AXA35 en AXC35: techniek, aansluitingen en bediening

Cambridge Audio AXA35: louter analoge aansluitingen en functies

De AXA35 is een geïntegreerde versterker met alleen analoge aansluitingen. Het apparaat is tamelijk plat (83 millimeter hoog), maar weegt desondanks iets meer dan vijf kilogram. Wie door het rooster aan de bovenkant kijkt, ziet de verklaring: een relatief forse ringkerntransformator als basis van de voeding.

In dit prijssegment zijn versterkers beschikbaar die ook digitale ingangen aan boord hebben, maar Cambridge heeft daar bij de AXA35 van afgezien en zich volledig geconcentreerd op de analoge schakelingen, en een degelijk uitgevoerde voeding. Voor een prijs van 395 euro moeten keuzes gemaakt worden en kan je niet alles krijgen. Analoge versterkers hebben bovendien een belangrijk voordeel vergeleken met apparaten die streaming-functies aan boord hebben, of zogenaamde smart-apparaten. De functies van analoge versterkers (en andere analoge audioapparaten) zijn immers niet gevoelig voor veroudering en analoge apparaten kennen geen beveiligingsproblematiek, hebben geen software aan boord  en zijn dus niet gevoelig voor updateritis. De maker van een analoog audioapparaat kan de luisteraar niet bespioneren en aan de haal gaan met persoonlijke data.

Het centrale display is goed afleesbaar, ook als er wat licht op valt. Het display geeft de gekozen ingang weer. Als het volume wordt bijgesteld, is de nieuw gekozen stand enkele seconden zichtbaar, waarna weer de gekozen ingang is af te lezen. De AXA35 heeft ook een toonregeling aan boord, maar die is een beetje verstopt achter het “Menu”-knopje.

Het volume van de AXA35 wordt geregeld met de draaiknop op het front of met knopjes op de afstandbediening. In beide gevallen wordt een microprocessor aangestuurd. Een analoge potentiometer is gevoelig voor slijtage, vervuiling en kanaalongelijkheid. Een microprocessor is dat niet. Als de versterker wordt ingeschakeld, staat het volume standaard laag, ongeacht  bij welke stand de versterker is uitgeschakeld. De luisteraar zal dus niet worden verrast en zal bewust het volume open moeten draaien.

De gebruiker heeft een viertal cinch-lijningangen tot zijn beschikking genaamd A1 t/m A4. Op het frontpaneel is een 3,5 mm jackplugingang geplaatst om snel een mobiel apparaat aan te kunnen sluiten. De jackplugingang deelt de signaalweg met aansluiting A1, of is eigenlijk een aftakking. Als een jackplug wordt ingeprikt wordt het signaal van de jackplug opgepikt en wordt de A1-cinch aan de achterzijde afgekoppeld.

Cambridge Audio AXA35: ook een draaitafelingang

Ook heeft de AXA 35 een draaitafelingang geschikt voor mm-elementen of high-output mc-elementen. De draaitafelingang is niet instelbaar, hetgeen overigens gebruikelijk is in dit prijssegment. Volgens de handleiding wil de draaitafelingang bij aansluiting van een mc-element graag eens signaal tussen 2 en 6 mVolt met een impedantie tussen 30 kOhm en 50 kOhm zien.

Cambridge Audio AXA35: overige aansluitingen

Op het front van de AXA35 is een jackplug hoofdtelefoonaansluiting te vinden. Cambridge adviseert gebruik van een hoofdtelefoon met een impedantie tussen 32 Ohm en 600 Ohm.

Wie een opnameapparaat aan wil sluiten, gebruikt daarvoor de Rec Out-aansluiting. Wellicht ten overvloede, de volumeregeling werkt niet op de Rec Out-aansluiting. Een Rec Out-aansluiting is geen voorversterkeruitgang die op een eindversterker aangesloten kan worden.

Op de achterzijde is een usb-aansluiting aanwezig. Dit is een voedingsaansluiting, geen data-aansluiting. De usb-aansluiting kan bijvoorbeeld worden gebruikt voor de voeding van een bluetooth-ontvanger.

De luidsprekeraansluitingen zijn relatief zwaar uitgevoerd voor deze prijsklasse en accepteren bananenstekkers of blank draad.

Cambridge Audio AXA35: technische gegevens

Het door Cambridge Audio opgegeven vermogen van de AXA35 is 35 Watt per kanaal bij een luidsprekerimpedantie van acht Ohm. Bij en luidsprekerimpedantie van vier Ohm is een maximaal vermogen van 48 Watt per kanaal beschikbaar. Het frequentiebereik loopt van 5 Hz tot 50 kHz (op niveau –3 dB) en dat is ruimschoots meer dan de gangbare bronnen kunnen geven. Met een dempingfactor van meer dan 50 zal de AXA35 de meeste luidsprekers wel in bedwang kunnen houden.

De AXA35 is geen krachtpatser, maar dat mag geen verwondering wekken, de verkoopprijs van 395 euro in aanmerking genomen. Het vermogen is echter voldoende om een kleine of middelgrote luisterruimte te vullen met geluid, mits de aangesloten luidsprekers niet al te ongevoelig zijn. Een krachtiger versterker klinkt niet noodzakelijkerwijs beter. Straks meer over de klank van de AXA35.

Ja, een goedwerkende lichte kunststof IR-afstandbediening wordt meegeleverd.

Cambridge Audio AXC35: klassieke cd-speler, ook als loopwerk te gebruiken

De AXC35 mag een klassieke cd-speler genoemd worden, maar hij kan ook zelfgebrande cd’s afspelen met daarop mp3- of wma-bestanden. De lade zit in het midden, boven het display. Het loopwerk is naar verluidt afkomstig van Sony. DA-conversie komt voor rekening van een chip van Wolfson Microelectronics, type WM8524.

De bediening kan met de knopjes op het front, maar met de meegeleverde IR-afstandbediening zijn meer bedieningsopties beschikbaar en kan bijvoorbeeld een selectie van de nummers op de geladen cd worden geprogrammeerd. Of de nummers kunnen in een willekeurige volgorde worden afgespeeld. De IR-afstandbediening is overigens precies dezelfde als die van de AXA35. Wie beide apparaten zou kopen kan dus één exemplaar in de kast leggen als reserve.

De AXC35 heeft geen digitale ingangen en kan dus niet als DA-converter voor een ander apparaat worden gebruikt. Hij heeft wel een coaxiale digitale uitgang en zou dus als loopwerk voor een hoogwaardige DA-converter kunnen dienen. De analoge uitgang is uitgevoerd in cinch.

Cambridge Audio AXC35: technische gegevens

Het frequentiebereik van de AXC35 is 20 Hz tot 20 kHz binnen een marge van +/– 0,4 dB. De S/R-verhouding is groter dan 95 dB. De kanaalscheiding is circa 95 dB bij 20 kHz en 98 dB bij 1 kHz.  Het uitgangsniveau is 2 Volt bij 1 kHz. Dit zijn prima cijfers voor een cd-speler van nog geen 400 euro.

We gaan de AXA35 en AXC35 aansluiten en naar muziek luisteren.


EDITORS' CHOICE