NIEUWS

FiiO M11 en M5: nieuwe draagbare muziekspelers

Het Chinese audiobedrijf FiiO heeft een tweetal nieuwe draagbare muziekspelers aangekondigd die in de loop van dit voorjaar op de markt moeten komen. Het nieuwe vlaggenschip is de M11 die is voorzien van een 6-core Exynos 7872 chip en een AK4493EQ DA-converter. De tweede is de M5 die met een gewicht van slechts 38 gram vooral gericht lijkt op sporters.

FiiO M11 Smart Lossless Playback: nieuw vlaggenschip gebaseerd op Exynos-platform

Het in China gevestigde FiiO Electronics Technology Co Ltd. maakt voornamelijk draagbare muziekspelers, DA-converters en versterkers, al dan niet gecombineerd in één behuizing. Het bedrijf heeft twee nieuwe muziekspelers aangekondigd. De nieuwe M11 is straks het nieuwe vlaggenschip van FiiO.

De nieuwe M11 maakt gebruikt van Samsung‚Äôs Exynos-platform dat ook in smartphones is te vinden. Het Exynos-platform geeft aan de ene kant meer dan voldoende prestaties voor een probleemloze werking, maar tegelijkertijd ook een zeer laag stroomverbruik, zodat een lange levensduur van de batterij kan worden bereikt. Het is ook een ge√Įntegreerde oplossing die bijna alle relevante componenten van een mobiel apparaat bevat, zodat de ontwikkelaars van FiiO hun focus konden leggen op de essenti√ęle kenmerken van een draagbare hi-res audiospeler.

De M11 is concreet voorzien van een Samsung Exynos 7872-platform, waar een 6-core processor (twee maal A73 2 GHz, vier maal A53 1,66 GHz, 14 nm) meer dan voldoende prestaties biedt. Aan geheugen is 3 GB RAM en 32 GB ROM beschikbaar. De M11 draait op Android 7.0 en wordt bediend met de nieuw ontworpen FiiO Music App. De opslagcapaciteit kan met microSD-kaartjes worden uitgebreid.

De M11 kan verbinding maken via  dual-band WiFi en bluetooth. Niet alleen SBC, AAC en aptX worden ondersteund, maar ook aptX LL, aptX HD en LDAC. FiiO spreekt over lossless bluetooth-ontvangst. De bluetooth-module kan dus zowel als zender als als ontvanger worden gebruikt. De M11 draagt een hi-res label en is ook gecertificeerd voor Hi-res Wireless Audio. Voorts ondersteunt de M11 UPnP en DLNA.

De usb-c aansluiting kan worden gebruikt voor verbinding met een Windows- of Apple-computer waarbij de M11 als externe DA-converter gebruikt kan worden. Het opladen van de M11 gatt ook via de usb-c aansluiting. De lithium-polymeer accu heeft een capaciteit van 3800 mAh die een speelduur van maximaal 13 uur zou moeten verschaffen.

Een van de opvallende kenmerken van de nieuwe FiiO M11 is het geplaatste display van 5,12 inch. Het beslaat nagenoeg de gehele voorzijde van de speler en heeft een resolutie van 720 x 1440 pixels.

Het audiogedeelte van de M11 is gebaseerd op een TrueBalance Architecture. De DAC is afkomstig van AKM, type AK4493en ondersteunt alle gangbare audioformaten in PCM en DSD tot DSD256. De eindtrap is gebaseerd op een Texas Instruments OPA926 operationele versterker en de gebruiker heeft de beschikking over een ongebalanceerde 3,5 mm stereo mini-jack (195 mWatt bij 32 Ohm) en een gebalanceerde verbinding, ontworpen als 2.5 mm 4-pins aansluiting, alsmede 4,4 mm 4-pins aansluiting (550 mWatt bij 32 Ohm). Elke hoofdtelefoon kan op de best mogelijke manier worden aangesloten. Ten slotte, de M11 heeft ook een coaxiale S/P DIF-aansluiting.

De behuizing is gemaakt van aluminium waarbij niet alleen de voorkant, maar ook de achterkant is gemaakt van gehard glas, versterkt met een dunne laag koolstofvezel wat een speciaal optisch contrast oplevert. Aan de zijkant bevindt zich een draaiknop/drukknop. Deze knop is, afgezien van het display, het essenti√ęle bedieningselement van de nieuwe M11 Smart Lossless Playback draagbare muziekspeler. De afmetingen zijn 130 x 70,5 x 15,5 millimeter; het gewicht is 211 gram.

Naar verwachting zal FiiO’s nieuwe M11 in mei 2019 op de markt komen voor 450 dollar. De prijs voor Nederland is nog niet bekend.

FiiO M5 Hi-Res Lossless Music Player: lichte muziekspeler in de vorm van een smartwatch

Naast de M11 heeft FiiO  ook de M5 aangekondigd. De M5 is met 45,3 x 42 x 13,9 millimeter en 38 gram een heel stuk kleiner en lichter dan de M11 en lijkt dan ook heel geschikt voor sporters. Ondanks het kleine formaat is de M5 een muziekspeler, DA-converter, bluetooth-ontvanger en hoofdtelefoonversterker. Ook de M5 is uitgerust met een usb-c aansluiting. De behuizing is gemaakt van aluminium met een voorkant en achterkant van krasbestendig glas.

Het hart van FiiO’s M5 is een zogenaamd SoC platform (silicium op een chip), namelijk de Ingenic X1000E. De bluetooth-chip, een Qualcomm CSR8675, kan 24-bits audiosignaal verwerken. De M5 ondersteunt alle gangbare bluetooth codecs, te beginnen bij SBC, AAC, aptX, aptX HD, HWA en LDAC als ontvanger  en SBC, aptX en aptX HD als zender. De M5 is uitgerust met twee microfoons en is geschikt om telefoongesprekken te voeren.

De DA-conversie is in handen van een AK4377A high-performance chip van AKM, die PCM-signaal kan verwerken tot maximaal 32-bits/768 kHz en DSD tot DSD256. Met als de grotere M11, heeft de M5 zowel het Hi-res Audio-logo als Hi-res Audio Wireless. De opslagcapaciteit kan worden uitgebreid met een microSD-kaartje.

De bediening vindt plaats met een kleuren IPS-aanraakscherm van 1,54 inch met een resolutie van 240 x 240 pixels. De weergave van het scherm is draaibaar. Het scherm kan ook datum en tijd weergeven en een stappenteller is ook ingebouwd.

De FiiO M5 Hi-res Lossless Music Player heeft een ingebouwde toonregeling met acht presets, namelijk Rock, Klassiek, Jazz, Pop, Dance, Vocal, Metal en Custom. Analoge uitvoer gaat naar een 3,5-mm stereo mini-jack (45 mWatt). De M5 heeft geen symmetrische aansluiting. Deze 3,5 mm mini-jack is een zogenaamde combo-connector die tevens is voorzien van een coaxiale S/PDIF-interface voor directe digitale verbinding met een audiosysteem.

De ingebouwde 3,8-Volt lithium-polymeer batterij van de M5 heeft een capaciteit van 550 mAh en zou een speelduur van maximaal 15 uur moeten bieden.

FiiO heeft nog geen prijsinformatie over de M5 verstrekt. Levering en het vrijgeven van meer details zal waarschijnlijk in mei 2019 plaatsvinden.


EDITORS' CHOICE