Luxe hoofdtelefoons met noise-cancelling zijn zeer populair. Naar je muziek kunnen luisteren zonder gestoord te worden door omgevingsgeluid is dan ook heel fijn, zowel in de trein als in die dekselse open kantoorruimtes. Maar moet een NC-hoofdtelefoon ook duur zijn? Philips’ gloednieuwe PH805 claimt van niet.
Philips PH805
De PH805 is een van de eerste Philips-hoofdtelefoons die verschijnt nadat de licentie voor de audio-afdeling verhuisde naar TP Vision, de mensen die al een aantal jaren onder de Philips-vlag uitstekende televisies bouwen. Zie in die context ook de samenwerking met Bowers & Wilkins. De PH805 is echter intern ontwikkeld en wil scoren door te doen wat Philips op audiovlak altijd deed: voor een redelijke prijs toch behoorlijk veel kwaliteit bieden. Het prijskaartje van net geen 180 euro is dan ook een stukje lager dan de topmodellen qua noise-cancelling-hoofdtelefoons, zoals de Sony WH-1000XM3, de Dali iO6 of de Bose NC Headphones 700. En dat zijn slechts enkele modellen die we kunnen opnoemen, want er zijn er nog veel meer. Kortom, de Philips-koptelefoon betreedt een wel heel drukke arena.
Naast een scherp prijskaartje voor het segment pakt de draadloze PH805 uit met een noise-cancelling die 95 procent van omgevingsgeluid elimineert, touchcontrols aan de zijkant en een hoog comfortgehalte. Ook niet mis is de autonomie die Philips opgeeft: 30 uur zonder, 25 uur mét noise-cancelling. Dat cijfer plaatst de PH805 qua autonomie meteen vooraan in het peloton.
Modern en vertrouwd
Philips doet bij de koptelefoon een flexibele case cadeau, wat we echt wel een must vinden op dit prijspunt. Het is geen goedkoop extraatje dat er snel werd bijgevoegd, want de case ziet er duurzaam uit en is bestand tegen de ongemakken van het pendelen. De samenvouwbare PH805 past er netjes in, met nog plaats voor de meegeleverde accessoires. Verstopt in de case zit er nog een wel heel korte USB-laadkabel, vliegtuigadapter en een dunne kabel die je kunt gebruiken om de hoofdtelefoon bekabeld aan te sluiten. Misschien is er nog net genoeg ruimte in de case om een kleine muziekspeler mee te nemen, iets zoals de Shanling M0 of FiiO M5.
De PH805 maakt meteen een goede indruk. Het design is modern en komt strak over. Er zijn weinig naden en de hoofdband gaat via een S-vormige beugel vloeiend over in de earcups. Die zijn volledig matzwart, met een kunststof waarin een heel lichte eierschaal-textuur is aangebracht, en zonder logo of knopjes. Heel strak allemaal. Het design doet ons eerlijk gezegd wel denken aan de duurdere Sony WH-1000XM3. Er zijn wel wat oppervlaktes die wat meer vingerafdrukgevoelig zijn. Bij het dichtklappen schrikken we ook wel van het luide krak-geluid dat het scharnier maakt, maar dat lijkt bedoeld te zijn. Het ontstaat blijkbaar als de scharnieren ontgrendeld worden.
Qua draagcomfort scoort de PH805 hoog. De dikkere oorkussens rusten heel comfortabel op de oren en zorgen niet voor al te veel warmte, al is een zekere oorbroei altijd wel onvermijdelijk bij over-ears. Dat hoort er nu eenmaal bij. Ook de hoofdband is aan de kruin gewatteerd, waardoor de PH805 zelfs op een kaal hoofd – guilty as charged – prima rust.
Touchpad-bediening
Noise-cancelling hoofdtelefoons kun je vaak bedienen via knopjes of via een touchpad. Philips wou duidelijk niet kiezen, want bij de PH805 doe je sommige zaken via de grote touchpad aan het rechteroor en andere zaken via de schuif/drukknop onderaan dezelfde behuizing. Via de touchpad regel je het volume door op of neer te vegen. Je kunt ook schakelen tussen de drie geluidsmodi door te tikken. De schuifknop naar boven of onder drukken laat je dan weer vooruit en achteruit in je playlist verspringen, indrukken is stoppen en pauzeren. Het klinkt als een hele boterham, maar in de praktijk heb je het snel door. En vooral: de touchpad reageert snel op aanrakingen, iets dat zelfs bij dure NC-koptelefoons niet altijd het geval is.
Hoe zit het nu met het tikken op de touchpad? Je doet dit om snel de noise-cancelling in en uit te schakelen. Tussen ‘aan’ en ‘uit’ is er ook een Ambient Sound-modus, waarbij het volume van de muziek sterk verminderd wordt en omgevingsgeluid deels wordt doorgelaten. Dit is handig om even een gesprek of een aankondiging in het station te volgen, zonder dat je de koptelefoon moet afnemen.
Effectief tot op zekere hoogte
Philips claimt met de noise-cancelling in de PH805 ongeveer 95 procent van het omgevingsgeluid te elimineren. O dat cijfer te halen registeren vier microfoons het lawaai rondom je. Positief, want hoe meer microfoons, hoe effectiever het antigeluid dat door de computer in de hoofdtelefoon opgewekt wordt. Alles elimineren kan echter niet; noise-cancelling is vooral effectief tegen lagere frequenties. Een koptelefoon moet ook passief goed isoleren, iets dat de goed passende PH805 met die dikke oorkussens behoorlijk goed doet. Als we dan de noise-cancelling testen in een aantal luidruchtige omgevingen, noteren we dat het behoorlijk effectief is tegen rolgeluiden in de auto en trein, maar dat spraak en hoge geluiden nog zachtjes hoorbaar zijn. Bij een treinrit door een hevige regenbui verdwijnt het geraas van de treinstel bijvoorbeeld wel, maar konden we nog lichtjes de druppels horen neerkomen. Een pluspunt van NC-hoofdtelefoons is dat ze je door het elimineren van lawaai minder vermoeien bij het luisteren. Het echt vermoeiende zit hem in die lage frequenties – en die zijn hier weg.
De eerdergenoemde Sony en Bose doen het op vlak van noise-cancelling wel nog beter. Ze claimen (terecht, naar onze mening) tot 99 procent van het lawaai te onderdrukken – maar deze topmodellen kosten dan ook aanzienlijk meer dan deze Philips. Tijdens het pendelen en reizen zal de PH805 prima dienst doen, lijkt ons. In een open kantoor zal je misschien nog wat horen van druk pratende collega’s, toch als je zelf aan het luisteren bent naar rustige muziek op een lagere volume. Bij totale stilte, bijvoorbeeld tussen tracks, hoor je trouwens wat lichte ruis als bijproduct van de noise-cancelling. Ook dat is niet abnormaal, zelfs topmodellen hebben er wat last van. Bij het testen noteren we overigens dat het bereik van de PH805 zeer goed is, zelfs op een andere verdieping houdt de verbinding met onze Huawei P30 Pro stand.
Muziek voor onderweg
Klankmatig is de PH805 een rasechte Philips, met een warmer geluid gericht op lang luisteren en in dit geval ook met dominantere, vettere bas. Het neigt wat naar bashead-territorium bij ‘Bad Guy’ van Billy Eilish, maar het is wel een geschikte sound voor het nieuwe album van meesterstem Michael Kiwanuka en even goed voor de Ierse post-punk van The Murder Capital. Gitaarmuziek gaat de PH805 goed af, merken we ook als we eindelijk de tijd hebben om ‘Fear Inoculum’ van Tool grondig te beluisteren. De typerende strakke basdrumslagen weet de PH805 zonder teveel wolligheid te presenteren, terwijl de presentatie open genoeg is om het spectaculaire drumroffels door de ruimte te laten bewegen en vocals vol te presenteren. Bij onze klassieke test-playlist voelen we de nood om via een equalizer de klank wat minder vet te maken, zodat het fijne detail iets beter naar voren komt.
En wie onderweg in plaats van muziek verkiest om naar een film te kijken: hier kan de PH805 probleemloos voor dienen. Ook met noise-cancelling ingeschakeld bleef de audio bij ‘Paddington’ via Netflix op de P30 Pro perfect gesynchroniseerd.
Conclusie
De Philips PH805 is geen ultieme noise-cancellinghoofdtelefoon, maar biedt heel veel voor de helft van de prijs van een high-end model. We hadden graag minstens ondersteuning gezien voor AAC (en nog beter: aptX), maar de ronduit uitstekende autonomie en het hoge comfortgehalte zijn sterke pluspunten. Dat maakt deze Philips bij uitstek geschikt voor budgetbewuste pendelaars die hun dagelijkse trektocht van en naar het werk heel wat leuker willen maken.
Philips PH805
179,99 euro | www.philips.com
Beoordeling 4 op 5