Harman Luxury: veel nieuwe producten van Mark Levinson, JBL Synthesis en Revel

Medio september vond in Amerika de CediaExpo plaats. Voor Harman Luxury Audio – de groep die onder andere onze merken Mark Levinson, Revel, Lexicon en JBL Synthesis omvat – was het dit jaar wellicht het grootste evenement ooit. Op de enorme stand introduceerde Harman ruim 20 nieuwe producten die de komende maanden ook bij ons op de markt zullen gaan verschijnen. We hebben er een aantal in een overzicht gezet.

Mark Levinson No. 5101

Deze zomer introduceerde Mark Levinson de No 5805 en No 5802 geïntegreerde versterkers uit de 5000-serie. Met verkoopprijzen van respectievelijk € 9190,- en € 7990,- snijden deze modellen duidelijk een lagere prijsklasse aan zonder in te leveren op de bekende Mark Levinson-kwaliteiten. In december wordt daar vanuit importeur Reference Sounds een nieuwe bron aan toegevoegd die cd's en sacd’s afspeelt, ruimte biedt voor DA-conversie vanaf externe digitale bronnen, muziek streamt via Google ChromeCast en direct een ROON end-point is. Daarbij is hij ook in staat om MQA files in de allerhoogste resolutie weer te geven. Deze Mark Levinsin No. 5101, al gespot in München, wordt nog voor het einde van het jaar verwacht met een adviesprijs rond de 6.490 euro. 

Uitbreiding Revel Beryllium-serie luidsprekers

De speakers van Revel worden gedreven door wetenschap en vervaardigd langs speciale, door Revel ontwikkelde richtlijnen. Tot stand gekomen door onderzoek die antwoord geeft op de vraag waaraan de luidspreker moet voldoen om thuis tot de beste muzikale prestaties te komen. De Be-serie opgebouwd rond een bijzondere Beryllium tweeter is Revel’s meest recente kunststuk. Tot nu toe was deze serie beperkt tot de compacte 126Be monitor en forse F228Be vloerstaander, maar daar komt binnenkort verandering in.

Het meest verwachtingsvol volgens importeur Reference Sounds is de F226Be. Een compactere 3-weg vloerstaander met twee 6,5” DCC woofers die zich onder de F228Be zal positioneren. Verwachte richtprijs is 6.498 euro per set, leverbaar in Gloss White, Black, Walnut en Silver.

De eerste F226Be modellen worden nog in oktober verwacht. De Be serie zal ook uitbreiding gaan vinden boven de F228Be met de machtige F328Be. Niet twee maar drie 8” DCC woofers met voor hun taak geoptimaliseerde motorstructuur. De Waveguide rond de Beryllium tweeter is verder geperfectioneerd voor de 5,25” midrange met een nog homogener afstraalgedrag als resultaat. De F328Be zal naar verwachting in februari 2020 gepresenteerd kunnen worden en krijgt een adviesprijs van 14.498 euro per set.

Tot slot zal de Be-serie traditiegetrouw compleet gemaakt worden met een centerspeaker die zich in klasse kan meten met de rest van de serie. Dit betekent een flinke center in de vorm van de C426Be. Vier 6,5” DCC woofers flankeren een 5,25” midrange met daarboven de 1” Beryllium dome in Revel’s WaveGuide. Deze opbouw garandeert een extreem grote openingshoek, enorme dynamiek en een klank die ook de oh zo belangrijke lagere frequenties volledig beheerst weergeeft. De C428Be centerspeaker heeft een verwachte adviesprijs van 4.249 en is medio januari 2020 op de markt.

JBL Synthesis HDI 

JBL is het grootste merk binnen de Harman groep, met ruim 70 jaar luidsprekerhistorie, marktleiderschap op het gebied van mobiele audioproducten en de gigantische JBL Pro-tak. Desalniettemin is het feit dat verreweg de meeste bioscopen wereldwijd zijn uitgerust met JBL – JBL Synthesis, wat hier direct van afgeleid is – relatief onbekend. De nieuwe HDI-series en de 16 kanaals AV receivers/processoren moeten dat veranderen.

HDI staat voor High Definition Imaging Waveguide en stamt van JBL’s professionele studiomonitoren. Met de HDI luidsprekerserie wordt die techniek voor een veel breder publiek bereikbaar gemaakt. Een luidsprekerlijn bestaand uit een monitor, een tweetal vloerstaanders, 12" subwoofer en een centerspeaker waarvan het kloppende hart opgebouwd is rond een D2 compressiedriver met HDI Waveguide. Deze technologie wordt gekenmerkt door een enorme dynamiek, snelheid en headroom en is daarmee ook uitermate geschikt voor surround toepassingen. Daarbij ziet de strak gevormde lijn er ook nog eens heel goed uit. JBL's HDI-series zal naar verwachting medio januari 2020 op de markt verschijnen tegen onderstaande prijzen. 

  • JBL Synthesis HDI-1600 2-weg monitor, 6,5” mid/laag: € 1.990,- per set
  • JBL Synthesis HDI-3600 3 weg vloerstaander, 6,5” mid/laag: € 4.290,- per set
  • JBL Synthesis HDI-3800 3 weg vloerstaander, 8” mid/laag: € 5.490,- per set
  • JBL Synthesis HDI-4500 3 weg centerspeaker, 5,25” mid/laag: € 1.890,- per stuk
  • JBL Synthesis HDI-1200P 12” subwoofer, actief: € 3.290,- per stuk
  • JBL Synthesis HDI-FS Stand voor HDI-1600 € 450,- per set

Kijk voor meer informatie op de website van importeur Reference Sounds.


EDITORS' CHOICE