NIEUWSSony

Sony SA-Z1: near-field monitor, te zien op IFA


Sinan Kökbugur | 09 september 2019 | Fotografie Fabrikant | Sony

Sony heeft op de IFA in Berlijn de SA-Z1 aan het publiek getoond, een setje actieve luidsprekers die bedoeld zijn voor gebruik op een bureau of op de mengtafel van een opnamestudio. De SA-Z1 is een master/slave-systeem met coaxiaal geplaatste drivers voor een bijna puntvormige geluidsbron. Naar verwachting zullen ze in het voorjaar van 2020 op de markt komen.

Sony SA-Z1: prijzige desktop-luidsprekers

Het Japanse Sony kan het ook anders, d.w.z: niet alleen bluetooth-luidsprekers bouwen voor de reguliere consumentenmarkt, maar ook echt geavanceerde en navenant dure high-end producten. Op de IFA in Berlijn, de reguliere kermis, heeft het bedrijf nu een set near-field monitorluidsprekers van maar liefst 7.000 euro aan het publiek getoond. Het nieuwe master/slave-systeem heet SA-Z1, behoort tot de Signature-serie en is bedoeld voor gebruik op een bureau, of op de mengtafel van een studio.

De woofers en tweeters zijn coaxiaal opgesteld en vormen een bijna puntvormige geluidsbron. Om de stralingshoek van de hoogste frequenties te verbreden, heeft Sony drie tweeters met elkaar gerangschikt. Twee woofers zijn horizontaal tegenover elkaar gemonteerd zodat de trillingen elkaar opheffen. Om resonanties in de behuizing te voorkomen, heeft Sony de behuizing samengesteld uit afzonderlijke panelen van verschillende aluminiumlegeringen.

De SA-Z1-luidsprekers worden aangedreven door dezelfde DA hybride versterkingscircuits van de Sony A-ZH1ES-hoofdtelefoon uit de Signature-serie, maar met een nieuwe GaN (Gallium Nitride) power-halfgeleider om vervorming te verminderen. De analoge ingangen van de SA-Z1 zijn cinch, mini-jack en XLR. Er zijn ook digitale ingangen: USB-B, S/PDIF optisch en USB-micro voor een Walkman. De bronnen zijn verbonden met de master, die het signaal van het andere stereokanaal via een kabelverbinding naar de slave zendt.

De gang naar de winkel staat gepland voor het voorjaar van 2020.

EDITORS' CHOICE