Pro-Ject X2: tweede draaitafel in de X-productlijn

Draaitafelbouwer Pro-Ject heeft de X2 aangekondigd, na de X1 de tweede draaitafel die lid is van de X-productlijn. De X2 is boven de X1 gepositioneerd en is volgens Pro-Ject een compromisloos ontwerp, net als de X1. De X2, leverbaar in drie uitvoeringen, kan met of zonder element worden geleverd.

Pro-Ject X2 draaitafel

Onlangs hebben wij geschreven over de X1, een naar eigen zeggen compromisloze draaitafel van het in Oostenrijk gevestigde Pro-Ject Audio Systems. De X1 krijgt gezelschap van de X2, de tweede draaitafel in de X-productlijn. De X2 is duurder dan de X1, maar deelt min of meer hetzelfde DNA.

Dit begint al met het 50 millimeter dikke chassis, dat wordt CNC gefreesd uit MDF en is voorzien van een uitgebreide exclusieve afwerking in acht lagen, die met de hand wordt gepolijst. De X2 is verkrijgbaar in zwart of wit. Pro-Ject biedt ook een derde versie, uitgevoerd met echt houtfineer en een geboende satijnen afwerking in walnoot. Het chassis rust op de verstelbare voetstandaard van aluminium, zodat een onberispelijke ontkoppeling wordt gewaarborgd.

Bijzondere aandacht gaven de ontwikkelaars aan de motor van de nieuwe Pro-Ject X2 en de integratie daarvan in het chassis. Een geavanceerd veersysteem zou elke overdracht van trillingen moeten voorkomen. De hoogwaardige motor wordt elektronisch geregeld, zodat een optimale snelheidstabiliteit wordt gewaarborgd.

Pro-Ject X2 draaitafel: draaiplateau en voeding

Het draaiplateau roteert in een extreem lage tolerantie lager, via een roestvrijstalen hoofdas die draait in een messing bus met een teflon lagerspiegel, zodat altijd een stabiele krachtoverbrenging is gegarandeerd. De fabrikant specificeert een tolerantie van 0,001 mm voor het lager.

Het draaiplateau is gemaakt van semi-transparant acryl. De gebruiker kan, als er geen zwarte plaat op ligt, er doorheen kijken. Het draaiplateau is niet alleen mooi om te zien maar acryl is als materiaal voor deze toepassing ook ideaal vanwege de hoge eigen demping. De dikte van 30 millimeter en het gewicht van twee kilogram helpt hier ook aan mee.

De motor van de nieuwe Pro-Ject X2 draaitafel wordt aangedreven door een externe 15 V DC-voeding van 800 mA, die uiteraard bij de levering is inbegrepen.

Pro-Ject X2 draaitafel: toonarm, interlink, stofkap en element

De Pro-Ject X2 heeft een andere toonarm dan de X1. De X2 heeft een negen inch lange toonarm. Volgens Pro-Ject is het afstelbereik van de toonarm voldoende om plaatsing van alle gangbare elementen mogelijk te maken.

Een belangrijk accessoire dat bij de nieuwe draaitafel wordt geleverd, is de interlink. Pro-Ject is ervan overtuigd dat bij een platenspeler de kabel van essentieel belang is om de best mogelijke resultaten te bereiken, dus werd besloten om een goede kabel mee te leveren. De kabel is volgens Pro-Ject uitstekend afgeschermd en heeft een lage capaciteit.

De levering omvat ook een bijpassende stofkap die scharniert op het chassis, maar die met slechts één hand kan worden verwijderd, zodat afspelen zonder stofkap op elk moment mogelijk is.

Pro-Ject biedt de koper de keus om meteen een element van Ortofon type 2M Silver meegeleverd te krijgen.

Pro-Ject X2 draaitafel: prijs en leveringsinformatie

De nieuwe Pro-Ject X2 had zijn officiële première op de afgelopen High End audiobeurs in München. We weten nog niet wanneer hij in de winkel zal liggen. Ook hebben wij nog geen Nederlandse prijsinformatie. Op een Duitstalige website zagen wij een prijs van 1.000 euro voor de X2 zonder element. Voorzien van een Ortofon 2M Silver kost de nieuwe Pro-Ject X2 draaitafel 1.100 euro.


MERK

EDITORS' CHOICE