aanval leveren wanneer het diafragma de muzikale golfvorm volgt. Om ongewenste bewegingen door deze magneten te voorkomen (omdat alleen het membraan wordt verondersteld te bewegen), worden de motoreenheden gestabiliseerd door speciale beugelsystemen in de kasten die de magneten van de aandrijfeenheid nauwkeurig lokaliseren en ondersteunen.

Speciaal gemaakt dempingsmateriaal is intern aanwezig om ongewenste energie in de kasten te absorberen. Dit werkt samen met sleufvormige reflexpoorten die aan de achterzijde uitkomen. De flair van deze poorten is gekarteld, wat helpt om de luchtstroom onder hoge druk te verzachten, terwijl de asymmetrische vorm volgens Mission het “schurende” geluid verbreekt dat kan worden geproduceerd door gewone ronde poorten. Deze poorten versterken de basdrivers en dragen bij aan de goed gedefinieerde bas en heldere helderheid van de luidspreker.

De DiaDrive-drivefrs worden geleverd in een standaard 130 mm diafragma dat in het hele ZX-assortiment wordt gebruikt, behalve in de grootste ZX-5 vloerstaande luidspreker, die een groter 165 mm diafragma bevat.

Mission ZX-serie: plaatsing van drivers

In het geval van de ZX-1 standmount-luidspreker wordt deze DiaDrive-eenheid boven de tweeter geplaatst in een Inverted Driver Geometry (IDG) die helpt de padlengten van de akoestische centra van de twee drivers te egaliseren, zodat de geluidsgolven samenvallen met de hoogte van het hoofd van de luisteraar.

De ZX-2 tot ZX-5 stereomodellen gaan nog een stap verder met een volledige D'Appolito-array, waarbij de tweeter tussen een paar DiaDrive-eenheden wordt geplaatst en in het geval van de ZX-4 en ZX-5, een extra woofer wordt toegevoegd om een drieweg configuratie te maken.

Mission's IDG-configuratie helpt ook bij het ontwerp van het crossover-netwerk door ervoor te zorgen dat de padlengtes van bas / midden- en treble-eenheden gedeeltelijk worden gecompenseerd door de tijd dat de transiënten van elke driver de oren van de luisteraar bereiken. De uitgebreid geteste crossover helpt ervoor te zorgen dat de drivers in perfecte harmonie werken, zodat de luidspreker zich als een enkel, samenhangend systeem gedraagt.

Mission ZX-serie: prijzen en leveringsinformatie

De Mission ZX-serie is naar verwachting vanaf eind november verkrijgbaar in zwart of wit hoogglans uitvoering. De prijzen voor Nederland moeten nog bekend worden gemaakt.

MERK

EDITORS' CHOICE